еве на пример зошто не купечко: http://faktor.mk/2015/06/01/nebezbedna-hrana-od-marketi-vo-makedonija-povlecheni-5000-srpski-jajtsa/
@TIGARCE86 ги има во сите маркети јас ги купувам во рамстор 135ден се аво аптеките се многу поскупо околу 170 ден.има многу врсти со пченка со разни овошје, син ми ги обожава јас секогаш му давам вакви за вечера зашто се полесни.
Мајкички ве молам за совет. Досега се доевме и од неодамна почнавме со кашички, јаболко, круша, морков, благ компир, тиква... 6 месеци е малиот и сега гледам многу послабо цица, сабајле во 8.3о се доиме, потоа кашичка овошна/сокче, потоа пак доење во 11.30, па пак сокче, бањање во 14.30 и несака да пие млеко право заспие, докај 16.30 спие, потоа пак не сака млеко, му правам каша зеленчукова компир тиквичка, ќе јаде од неа и не пие млеко. дури накај 20.30, 21 часот сака пак млеко. Ноќеска се буди еднаш за млеко. Дали е доволно млеко, малку мноу со оглед дека почнавме со цврста храна?
А да го исфрлиш сокчето така го заситуваш и ти прескокнува подој и според мене за почеток има многу оброци во еден ден, син ми е 6 месеци и има само еден оброк, а останатото цицање.
Епа мн мали сте а имате два пати цврста храна плус сок.Ние месец и пол бевме на еден оброк па поминавме на втор.Исфрли вториот оброк штом од мн скоро сте почнале со дохрана.
Да Ви се пожалам.Матичната докторка ми вика-како знаеш ноќниот оброк укини го. И еве цел месец помина, јас тоа неможам да го сторам. Плаче. Не е само да се каже - укини го... Ние мајките кога се работи за децата се здраво за готово си свакаме. Го малтретирав бебево цел месец невечер, му бутав цуцла, оно си плаче...и на крај пак шише АД Како Вие постапувавте, како укинувавте ноќен подој или ниќно шише ???
И јас добивав вакви совети сега скоро. Да укинам ноќен подој, да не му давам ни преку ден да цица... Искрено, мене не ми пречи да го дојам и нема да ја послушам докторката. Сум пробала да не му дадам да цица, ама моево не пие никако течности и сега уште тоа да му го скратам... Не знам колкави сте, ама јас мислам дека ти како си чувствуваш така треба да си правиш. Можеби само ќе му дојде на детето да се одвикне. Докторите даваат исти совети на сите, шаблонски.
Имам читано по нетов дека може да го дадеш спанаќот со компир и карфиол... Ние сме скоро 6м па му немам уште дадено спанаќ ,зошто е рано .... Ако грешам исправете ме мамички .. ПОЗЗ.
4 месеци полни има бебето, значи ми советуваа од 3 полни да нема ноќен оброк Значи понекогаш ми иде да ги шамарам докториве. Ем секој различно збори ем не кажува како тоа да го сторам !!! Од сега сама свој доктор ке бидам.
Имате инфо каде во Скопје има безглутенски бисквити? Знам дека имаше едно време производи на Lo Bello, ама никаде не можам да ги најдам. Други некои има?
Леле моево е една година па ако сака да цица ноќе му давам. Се случува и да не побара цела ноќ па дури сабајле му давам, ама цица и ноќе.
Аиии, а ти кажаа зошто??? Абре па ретки се бебињата кои на 3-4 месеца можат без ноќно млеко или цицање. И не ми е јасно зошто треба да го укинеш ноќното. Па уште и како знаеш бре, аииии мајката. Не го мрцвари џабе детето, остај го сам да си одреди ред, така ќе имаш најсреќно бебче
Даа и мене на 8 недели ми рекоа дека и е доста нокно доење и дека ке станува само од навика не од глад.Скоро 10 месеци сме и уште ноке се доиме.
auu nenormalna,ma kakvo uinuvanje osobeno noken obrok,ne si go maci detenceto,ostaj go samo red ke si stavi
nie eve uste edna nedela kje polnime edna godina a mojot sin 3-4 pati se doi koga spie ako ne go stavam da cica place i se budi posle cela nokj ne spie. mene maticnata mi rece deteto e takvo i lakomo i od navika stanuva sekoj cas i ostavi go sam kje stavi red koga kje bide podgotven ne go forsiraj ti poloso kje bide. i taka postapiv koga se budi nokje togas go dojam a i ne cica mnogu 5-10 minuti ama saka cesto. @referentka jas bi te sovetuval da go dojas koga kje posaka bebeto ne kako sto e napisano od nekoj pedijatar kako kje kaze nema pravila toa sve zavisi od deteto. pozdrav
Како бе 3 месечно бебе да не го доиш навечер? Ако добро разбрав. Ами мајка не си го мачи детето греота е. Керка ми до година имаше нокни подои. Еве и син ми е 7 мес и има по 3 4 нокни подои. А и на тие месеци со често и нокно доење ке одржиш подобра лактација.