Zemi banana ispasiraj i izmesaj so mleko Ili jabolce i mleko Ne so voda. So mleko zaso toa im e poznat vkusot ama neka bide potecno
Здраво мајки. Ние сме 6+, имаме воведено јаболко, морков, тиква, пашканат, компир, ориз( не го сака), кајсии, слива, круша. Почнавме со готови кашички по 3 дена, сега веќе јаде цела, а последната недела правам домашни. Ме интересира како воведувате пилешко, телешко, какво купувате, со што го комбинирате? И сакав да му направам домашен овошен јогурт, дали е рано, и каков јогурт земате? Инаку еден оброк имаме и 6 пати млеко пие за 24 часа.Прво дете ми е, полна сум со прашалници. Позз
срединката му ја кинам и давам малку да јаде. Не верувам дека ќе се задави. Барем кај мене таков случај немало со ниедно од децава. Му давам и корка. Ја става во уста гризе џвака и си ги чешка забите. На крај ја топи и ја јаде. Сум давала и со јогурт потопен и потопен со домат.... Си јаде. За лубеница и јас знам дека е 10+ односно некаде имам читано дека е 12+ бидејќи е сезона да не ја пропуштам. После вгодина ќе е касно
Мајки, цреши од кој месец воведовте? На бебе готвач гледам 7+ е... ние сме 10+ уште немам дадено...дома зрее нашава па ме интересира кога можам да му дадам на синко..
Веќе недел дена кај што сме почнати со вкусови, денес само што ја виде чинијата нејзина (иначе 4 и 10 дена сме) почна да отвара уста хаха, јас пресреќна. На мени ни беше морковче за прв пат.. на бебе до сега омилена кашичка. Дека прв пат и ајде викам 3-4 лажички доста и се, а и приказната од мајка ми дека ја сум и пожолтела од морковче фуфка ми напрај (таа претерала). Јас ја тргам чинијата, она уште отвара уста.. душичка ама издржав да не и дадам повеќе, па ја донатанив со доење.
@koritsaki и јас и давам леб како Марчи во раче од корката и си ја омекнува и јаде. Месам домашен леб и гледам да е од вчера бидејќи пресниот леб се прави како тестсо и може да се задави. Исто и во кисело млеко некогаш и ставам од средината. @hub јас пред 2 дена дадов цреша. Точно на 9 месеци. Супер помина. Вишна малку пред тоа воведов.
И ние пред месец дена почнавме со кашички, правам домашни иначе купив само пасатор од нептун и супер е.. ги варам намирниците и после пасирање и излегува убава кашичка.. инаку почнавме со морков, брокула, компир, батат, јаболче, круша, авокадо, тиквичка и денеска праска.. веке и започнав со мешање на зеленчуци и овошки.. денеска си изручкавме цело тегличе морков, компир, брокула и малку батат да му биде повкусно бидејки само така многу не ги сака сака повеке благичко овошки па за вкус ставив батат.. започнете полека со вкусови можеш со зеленчук..
Мамички каков ориз дадовте за прв пат, малку сум збунета и со житаркиве.. ги купувате во кутии како Лино и сл..? со што ги мешате? не сме пробале ништо до сеа такво, а за скоро сме 6 месеци.. за доручек давате овошки секогаш или..? кога воведовте вечера? и некоја идеа за ручек за оваа возраст..
Hipp oриз кoристам инста каша. Oвoшjе за дoручек давам, бебе е 7 сеуште немаме вечера ќе вoведам една недела пред 8. За ручек мешаj намирници штo веќе имаш вoведенo, мoжеш да симнеш и бебе гoтвач апликациjа за идеи.
Зошто кај нас секаде пишува воведување домат после 10-11-12 месеци, а во Хип каши има домат од тие за 4 месеци. Болоњезе, пилешко со ориз, домат и грашок... Читав демек поради киселоста ама зошто Хип би го ставиле ако е така. Сите различно си тераат
Имам книга за воведување цврста храна напишана од една професорка на факултет и од една нутриционистка. Ќе наведам само неколку работи кои се поразлични од тоа што имам сретнато на темава. 6м: домат, зелка, дајкон, просо. 7м: лубеница, морска риба. 8м: свинско, јагоди. Има само назначено да се внимава доколку бебето има егзема и/или склоност кон алергии. На крај мислам сепак мајката како ќе си реши. Моево е 6м1н, и домат сигурно нема сега да му дадам. Нема ни да стигнам, има толку многу други намирници што мислам дека е подобро да ги воведам прво. Плус нејадач ми се погоди, сака да си цица мали...
Моите близначиња се 7+. Пред некој ден им дадов во комбинација со банана и просо. Многу им се бендиса и на двајцата.
Јас на моите десетина дена пред да наполнат 6 месеци почнав да им давам да пробуваат вкусови. Се водам по Бебе Готвач. Матичната ми го препорача. Давам овошни или зеленчукови каши најдоцна до 11-12 часот. Понекогаш збогатувам со житарки бидејќи само овошје или само зеленчук не ги држи сити. Од кога направија 7 месеци и некој ден, им давам уште еден оброк, т.е. млечна каша најчесто со инстант житарки во периодот од 17-19 часот, зависи кога им е време за оброк бидејќи се на ад. Пред спиење пијат млекце, со задолжително растојание од 2,5-3 часа од млечната каша. Здравје, на 8+ планирам да им давам ручек откако ќе воведам месо и млечни производи. Инаку,вака ни е распоредот на хранење: Наутро кога се будат пијат млекце. После 3 часа јадат овошна или зеленчукова кашичка. После 3 часа, пак пијат млекце. За 3 часа им следи млечната кашичка, и на крај завршуваме пак со шише Аптамил. Нареден оброк следи наредното утро. И пак почнува магичниот круг Кај нас овој распоред се покажа дека им годи.