1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    18.599
    По две супени лажици, просо, киноа, овес
    Од кутија житарка 3,4 лажици, а вода од око,зошто не ми испаѓа со мерката од кутијата,многу ретко.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Инстант житарки ставам две супени лажици, тоа се околу 10г, и дотурам вода вкупно излегува околу 100г, па додавам овошје околу 50г, да дојде размер 2:1 отприлика.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    @Sofi.ja @rainbowmama Фала ви. А јас мислев да не и давам многу А всушност малку ставам И пак не јади.
    Околу 30-40 мл вода со од око житарки . Негде 50 гр доаѓа. И околу 90 гр овошје, бидејќи многу сака овошје и ако нема доволно не јади. И од таа 140 гр негде четвртина остава. Сега пак воопшто не јади. Ама сепак цица. Гледам сите намалиле со јадење по жешково, а И педијатарот вчера ми рече да не ја молам за јадење. Штом е весела ,нема температура или настинка период е ќе помине.

На crazylady, Sofi.ja и rainbowmama им се допаѓа ова.
  4. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Буци почна да ми одбива овошни каши :( Зеленчукови т.е "солени" и житарки обожава, ама се што е благо одбива. Житарките со вода му ги правам, нит со млеко нит со сок ги јаде. И бебешки бисквити не сака и тие се благи. Овошје јаде само ако му дадам како ужинка во цуцла за вкусови. Е сега проблем, сабајле појадокот ни беше овошна каша, до сега залажував со тиква во сите каши ја мешав за да има вкус на тиква ама не може се тиква да јаде. Планирам да воведам јогурт/кисело млеко со палента или овошје на сабајле, ама патронажната ми рече не воведувај јогурт сега ( жешко било), а педијатарот ми рече воведи му. И кој да слушам сега? 7 и пол месеци е.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    18.599
    Не сфаќам што има врска јогуртот со жешкото?
    Јас дадов к млеко на 7,јогурт на 8 месеци
    Пробај во овошните каши помешај батат или прави му овошен јогурт (ако решиш да дадеш), мојов го обожава банана+ вишна+јогурт

Капини од кога давате?
    Грозје од кога и како давате, лупено нелупено, со семки,без?

На Larahappy, Presrekna и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  6. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    На 10+ дадов. Пред тоа Нели несакајќи јагода проба, па малини, боровница, па капина.
    Прво малку сок и дадов нареден ден цела.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    На мојата во последно време хит и се сите комбинации со јогурт или кисело млеко, најверојатно ладничко зошто е. Не сфаќам зошто не би дала заради жешкото.

Грозје на 9+ сеа дадов, начекав убаво благо и одма после тоа боровинки дадов. Ги сечам на четвртинки надолжно, не го лупам, а семки ако се поголеми ги вадам, ако се поситни не. И така или го мешам во овесни снегулки или така го јаде.

На crazylady и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.877
    Допаѓања:
    142.127
    Мајки да ве прашам, се водам по Бебе готвач, таму пишува леб од 9м. Вие од кога дадовте? И како го дававте?!

И дека мм се имаше слушнато со педијатарот, ми спомна(може не разбрал убаво), рекол една недела(3 х 1) телешко 50гр,втора недела пилешко, трета недела мисиркино. Дали така давате различно месо или може кога сакате?!

9. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    9.717
    Леб дадов порано, штом воведов пченица почнав и лебче по малку. За месо, штом се воведе,значи има веќе пробано може како сакаш да даваш, јас давам месо 4-5 дена во неделата, различно ( и пилешко, и мисиркино и телешко како имам дома ).

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.877
    Допаѓања:
    142.127
    Фала ти, веројатно мислел на пробувањето, не сум разбреала убаво.
    Па планирам за 10тина дена да дам пченичен гриз, па после тоа лепче. А дека моево нема запчиња, ќе дадам од мекото трошчиња.

11. llama.mamma

llama.mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    100
    Во план ми беше денес риба да воведам. Пратив маж по смрзнат ослич, се врати со роло филети. Да и дадам од тоа? Или да барам кременадли?

12. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Благодарам мами, му направив овошен јогурт со 2 лажички кисело млеко и пола праска, се изеде дури уште сакаше. Значи кисело млеко успешно воведено.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.385
    Допаѓања:
    182.889
    @koritsaki ја превриваш уште водата пред да и дадеш? И ако да, до кога планираш?

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.909
    Допаѓања:
    108.105

За кашите? Ја стоплувам само, а за пиење никогаш не сум ја превривала

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.385
    Допаѓања:
    182.889
    За пиење.
    По совет од педијатар превривам уште. Ама сум дала и од шише, кога се дрпа по моето дур пијам. Па се мислам дал да ја префрлам скроз на нашава.

На koritsaki и crazylady им се допаѓа ова.
  16. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Мајки купив просо на Виталиа, гледам пишува може да содржи траги од глутен, соја и јаткасти плодови. 7м сме, немаме уште глутен воведено. Дали може да го дадам просото?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    18.599
    Јас го давав тоа просо од 6м

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Мајки да ве прашам, кога бебе не ви сака одредена храна, дали инсистирате/подметнувате? Освен круша во каша, никакво друго овошје не ми сака, од рака па да јаде нема шанси, на сѐ прави кисели фаци. Не знам што да правам со доручеците. Јаде само ако не се осеќа вкусот на овошјето, а тоа се две лажички овошје на 100+ грама житарка... Исто така и парченца не сака, сѐ он се дави демек, па му се гади, ги плука... Па ме интересира во ваков случај да инсистирам на крупна храна или да продолжам да блендирам... 8 и пол месеци е иначе.

19. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мами авокадо со што комбинирате? 5+ сме

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Тоа дали ќе продолжиш со парчиња е на тебе. Ако ти е страв подобро одложи за некој месец.
    За тоа што не сака овошје, одмори го некој период па пробај пак. Сега што сака тоа давај.

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.