Дај и ги. Стави ги само во сода малку да отстоат со вода и давај. Сеа му е сезона оти да не? Цреши, вишни, манго има и лубеница, диња ама незнам колку се вкусни а се прескапи.
Суви кајсии има купено EvieBabe Прво му давав Ориз од Холе,инстант што се прави со превриена вода,а сега му давам мелен ориз. Палента уште немам дадено,дадов пченка на Хип,кутија како оризот, а просо од пред некој ден од Виталиа.
Фала инаку јас до сега овошјето кое го проба му го блендирав.. се мислам дали и некоја овошна кашичка да земам иначе вака како што слушам значи повеќето даваат ориз на хип или холе
Ние се спремаме да воведиме дохрана кај и да е, докторката ни препорача прво да почнеме со житарки без глутен, па да овошје и накрај зеленчук. Ќе почнеме прво со ориз ама сакав да прашам дали е ок од старт да го измешам со крушка или подобро е да и давам недела дена само ориз чист ? ( недела дена ми рече исто да и давам, па после да сменам друга намирница). Докторскиот ракопис и не го разбирам баш, до ручек само доење, за ручек доење и кашичка измешана со мајчино млеко, па до крајот на денот доење.. после 2 недели се укинување комбинација доење и кашичка за ручек, истиот начин и со доручек, па со вечера кога ќе дојде ред, доење само пред спиење.. во право сум или имам нешто помешано?
Јас ист вкус давам по две лажички два дена, а почнав со јаболко, па банана, компир чисти и после мешав со друг вкус. Инаку давам колку сака самиот да јаде ништо не форсирам и ние сме на доење. Од жита и семиња сеуште ништо немам дадено ама пак ќе идам по истата шема 2 дена по малку чист ориз па после во комбинација со веќе пробано овошје или зеленчук.
Од овде што сум читала составот бил различен...не и дошол редот па не сум дала,ќе јаде и тоа,таман сега со к.млекце или урда
Мајки, сакам да ве прашам како им го приготвувате спанаќот на 7+ бебенца? Мене матичната ми препорача Бебе Готвач и јас по него се водам досега. Во намирници од 7+ за спанаќот пишува "нетретиран" додека "третиран" од 12+. Мене не ми е јасна оваа терминологија. На што се мисли "третиран-нетретиран"? Мислам дека @Sofi.ja исто се водеше по Бебе Готвач. Софи, те молам просветли ме
Изгледа се мисли на прскан,непрскан Првиот пат го сварив заедно со другиот зеленчук. А вчера прво ми отстоја во сода,го исплакнав,го сварив посебно од другите состојки па после го додадов и блендирав. Педијатарот ми рече може и во оцет да отстои,ама не сум користела оцет до сега за зеленчук. Брокула,карфиол, се што не се лупи ставам прво во сода барем 30мин,а некогаш и од вечер. И јас прашав за бебе готвач,рече ок ама ми изнкажа и други намирници што може сега да ги јаде а во бебе готвач се за 8,9,10 месеци. Ми рече едноставно ќе пробаш и ќе видиш дали ќе сака да јаде
Па помислив на такво нешто да. Прскан-непрскан... Кој ќе ти каже, непрскан само од двор... Исто и јас, речиси се им киснам во сода одвечер. Леле исто и мојава, ама мене некако не ми се брза заради тоа што се прематурчиња. Мене матичната ме искара што средина на 6ти им дадов житарки, соодветни за возраста нормално. Требало да почекам крај на 6ти барем, ама моиве не ги држи сити само овошје или само зеленчук. И затоа посегнав малку порано по житарките. Па кога се затуфкав Ама фала Богу, немаат тегоби никакви. Фала ти Софи, секогаш си експедитивна во одговорите
Јас спанаќот прво го обарив, во зовриена вода, да постои 2 минути. После ја расипав таа вода и варев 10тина минути во нова вода. Пред варење во сода оставам да стои пола саат најмалку.
нормално е цвекло волку да ја смени бојата? Скоро и сива боја доби. Колку време треба да се вари? Јас подолго варам не ми омекнува лесно
Хаха И мене кога ја прашував што смее да јаде,вика после 7м житарки,прво ориз,просо па после и глутен..ооо си викам да знае ориз дека на 5м му дадов хаха Ми рече доручекот да е овошје и малку житарка понекогаш, ручек зеленчук+месо и кога ќе дојде вечера житна каша,понекогаш малку овошје за вкус.
Мамички, ве молам ако може да споделите од кои житарици без глутен почнавте да давате на почеток и во која комбинација? И, од колку месеци почнавте со житарица? Фала ви многу однапред!
Какво кисело млеко/јогурт давате на 7+? Педијатаркава ми рече грчки јогурт со 2% масленост, а по интернет читам whole fat пишува за бебе... Стварно веќе човек да не знае кого да слуша и каде да фати.
Баш прашував пред некој ден кај педијатар. Ми кажа 3.2, евентуално 2.8. Сакам да воведам јас од идната недела, ама се мислам уште каков да земам.
Jas davam dva pati nedelno telesko meso i dva pati nedelno pilesko ili misirkino. Od vecerta go varam mesoto koe prethodno mi e iseceno na parcinja od po 50 grama i taka zamrznato. Po dve parcinja varam i si gi koristam vo narednite dva dena za rucekot. Mesoto si sedi vo obicniot frizider i nema gajle. Ke si go najdis sama nacinot kako sakas da go spremas t.e kako tebe najdobro ti odgovara