Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Jas do pred edna nedela na raft vo kujna go cuvav ama eve otkako stopli vo frizider,deka pocna tecen da mi stanuva.Koga go koristam si grepkam :)

На Kaffe и joy1 им се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Patlidzan od kolku e?Zitnite kasi na Milupa kade gi ima?

3. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Патлиџанот е 11+ кои се тие каши не сум ги приметила до сега???

4. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Jas i dadov pred nekoj den da smukne portokal me gledase jas jadev fala bogu nisto nema ama veke sme 9 mes.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.019
    А ако имаше нешто што ке кажеше ? :)
    Давајте кога мислите дека треба,јас пред год цитруси нема да воведам.Се плашам од алергии.

На Artemida81, bruno.com и heppymom им се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Edinstveno znam deka kasite se na istiot proizvoditel na Aptamilot.I jas prv pat slusam deka tie proizveduvaat kasicki,ne sum ni gi zaprimetila na raft oti i retko kupuvam gortovi.Na edna drugarka i gi falele,vsunost,i prasuvam vo nejzino ime :)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    37.817
    Цρвена леќа,κаκо ја подготвувате и со што ја κомбиниρате?
    Јас вчеρа пρобав да дадам домат(10+ сме) ама синκо се гадеше,па ќе почеκаме.
    Цитρусни овошја не дадов κога им беше сезона,сега нема шанси,ќе почеκаме до зима :)

8. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Да си прашам говетското месо колку време може да стои во замрзнувач?Планирам од утре да и дадам на малата, пилешко домашно уште немам најдено и се додека не најдам не и давам не е крај на свет ако не проба пилешко.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.019
    Обично со телешко ја давам и ја варам околу 25-30 мин

А рогач како се воведува?

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    Женски пишав и пред некое време,ама никој не ми одговори,ај пак ќе прашам:).Вака ние уште пробуваме некои работи имаме досега пробано јаболко,круша,слива,морков,тикивчка и компир.Дали мора да ги има пробано сите продукти што може од 6 месеци па да и воведам оброк или другите постепено да ги воведам со оброците?
    По колку грама на оброк одприлика давате,знам дека секое бебе е различно,но да знам одоколу и колку време ги држи сити,ова прашувам дека сме на АД па затоа,ако може мајките што дават АД да ми помогнат како им ги распределуваат оброците со млеко.
    Многу прашувам ама цела сум збунета,незнам како ќе се снајдам,да цицаше уште немаше толку да ја мислам:(

На IveBrajan му/ѝ се допаѓа ова.
  11. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    И јас овие работи би сакала да ги знам бидејќи и ние сме на АД. Се скока оброк со млеко и се дава цврста храна? Знам за првиот пат е малку млекце, па да проба од храната, па да се дојаде со млекцето. Ама кога да се воведе баш како оброк?

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Мислам дека тоа зависи од самото дете, без разлика дали е на АД или доено. Некои деца прво само пробуваат вкусови, а некои уште од почеток си јадат и одредена количина од кашичката. Нудете му на детето и тоа ќе ви каже кога е спремно за оброк. Ако не изеде количински многу тогаш ќе надополните со ад. Само не форсирајте, спонтано нека си дојде.

На heppymom, azelea и IveBrajan им се допаѓа ова.
  13. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Треба да воведам жолчка, кажете ми, дали не смеам да воведам нова намирница додека не ја дадам цела жолчка или нема врска, после првите два дена, можам да внесам нова?

14. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Jas ne znam okolu ad da vi pomognam bidejki cicavme do 6.5meseci koga pocnavme so dohrana. Samo da kazam deka celmesec dusa mi iskoci molejki da uzede 2 lazicki. Cel obrok e mislovna imenka za nas. Duri posle eden mesec pocna poubavo da jade, se slucuva u okolu 120 gr da izede, no ne sekoj den..sledete go deteto, samo ke si pokaze...:)

На heppymom и azelea им се допаѓа ова.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Некои воведуваат. И јас воведував ама не одма. Неколку пати дадов жолчка и стагнирав со воведување други работи и после си давав и друго. Можеш да не даваш ново само кога му даваш жолчка тој ден, а инаку измеѓу мислам дека не би било проблем. Ти одлучи си.

На Amorce2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @zuto ти благодарам, така ќе направам и јас.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки семе од коприва од кога?

18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Семе од коприва 12+

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  19. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Јас црвената леќа ја подготвувам вака ја варам со зеленчук со тиквица морков кромид пашканат и домати.
    или со брокула и со лук и морков.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    И мене ова ми беше многу голема мисла, и никогаш не бев сигурна дали јаде малку или многу :) Ќе пишам како одеше кај малиот мој, ова значи од лично искуство ќе го пишувам, не значи дека е ок и правилно :)

Последниот месец пред да почнам да му давам цврста храна (почнав со полни 5, значи во текот на четвртиот месец), имавме малку проблем со бљуцкање. Беше многу позачестено од претходно. Кога јадеше на 3 саати многу бљуцкаше, пиеше мала количина. Затоа почнав на 4 саати да му давам. После пиеше 4 пати во денот по 235мл, и еднаш ноќе, и супер му беше. Првото млекце му беше во 09:00 сабајле, па на секои 4 саати додека не заспие (тогаш заспиваше во 21:00), и вечерта уште едно млекце околу 03:00.
    Кога почнав да му воведувам храна, почнав да му давам околу 11:30, или 12:00. Нормално, првиот месец немаше замена на оброк, како за почеток малку јадеше за да може да се замени со оброк. Кога почна да јаде количински повеќе, почнав првиот, т.е. овошниот оброк да му го давам околу 11:00, и пак си продолжуваше редот со млекцето на секои 4 саати. Некоја недела после тоа го видов дека побрзо огладнува, па почнав да му давам млекце на 3 саати. Кога воведов втор оброк, вака отприлика беше темпото:
    09:00-млеко
    11:00-11:30-овошен оброк
    13:00-13:30-млеко
    15:30-16:00-зеленчук
    18:00-млеко
    21:00-млеко
    03:00-млеко

Доволно му беше на малиот оваа количина на храна, и добро функционираше додека не почнаа да излегуваат запчињата. Си јадеше по околу 200гр овошје, околу 120-150гр зеленчук. Млеко пиеше 200-235мл. Арно ама.......почна да пие и по 150, 100, па дури и по 70мл млеко кога почнаа запчињата :( Деновиве пак е во штрајк со глад, ако изеде 50гр кашичка пресреќна сум :| Моментално имаме воведено и трет оброк, околу 20:00 часот, последното млекце му е поместено за подоцна во 22:00, зашто веќе покасно заспива.

Ова кај нас функционира, не мора да значи дека и кај други би било така.

Се извинувам на долгиот пост.

На heppymom, azelea, Kaffe и 1 друга личност им се допаѓа ова.