Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Sledi si go bebeto ako ne saka veruvaj nema da jade ke ti pluka cim jade neka uziva hhh

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Zemi banana ispasiraj i izmesaj so mleko
    Ili jabolce i mleko
    Ne so voda.
    So mleko zaso toa im e poznat vkusot ama neka bide potecno

На Bubish26, Cherry333 и crazylady им се допаѓа ова.
  3. Ivv123

Ivv123 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    23
    Здраво мајки. Ние сме 6+, имаме воведено јаболко, морков, тиква, пашканат, компир, ориз( не го сака), кајсии, слива, круша. Почнавме со готови кашички по 3 дена, сега веќе јаде цела, а последната недела правам домашни. Ме интересира како воведувате пилешко, телешко, какво купувате, со што го комбинирате? И сакав да му направам домашен овошен јогурт, дали е рано, и каков јогурт земате? Инаку еден оброк имаме и 6 пати млеко пие за 24 часа.Прво дете ми е, полна сум со прашалници. Позз

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    срединката му ја кинам и давам малку да јаде. Не верувам дека ќе се задави. Барем кај мене таков случај немало со ниедно од децава. Му давам и корка. Ја става во уста гризе џвака и си ги чешка забите. На крај ја топи и ја јаде. Сум давала и со јогурт потопен и потопен со домат.... Си јаде.

За лубеница и јас знам дека е 10+ односно некаде имам читано дека е 12+ бидејќи е сезона да не ја пропуштам. После вгодина ќе е касно

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    630
    Мајки, цреши од кој месец воведовте?
    На бебе готвач гледам 7+ е... ние сме 10+ уште немам дадено...дома зрее нашава па ме интересира кога можам да му дадам на синко..

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    26.155
    Веќе недел дена кај што сме почнати со вкусови, денес само што ја виде чинијата нејзина (иначе 4 и 10 дена сме) почна да отвара уста хаха, јас пресреќна. На мени ни беше морковче за прв пат.. на бебе до сега омилена кашичка. Дека прв пат и ајде викам 3-4 лажички доста и се, а и приказната од мајка ми дека ја сум и пожолтела од морковче фуфка ми напрај (таа претерала). Јас ја тргам чинијата, она уште отвара уста.. душичка ама издржав да не и дадам повеќе, па ја донатанив со доење.

7. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    @koritsaki и јас и давам леб како Марчи во раче од корката и си ја омекнува и јаде. Месам домашен леб и гледам да е од вчера бидејќи пресниот леб се прави како тестсо и може да се задави. Исто и во кисело млеко некогаш и ставам од средината.
    @hub јас пред 2 дена дадов цреша. Точно на 9 месеци. Супер помина. Вишна малку пред тоа воведов.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Колку грама ви е оброк? 190?

9. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Мoжеш да дадеш.

Jаде 190 акo прoдoлжам да давам уште jаде...

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Oд кoга давате леб?

11. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    И ние пред месец дена почнавме со кашички, правам домашни иначе купив само пасатор од нептун и супер е.. ги варам намирниците и после пасирање и излегува убава кашичка.. :) инаку почнавме со морков, брокула, компир, батат, јаболче, круша, авокадо, тиквичка и денеска праска.. :) веке и започнав со мешање на зеленчуци и овошки.. денеска си изручкавме цело тегличе морков, компир, брокула и малку батат да му биде повкусно бидејки само така многу не ги сака сака повеке благичко овошки :) па за вкус ставив батат.. започнете полека со вкусови можеш со зеленчук.. :)

На crazylady и Starlič им се допаѓа ова.
  12. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мамички каков ориз дадовте за прв пат, малку сум збунета и со житаркиве.. ги купувате во кутии како Лино и сл..? со што ги мешате? не сме пробале ништо до сеа такво, а за скоро сме 6 месеци.. за доручек давате овошки секогаш или..? кога воведовте вечера? и некоја идеа за ручек за оваа возраст.. :) :*

13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Hipp oриз кoристам инста каша.
    Oвoшjе за дoручек давам, бебе е 7 сеуште немаме вечера ќе вoведам една недела пред 8.
    За ручек мешаj намирници штo веќе имаш вoведенo, мoжеш да симнеш и бебе гoтвач апликациjа за идеи.

На AnnaPe и Miss.N им се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Зошто кај нас секаде пишува воведување домат после 10-11-12 месеци, а во Хип каши има домат од тие за 4 месеци. Болоњезе, пилешко со ориз, домат и грашок... Читав демек поради киселоста ама зошто Хип би го ставиле ако е така. Сите различно си тераат (facepalm)

15. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Имам книга за воведување цврста храна напишана од една професорка на факултет и од една нутриционистка. Ќе наведам само неколку работи кои се поразлични од тоа што имам сретнато на темава. 6м: домат, зелка, дајкон, просо. 7м: лубеница, морска риба. 8м: свинско, јагоди. Има само назначено да се внимава доколку бебето има егзема и/или склоност кон алергии. На крај мислам сепак мајката како ќе си реши. Моево е 6м1н, и домат сигурно нема сега да му дадам. Нема ни да стигнам, има толку многу други намирници што мислам дека е подобро да ги воведам прво. Плус нејадач ми се погоди, сака да си цица мали... :D

16. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Моите близначиња се 7+. Пред некој ден им дадов во комбинација со банана и просо. Многу им се бендиса и на двајцата.

На Sofi.ja и hub им се допаѓа ова.
  17. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Јас на моите десетина дена пред да наполнат 6 месеци почнав да им давам да пробуваат вкусови. Се водам по Бебе Готвач. Матичната ми го препорача. Давам овошни или зеленчукови каши најдоцна до 11-12 часот. Понекогаш збогатувам со житарки бидејќи само овошје или само зеленчук не ги држи сити.
    Од кога направија 7 месеци и некој ден, им давам уште еден оброк, т.е. млечна каша најчесто со инстант житарки во периодот од 17-19 часот, зависи кога им е време за оброк бидејќи се на ад. Пред спиење пијат млекце, со задолжително растојание од 2,5-3 часа од млечната каша.
    Здравје, на 8+ планирам да им давам ручек откако ќе воведам месо и млечни производи.
    Инаку,вака ни е распоредот на хранење:
    Наутро кога се будат пијат млекце.
    После 3 часа јадат овошна или зеленчукова кашичка.
    После 3 часа, пак пијат млекце.
    За 3 часа им следи млечната кашичка, и на крај завршуваме пак со шише Аптамил.
    Нареден оброк следи наредното утро. И пак почнува магичниот круг :)
    Кај нас овој распоред се покажа дека им годи.

На Miss.N и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    И мојот јаде 190грама на оброк. Има точно 9 месеци. Ретко некој грам повеќе...

19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Колку месеци е твоето?

20. hub

hub Истакнат член