Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.787

Фала ти , сега ќе проверам на апликацијата :) завчера и направив на 100 мл вода ставив 50 грама палента ама стана многу густа и се давеше :| ќе пробам пак денес

Инаку домашно месо не сум дала , за жал нема кој да ми продаде месо домашно, така да само од месара

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  2. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Не знам што се имаш воведено, мојата утре прави 8. За доручек вртам житарици (овесни снегулки, ржани снегулки, палента, просо, гриз) во комбинација со овошје.
    За ручек, три пати месо во неделата, другите денови зеленчук (еднаш грашок или леќа, еднаш спанаќ, блитва зависи). Во деновите без месо правам понекогаш ќофтенца од просо со зеленчук, или од тиквица. Брокула и карфиол исто има барем два пати во неделата. Еве за утре во план ми е полнета тиквичка да руча.
    Вечера палента или овесни со јогурт, мафини со зеленчук, гриз со банана/јаболко/кајсија, бисквити и млеко (или лобело и кршам во ад, или готова од дм), често и правам и палента со брокула (сварена и измешана ја истурам во тавче да се стврдне па и ја сечам на стапчиња).
    Инаку и мојата слабо качува на килажа, ама педијатар рече да не се грижам зошто па ептен расте во должина, 78 сантими е веќе, а родена е 51.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Јас за доручек гледам барем 2 пати неделно да има слива, другите денови јаболка, праска и кајсија до скоро од каша,сега свежи, круша некогаш каша некогаш свежа, банана еднаш неделно. Сега излегоа и цреши,имаме домашни. Тиква давам еднаш неделно од каша.
    Од житарки за доручек давав до претходната недела помешано со овошје, оваа недела почнавме со вечера па одбегнувам за доручек житарки ,по препорака на педијатарот дека доручекот треба да е само овошје,житарка ако треба за густина,во мала количина.
    За ручек, откако почна со месо, 3 пати неделно телешко, два пати пилешко (имам домашно).
    А за зеленчук, направив распоред и секоја недела воведувам по две нови намирници.
    Од зеленчук јаде тиквица, компир,морков,брокула, карфиол,спанаќ, батат, пашканат,лук,кромид, пиперка.
    Два пати неделно давам компир, брокула, а почесто тиквица. Еднаш неделно спанаќ.
    Денес ќе проба грашок, а следни за воведување ми се цвекло,боранија,леќа,блитва, праз па да почнеме со жолчка.
    Вечера почнавме пред 5 дена и давам гриз, семолина, палента, од кутиите на хип,мулти греин, житарки со слива...
    Бебе на сите три оброци јаде од 150 до 200 грама.
    Со вода уште се молиме.
    Кака еднаш дневно.
    Последниов месец само 100-200 грама има качено, ама не сум многу загрижена зошто за негова возраст 8м има тежина 9300.
    Ме интересира дали имавте некаква потреба да направите крвна слика, да не треба да правиме и ние?
    Само еднаш правевме,пред првата вакцина.
    Тргнав по гризот со бебе,не ги најдов во маркет па земав на сончева долина. А видов во дм го има па следен тој ќе го купам.
    за бисквити уште не сум дала,баш деновиве планирав да купам, само не знам дали Ло бело,Лино или Хип?

Прикачени фајлови:

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Комбинација со морков и круша малава е воодушевена

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Немаше проблем со столицата?

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Просото е добро за столица

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Мислам да, просото е меѓу првите безглутенски житарки.
    Јас полнав со 5+ дохрана прво давав за пробување овошје,па зеленчук,па житарки

На Kaetana и crazylady им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Спремам карфиол и брокула за замрзнување.
    Дали откако ќе ги обарите ги ставате во ладна вода како што е тука опишано или не?
    Screenshot_20200612-144225_Gallery.jpg

9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Моево не сака слива за жива глава, ама добро, немаме проблем со столица, па не ја ни терам со сила - пробувам пак од време на време колку да видам да не се премисли. Тикви инаку да, не сум пишала ама обожава и тиквица и тиква. Жолчка планирам и јас да почнам од понеделник, чекам да ми стигнат домашни јајца. Исто сакам да воведам грашок и леќа.

Крвната слика се расипа зашто беше болна, не знам од кај се разболе од дома не сме мрднати периодов. Докторката рече нагло паднал хемоглобинот од што беше многу болна неколку дена инаку претходниот месец за вакцина правевме крвна слика и 11.5 беше хемоглобинот. Океј... Значи горе доле тука сме со намирниците сите. Ме фаќа параноја изгледа :)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.907
    Јас ги поминувам под ладна вода затоа што скроз ми има логика пишаното за да се прекине процесот на готвење.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AnnaPe

AnnaPe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    217
    Кога воведовте овесни снегулки? Ги варите или како?

12. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Покиснувам со зовриена вода. За 10-15 минути убаво омекнуваат и пуштаат слуз. Па мешам со овошје

На AnnaPe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Бисквити бебешки од кој месец почнавте да мешате во кашички?

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Безглутенски можиш одма. Имаш такви на ЛоБело, обичните од кога ќе воведиш глутен.

15. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.907
    Дали можам да дадам ова на бебе? 8++
    Не јадам па не ги разбирам урдиве :)
    Во состав е со 1гр сол 20200613_105811.jpg

16. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Не давам домашно месо на мало дете, исклучиво купена кашичка со месо или месо од најпрометни месари и нагласено да е од истиот ден, вака ме советуваше доктор и така и правам, заради контрола на квалитетот на месото и избегнување на зарази.
    2. Цвекло повеќе од двапати неделно не сум давала, можеби грешам за ова ама по мене е многу тешка храна и не ја практикувам пречесто или во големи количини

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Ориз од кога воведовте, дали може од 5 +?

На Bubish26 и AnnaPe им се допаѓа ова.
  18. AnnaPe

AnnaPe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    217
    Може, јас давам од 5+.

На Bubish26 и crazylady им се допаѓа ова.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.787

Да да, може :)

Него жени беба уште 4 дена е 9 месеци, и немам воведено јајце , а се мислам дали да и воведам.. докторкава не ми рече уште ништо..
    Пред некој ден јадев кифличка и и дадов малку и ми текна дека и одозгора и внатре има јајца (facepalm):D

На crazylady и llama.mamma им се допаѓа ова.
  20. ivanammm

ivanammm Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Мамички овошјето го давате свежо или го варите прво, јаболко круша слива се вари, а кајсија и праска треба да се сварат малку или веднаш се блендираат. Ние сме 5+ и сега треба да почнеме со вкусови