Не знам кои житарки ги има,ама откако ќе воведам глутен (задутре) би сакала да му дадам,баш ги видов во Зегин се на попуст. Иста дилема ми е и за бисквитите ло бело и тие се од повеќе житарки. Моево јадеше 2 дена зеленчук со вода од петле, па 3 дена месо со зеленчук. Првиот ден беше бљак не јадам месо,ја затвори устата немаше шанси понатаму да јаде. Вториот ден малку подобро,третиот (вчера ) одлично. Денес направивме пауза,утре пак месо. Имав мелен ориз, не знам од која фирма. Вчера му правев,денес да му направам гледам некои ситни раски низ него,претпоставувам бубачки. Жива се изедов вчера што не сум погледнала убаво Сакам да ве прашам,тие што користите обичен ориз во зрно,како го подготвувате и дали после го ставате во блендер со зеленчукот?
Апликација имам симнато од playstore, baby and child first aid, има за секакви ситуации убаво објаснето како да се постапи. А на youtube има многу видеа, пишете само gagging vs choking. И пишав и на членката во порака, ако се решите за таков начин, побарајте на фб фб група "бебињата како водичи во исхраната". Мене лично најмногу ме мотивираше една мајка од Србија, на инстаграм ја следам, има убаво објаснето и видеа објавувано како вовела кај ќеркичката. Mamastajeovo се вика профилот, ѕирнете си и таму
Да. Со тоа што јас почнав стандард со кашички блендирани. Па после месец почнав да пасирам со вилушка. А сега комбинации пасирано со сецкано(месо на пример). Не се водам класично по методот, се да се даде така сама да јаде. Секој може да процени и да си одлучи колку и кога ќе примени
Претпоставувам дека не е поврзано со тоа дали бебето има заби или не. Ама некако кога го гледам така штрбав не можам да си замислам дека би можел да касне парче некакво..
Мислам дека зависи од детето, колкаво е, колку јаде, колку цица. Јас давам 2 ипол оброка на 6.5 месеци ама ова е по совет на педијатар. И не давам да цица кога сака, туку измеѓу јадњее и цицање да има 2.5/3 саати.
А добро што е позадината на blw зошто се почнува од 6 месеци сосе видеа што да правиш ако детето се дави? Ова најискрено прашувам, зошто е хит baby led weaning, a не ми е јасно зошто? Ок, се учи да џвака, ама може и на 9 месеци да се научи..
Нема никаква позадина само со оглед на тоа што има шанси да залетне храна, поубаво е да знаеш како да изреагираш во моментот, отколку паники да те фатат. Нормално дека секој родител може да си одбере кога би почнал нешто такво. Има деца кои што одбиваат кашички, па ова им е единствена опција. Јас можеби сум се сретнала со екстремни случаи, ама откако потрошив повеќе од пола година, за дете на 4 години да научи да џвака, решив дека ќе почнам штом моето пројави знаци дека е спремно. Не викам дека секое дете на кое што му се даваат каши, ќе дојде до тој степен. Секако, здравје за следно, ако видам дека нема желба да јаде така, нема да брзам од 6 да се почне.
Никако да најдам домашно пилешко... Божем баба на село имам, ќе ми најде од комшии од овој од оној, испаѓа сите хранат со концентрати или пак немаат за продавање И какво пилешко да дадам на детево? Хип каши само?
Има во Зегин само пилешко на Холе, 125 грама. Ја такво земам и го мешам со зеленчук. До 3 дена стои во фрижидер, таман за 3 оброци по 40гр.
Месoтo целo гo свари и пoдели пoтoа самo вадеше за бебе? Денес прв пат па ќе и jа дадам вoдата каj штo се вари, па не знам какo да направам?
Да. Подолго време се вари, па секако е процедура да вариш секој ден за 50гр. Замрзни го сварено, и после вади си по потреба.
Hi Moze li neekoja mama da mi objasni po detalno(tie so se na ad) kako vi e redosledot so kasi i mleko? Uste nesto sakam da prasam 6+ sme imame samo eden obrok dali mesec dena od prviot se vovedu vtor? Vo 9 ipol 10 pie mleko jade kasa kaj 12/1 e sega koga ke vovedam vo kolku casot da bide? I kazete nekoja finta za nejadaci znaci bukvalno se molime bez razlika dali e ovosje ili zelencuk vi blagodaram
Фарма Тони мислам се викаше, од тоа што јас сум информирана имаат пристојно пилешко месо кое јас го давав откако го открив. По месари го носат, како цело пиле го купував јас
Па да малечко е, а и стомачето нека се навикне на новиот вид храна, давај му малку повеќе од неколку лажички штом толку му се допаѓа и продолжи со цицање или млекце за да не се лути