Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мајки планирам да пробаме вкусови деновиве, сакам да прашам од првите намирници што давате се варевте и блендиравте? Освен банана нели. И дали се доволни неколку лажички на 2 3 дена вкус?

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.436
    Допаѓања:
    6.938
    Da se varev i blendirav pocnav so jabolko 1 den 3 lazicki vtor 5-6 tretiot kolku saka pa potoa druga namirnica nekoi po 2 dena gi vnesuvav .Koga proba 3-4 izmesav 2 zaedno i taka po 1 mesec stignavme do obrok.

На Mitrovska95 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.436
    Допаѓања:
    6.938
    Generacio edno prasanje bidejki i ti imas soveti evropski kako te sovetuvaa sega 5 mesec eden obrok , 6 mesec vtor obrok vecera ili poinaku.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Фала ти.

5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    девојки дајте идеи за вечера 8м сме
    тенкс:)

6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    имам читано наназад мислам на @Annath коментар дека може од 10 месеци имам направено скриншот да го најдам ќе постирам

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.053
    Да почнеме со еден цел оброк 3 саати пред спиење, за спиење само цицање, 3-4 лажички доручек и цицање, за месец дена да е доручек цел оброк.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  8. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Имам неколку прашања :)
    Денес воведов жолчка 1/8. Таа иде два пати неделно само. Треба ли да се запази растојание помеѓу две давања?
    Месо давам три пати неделно, би било ли проблем ако давам два дена по ред?
    И риба кога ќе воведам, дали таа ми менува еден ден месо или е дополнително?

9. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Мајки кога почнавте со житарици? Ние сме 6м и сега планирам да почнеме со пробување вкусови а педијатарот ме советува веднаш да почнеме со два оброка, еден житарици, другиот зеленчук. Не е многу наеднаш два оброка? Јас планирав да почнам со морков, компир, јаболка, тиквичка и сеа ептен сум збунета :o дајте некој совет

10. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Јас каде што живеам, а знам и дека други членки имаат постирано слично, се почнува со оризова крема, т.е. каша од оние инстант, бидејќи се со додадено железо што наводно му треба на бебето околу 5-6 месеци, а и се смета дека оризот е меѓy полесните храни што не го оптоваруваат желудничето на бебето. На почеток се спрема прилично ретка па се згyснува постепено. Јас давав чиста два дена, после додадов јаболче и натаму и други овошки и зеленчуци. За две три недели дадов и каша од пченка, а потоа и овес. А два оброка од старт мислам дека не би дала.

На SanelaS, Sreka16 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  11. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Ти благодарам, не би дала ни јас два оброка наеднаш. Исто сакав да прашам какво млеко ставате во кашите? Ние сме на ад и како што имам читано се става мајчино млеко или ад, а педијатарот ми вика тетрапак со 3.2 масленост. И жолчка од одма постепено. Стававте ли одма жолчка? Од страв како ќе биде веќе две недели одолговлекувам со дохрана.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.400
    Допаѓања:
    18.644
    Не знам каде живееш,ама одлучи се дали по македонски или странски начин ќе почнеш со дохрана :)

13. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Во Мк живеам, не знаев дека има македонски и странски начин :)

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.400
    Допаѓања:
    18.644
    Заради начинов на воведување оброк помислив дека живееш во странство.
    Е сега да ти одговорам, на 5м почнавме со пробување вкусови наутро за појадок, прво пробуваше овошје,па зеленчук па житарки, на 6м му воведов прв оброк кој го јадеше за време на појадок.
    После 30 дена, на 7 месеци му воведов втор оброк- ручек.
    После 30 дена, на 8 месеци му воведов трет оброк вечера.
    Од воведување еден оброк до друг треба да има барем 30 дена временско растојание, со цел да се навикне желудникот на бебето на количината на храна.

После пробувањето вкусови
    Некои воведуваат прво појадок, а други оведуваат прво вечера ( @koritsaki мислам така почна, живее во гр).

Ако мислиш дека со воведување вечера како прв оброк нема да станува ноќе, се лажеш:rofl:

Јас едвај чекав да направи 8м да воведам вечера за да не станува по 200 пати за цицање и се излажав:rofl:

На crazylady, koritsaki и Sreka16 им се допаѓа ова.
  15. rainbowmama

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Јас најчесто ги правам со вода, некогаш ретко со мајчино, моево цица па не ми се наоѓа дома ад. А за тетрапакот... е уште ова не бев чула од педијатар. Сигурна сум дека барем 99% од мајките тука ќе те советуваат НЕ за тетрапак. Па и за жолчка толку рано. Моево е 7+, жолчка планирам накај 8ми. Ама сепак ти си одлучуваш. Јас најискрено или би сменила педијатар, или едноставно не би го слушала. Најискрено многу повеќе научив од мајките на форумов.

На crazylady и Sreka16 им се допаѓа ова.
  16. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Да ти кажам искрено не планирам да го слушам, од се што имам читано и слушано таа се обратно ми кажа. Кога слушнав за тетрапак си викам дали точно разбрав, докторке а не треба со ад? Па може ама и тетрапак ставај(facepalm) јас планирам да почнам некое време со пробување вкусови, па после со кашички за почеток морков, компир, батат, тиквичка, јаболка, банана.... Се надевам не грешам. Ти благодарам :l:

На crazylady и rainbowmama им се допаѓа ова.
  17. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Хахаха тоа со станувањето навечер мислам дека е индивидуално, зависи до детето. Инаку и јас исто како тебе планирам да почнам, само што денес бевме на контрола и цела збунка станав со тие нејзини теории, за тоа и прашав тука викам да не случајно нешто не сум доволно информирана, ама во право сум била :) ти благодарам и тебе :l:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    јас знам дека од еден до друг оброк со јајце треба да има 3 дена.

На llama.mamma му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rainbowmama

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Мајки кога воведовте втор оброк дали одма дадовте колку сака или постепено како со првиот?

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.989
    Допаѓања:
    108.501

Јас одма дадов колку сакаше да јаде , толку :)