Rucek ili vecera? So obicno davate na vtor obrok? Znam deka e individualno so vkusovi ima probano ali sepak kako idea
По препорака на педијатар за доручек овошје, за ручек зеленчук/месо/риба кога ќе се воведе, за вечера житарки. Од последен оброк до спиење /пиење млеко пред спиење треба да има поминато 2 саата.
@marchi-cool лебот како го даваш? го потопуваш во ручекот или така го јаде? ми е страв ако и дадам да не се задави... лубеница јас и дадов минатата недела , тогаш бевме 7 , ја мешав со банана за да не е толку течна кашата
Чоколиното што е 8+ може да се даде скоро 10месеци сме? Претходно јадевме од тоа 6+ ама вчера немаше па купив вакво, не знам дали да дадам...
Мајки да прашам малава обожава риба(да не ја подречам) во ред ли е да давам 2 пати неделно? 10месеци е Еднаш и давам риба Еднаш и давам пилешко(зависи) Еднаш зајачко Трипати телешко и посно Ама зависи ако давам јајце месо нема така да не е секогаш исто а гледам барем еднаш јајце... И од кога можам ако појадок има јајце ручек да е месо?
@Sofi.ja јас им правам од обичниот ориз што си го јадеме ние. Го ставам заедно со зеленчукот да се вари па потоа цело го поминувам со рачен блендер. Денес баш им дадов ориз, тиквица, морков и праз. Текстурата мазна, одлична.
И јас, не знам како не ми текнува, ама да прашам. Нели првиот месец само се пробува вкусови, а веќе мешање на 2 вкуса е од 6ти месец кога се дава цел оброк?! Сега зборам со жената што бевме заедно во соба и ми вика дадов 2 овошја и сега ќе ги мешам, а само една недела пробуваат. Сум заборавила како е Јас варев зеленчук и ориз од обичниот пропуштав во варењето, после блендирав се заедно. Некако подобро ми беше така.
Јас пробувам по 2 3 дена вкус, се што е дозволено ќе пробаме, почнав со зеленчук, ама ќе мешам, овошје и житарки нешто. Планирам при крај на 5ти месец да почнам да мешам и во 6ти полн постепено да замениме оброк. За една недела правиме 5 месеци. До сега пробавме компир, батат, морков и тиквица. Сѐ јадеше до сега, тиквицата само не му се бендиса баш. Му давам околу пладне, 12 саат. Нешто крка повеќе, нешто помалку. Денес страв ме фати многу морков некако ми изеде.. Изгледа ќе сака да ручка, со овошје па благо уште полесно ќе биде..
Јас му давам исто така пон2-3 дена да проба вкус. Докторката ми вели со житарки прво почни, пробав со ориз и круша хах прва кашичка мешано и дадов прифати и тоа и беше највкусно мислам иако до сега фаца некоја кисела не ми направила ама за палента некако не би се усудила.. па јас не можам да ја јадам камоли беба, пробавме компирче вчера и денес, маж ми ми вика не претерувај со лажички, а бебе само зинато во устето уште чека. Иако ми напиша житарки,пан овошје и на крај зеленчук, јас решив да пробаме со неповкусните намирници, па после нешто послатко. Е сега пошо не сум искусна, ја имам книгата Бебе Готвач и во неа пишува што може да се замрзне што не ама не пишува од домашните кашички која може да одстои саат-два од прилика, а да не е во фриждер. Еве јас излезена со бебе, па сакам да ја нахранам во прак.. не би купувала, сакам од дома да и спремам и во мали теглички да ги ставам.
Гледам за осми месец табелава многу житарки, речиси сите веќе што постојат. Што значи тоа, во смисла, освен во форма на каша како овес, палента, гриз... дали можам на друг начин да дадам? Брашнава пример што? Со лепче да не се почнува, дробено или нешто? И каков јогурт, каква урда давате?
Neznam kolku verodostoen odgovor ke ti dadam, ne ziveam Makedonija i istrazuvav dosta pred da pocneme so dohranata.Tuka se forsiraat mnogu namirnici porano da se vovedat, vo Makedonija malku poinaku e.Zemav iscitav dosta literatura i vo prvi namirnici mi se jabolko, krusa, sliva, banana, praska, tikva, tikvica, kompir , oriz, morkov, paskanat .Voveduvam 3 namirnici po 2 ili 3 dena najcesto do 12 casot, pa potoa eden den pravam nekoj miks od prethodno vovedenite.i planiram do polni 5 meseci da gi vrtam ovie namirnici pa potoa da imame eden obrok.