Se davaat mlecni proizvodi so visoka maslenost bidejki mastite im se potrebni na bebnjata i malite deca do 2 godini za razvojot na mozokot i se golem izvor na energija. Obavezno 2.8 ili 3.2. Jas gi davam od Bitolskata.
Da Da da , toa znaci prskan-neprskan. Na pazar od kade sto kupuvam dedoto mi rece deka cim spanakot e so koren togas toj ne e prskan. Pa ajde mu veruvam, dosta skromen izgleda covekot i takov i go kupuvam ama obavezno vo soda da kisni.
Тоа и пребарувам сега по темава од која млекара да земам, зошто ние баланс пиеме, а знам дека тоа не е за бебе
Јас кога ја прашав матичната за к.млеко и урда дали може домашно направена,со млеко од крава (имаме комшија што чува) рече супер,одлична варијанта. Е тоа појма немам колкава масленост е Бучен козјак и алпско се доста пофалени на темава
Палента од Дивела ја препорачуваат на форумов и онаа зелената со дете на пакувањето. Од тие две една ќе земам.
Може ли цреши да дадам , 7+ имаме последно што и воведов од овошје е диња , лубеница , киви , праски , а од зеленчук брокула. Кромид/лук кога може да дадам , не ја прашав докторкава..
Како даде киви? Свежо? Јас ќе почекам за тоа, зошто знае и мене реакција да ми направи. Исто 7+ е малата
Да, свежо. Го дадов со банана и јаболка кога и дадов прв пат и ставив ептен малку и кога видов дека нема реакција и ставам цело.
Мене па ми кажаа да почнам со житарки и во странство препорачуваат првата каша да е ориз. Без разлика кога ќе почнеш со дохрана.
Мамички oд 7 мoже да се внесе глутен? И какo да гo внесам? Jа гледав емисиjата 0+ дoктoрката сoветува да се внесе oд 4 дo 6 месеци.
Тотално различно од кај нас. Овде киви барем 10+ Лубеница и диња после година даваме. Кромид и лук се 7+.
Извини што ти упаѓам, во многу земји немлечна дохрана се почнува со житарки, откако ќе воведат една-две ги мешаат со тоа што следно сакаат да воведат. Најнеутрален вкус имаат и со млеко озмешани ги даваат нормално. Кај нас малку чудно по мене препорачуваат. Безглутенски житарици се 4+ означени така што сметам дека на 6 ама ич не си подранила, туку супер што си јадат
Абе сите педијатари у Мкд различно кажуваат. Нашата педијатарка форсира воведување на дохрана на 4 месеци и сите намирници (освен кравјо млеко) најкасно до година. Во листата пишано е воведување на жолчка и пилешко на 6, житарки со глутен на 4, риба на 7, berries исто на 7.. Други педијатри даваат само јаболко, морков од 6. Ко што читам светска пракса е да се воведе се до 1 година. Се сеќавам Сајковски како еднаш ни кажа, како може бебе у Германија да јаде шпагети и болоњезе на 7 месеци, а кај нас само компир.. И не знаеш што е попаметно. Јас секако нема да дадам жолчка на 6 месеци ама му воведувам повеќе работи побрзо.
Јас дадов на 6 и пол месеци негде, со пченичен гриз. Во табелата од матичната воопшто не ни пишува кога треба да се воведе. Кога прашав, одговорот беше штом не пишува, може од старт. Ама јас имав гриз на хип претходно, па кога потрошив тоа, дадов од пченичниот.