Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Не знам кои житарки ги има,ама откако ќе воведам глутен (задутре) би сакала да му дадам,баш ги видов во Зегин се на попуст. Иста дилема ми е и за бисквитите ло бело и тие се од повеќе житарки.
    Моево јадеше 2 дена зеленчук со вода од петле, па 3 дена месо со зеленчук. Првиот ден беше бљак не јадам месо,ја затвори устата немаше шанси понатаму да јаде. Вториот ден малку подобро,третиот (вчера ) одлично.
    Денес направивме пауза,утре пак месо.

Имав мелен ориз, не знам од која фирма.
    Вчера му правев,денес да му направам гледам некои ситни раски низ него,претпоставувам бубачки. Жива се изедов вчера што не сум погледнала убаво]:)

Сакам да ве прашам,тие што користите обичен ориз во зрно,како го подготвувате и дали после го ставате во блендер со зеленчукот?

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Јас би сакала да ги споделиш видеата ако можеш,да погледнеме за не дај боже :)

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  3. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Апликација имам симнато од playstore, baby and child first aid, има за секакви ситуации убаво објаснето како да се постапи. А на youtube има многу видеа, пишете само gagging vs choking. И пишав и на членката во порака, ако се решите за таков начин, побарајте на фб фб група "бебињата како водичи во исхраната".
    Мене лично најмногу ме мотивираше една мајка од Србија, на инстаграм ја следам, има убаво објаснето и видеа објавувано како вовела кај ќеркичката. Mamastajeovo се вика профилот, ѕирнете си и таму

На Ann.loves.you, Bubish26 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ова ли е всушност методот BLW - Baby Lead Weaning?

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    авокадо не ама банана и бисквита да. Парче лепче исто давам да џвака

На kitty.m му/ѝ се допаѓа ова.
  6. llama.mamma

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Да. Со тоа што јас почнав стандард со кашички блендирани. Па после месец почнав да пасирам со вилушка. А сега комбинации пасирано со сецкано(месо на пример).
    Не се водам класично по методот, се да се даде така сама да јаде. Секој може да процени и да си одлучи колку и кога ќе примени

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Претпоставувам дека не е поврзано со тоа дали бебето има заби или не. Ама некако кога го гледам така штрбав не можам да си замислам дека би можел да касне парче некакво..

На koritsaki и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. llama.mamma

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Не, нема потреба да се чекаат заби. Мојава нема абер од заби вадење. Џвакаат со непцата сега за сега :)

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Мислам дека зависи од детето, колкаво е, колку јаде, колку цица. Јас давам 2 ипол оброка на 6.5 месеци ама ова е по совет на педијатар. И не давам да цица кога сака, туку измеѓу јадњее и цицање да има 2.5/3 саати.

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    А добро што е позадината на blw зошто се почнува од 6 месеци сосе видеа што да правиш ако детето се дави? Ова најискрено прашувам, зошто е хит baby led weaning, a не ми е јасно зошто? Ок, се учи да џвака, ама може и на 9 месеци да се научи..

На ocicka2014, Sofi.ja и Larahappy им се допаѓа ова.
  11. llama.mamma

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Нема никаква позадина :) само со оглед на тоа што има шанси да залетне храна, поубаво е да знаеш како да изреагираш во моментот, отколку паники да те фатат. Нормално дека секој родител може да си одбере кога би почнал нешто такво. Има деца кои што одбиваат кашички, па ова им е единствена опција.
    Јас можеби сум се сретнала со екстремни случаи, ама откако потрошив повеќе од пола година, за дете на 4 години да научи да џвака, решив дека ќе почнам штом моето пројави знаци дека е спремно. Не викам дека секое дете на кое што му се даваат каши, ќе дојде до тој степен.
    Секако, здравје за следно, ако видам дека нема желба да јаде така, нема да брзам од 6 да се почне.

На SanelaS и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Пилешкo или телешкo првo да вoведам?

13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас телешко воведов прво. Бејби биф.
    Ако имаш домашно пилешко може и тоа.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Никако да најдам домашно пилешко... Божем баба на село имам, ќе ми најде од комшии од овој од оној, испаѓа сите хранат со концентрати или пак немаат за продавање :( И какво пилешко да дадам на детево? Хип каши само? :^)

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Има во Зегин само пилешко на Холе, 125 грама. Ја такво земам и го мешам со зеленчук. До 3 дена стои во фрижидер, таман за 3 оброци по 40гр.

На ocicka2014, EvieBabe и Autumn_ им се допаѓа ова.
  16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Месoтo целo гo свари и пoдели пoтoа самo вадеше за бебе?
    Денес прв пат па ќе и jа дадам вoдата каj штo се вари, па не знам какo да направам? :wasntme:

17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Да.
    Подолго време се вари, па секако е процедура да вариш секој ден за 50гр.
    Замрзни го сварено, и после вади си по потреба.

На Autumn_ и Larahappy им се допаѓа ова.
  18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Hi :)
    Moze li neekoja mama da mi objasni po detalno(tie so se na ad) kako vi e redosledot so kasi i mleko?
    Uste nesto sakam da prasam 6+ sme imame samo eden obrok dali mesec dena od prviot se vovedu vtor? Vo 9 ipol 10 pie mleko jade kasa kaj 12/1 e sega koga ke vovedam vo kolku casot da bide? I kazete nekoja finta za nejadaci znaci bukvalno se molime bez razlika dali e ovosje ili zelencuk :( vi blagodaram

19. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Фарма Тони мислам се викаше, од тоа што јас сум информирана имаат пристојно пилешко месо кое јас го давав откако го открив. По месари го носат, како цело пиле го купував јас

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Па да малечко е, а и стомачето нека се навикне на новиот вид храна, давај му малку повеќе од неколку лажички штом толку му се допаѓа и продолжи со цицање или млекце за да не се лути