Moevo e 5 mes i pol. I dadov da proba oriz i morkov prv den,pa pauza 1 den,malku praska,posle varen kompir,domat saka da smuka mnogu, malku pavlaka. Ne i menuvam cel obrok,samo i davam da proba po nekolku lazicki,taka i so drugite deca probuvav. Pa poleka poleka ke si proba.se. Do sega e strvna i saka da probuva pa ke vidime.. Ne se opteretuvajte mnogu,bitno e da se zdravi i zivi i so apetit,na ova ludo vreme toa e najvazno.
Искрено педијатар ми препорача маџун и тоа само домашен. Многу го препорачувале за имунитет. И јас не сум за шеќер или засладувачи на бебе. Маџун само како додаток во храна И групите ми се ептен надуени, се претерува со здрава и претерано одбрана храна. Дека не јадевме авокадо И смути секое утро не ни фали ништо. Но времињата се менуваат а со нив и навиките И исхраната.
Треба на бебето наскоро да му воведам трет оброк. Се мислам што е најдобро да му се даде. Првиот оброк ми е овошје со некоја житарка, вториот зеленчук со месо. Незнам што е најсоодветно како трет оброк?
@duffi имаш поголемо детенце, да те прашам. Кога почна да даваш сол и шеќер? По колку количински? Синко е нејадач, немам идеја како да го приближам до наша исхрана, 11+ е а јаде каши како за 4 месеци. Погусти ама без текстура. До кога е во ред да терам со кашите? И другите мајки, пишете искуство и идеи.
Околу годинка. Сметам оти се му е потребно на организмот во умерена количина. На малото му готвам најчесто со микс сушен зачин, ги има разни. И малку сол. Кога му готвам посебно. Кога јаде од нашето исто како за нас. И мојот е исти. Знам која мака е. Верувај не е до солта. До детето е. Пробај нуди му пасирано, или парченца. Мојот ако никогаш не одбива нешто тоа е тестенини. Макарони, јуфки, тарана... Тарана со кисело млеко јадеше од таа возраст некаде . Биди упорна и не се нервирај. Ете мојот денес цел ден јадеше ко врапче. Само вечераше како човек. Кајгана со малку зеленчук и сирење. Тогаш му повеке газот! А јас ќе кинам нерви.
Тоа е трагично, се дави од парчиња. Еднаш купив каша за 8+ со парчиња, он беше 9 ли 10+ и се давеше. Само лино смоки умее да грицка, од хип исто така се дави. Не е солта проблем, проблем е што не знам како генерално да хо доближам. Пример, би му дала јогурт и леб дробен. Ама како, кога кашите во нутри булет ги миксирам. Вака он не е слаб, има 11, 12 кг, минатиот месец беше 81 цм, ама се што ке изеде е со маки. Мора некој да го лаже, да го занимава за да јаде. И со цртани пробав да го хранам, ама кратко му беа интересни. Денес изеде повеќе од 250 грама каша со телешко месо, се разбира, со глумење. Јас ке ставам некое зрнце сол, иако и тоа го пробав околу 9 месец ама немаше заинтересираност, се откажав по 2 3 обиди. Иако реално не знам што ке сменат неколку зрнца сол во 250 грама каша.
Почни со парченца банана, тарана без јајца, лебче дробено. И мојот не џвакаше ама ова го јадеше без проблем. Супере на килажа. Значи си апнува по нешто. Биди упорна, ќе почне и да џвака.
Според Бебе Готвач, на 10+, бела риба-слатководна. Макар што, има еден куп вакви табели на дохрана. Јас од сам старт се водам по Бебе Готвач. Насоките од педијатарот ми беа too much.
каков домат на 5+ месеци?? Прво алерген е,јас како мала имав алергија од него после има киселост што не е добра за бебешкото желудниче. Домат од 8-9 месеци се дава. И тоа да проба како што правиш ти има време се ќе проба не брзајте со намирниците. Ќе прашував искуство со оваа инститант каша не можам да видам кои 5 житарки ги има во составот и дали се размешува со вода или со млеко
Znacii,probala da proba skros malku ne da i go mesam so drugo jadenje. Ne se site bebinja po terk na nutricionist, da alergen e,no i alergiite se kaj nekoi ednokratni. I jas sum sklona na alergii,od bebe mi nasle na med,na polen,na jagodi, na banana,jajce ... sega jadam i med i banana jajca ne obozavam no ne mi pretstavuvaat problem. Na pogolemoto dete isto mu najdoa alergija na mleko na 3 4 god, sega pie po 2l na den, nema problem. Sto se potrese tolku?!
Најдоле на кутијата ти пишува prepare with water, или во превод подготви со вода. Зошто е битно кои житарки ги има? 6+ е, види дали има глутен, и ако си вовела слободно дај. И да немаш воведено, на 6+ слободно можеш да почнеш со глутен. А ако е алергично на некоја житарка, не знам да ти помогнам.
Здраво мајки. Ние сме 6+ и имаме еден оброк. При крај на месецов планирам да дадам месо и ќе воведам втор. Пилешко ќе најдам домашно. Телешко тие што сте од Скопје, од каде земате? Убаво да е и сигурно. И јајца, читав во една друга тема демек домашни не биле толку сигурни. Има ли воопшто во Мк јајца од здрави природно хрснети кокошки, со сертификат некој, и ако да, каде? Вие какви јајца давате? Домашно би можела да најдам исто и јајце..
Мами кога почнавте со воведување цврста храна по колку лажички дававте и дали само еднаш од сабајле или и покасно? И дали прво го варевте овошјето и зеленчукот па го блендиравте или свежи ги блендиравте?
Еднаш од сабајле, првиот ден неколку лажички, после повеќе, колку сака. Јас варам сѐ, ама планирам овошје веќе да не варам, така ми препорача и педијатар. Зеленчук се вари.