Zdravo majki,nie za nekoj de pravime 5meseci,pa ke pocneme so kashicki me interesira dali e podobro da se pocne so kupecki ili da se pravi prirodni. Deka veke se e vestacko i kojznae so sto sve se prskani plodovite i vo nedoumica sum kakvi da mu davam.
Сите маjки различнo пoчнуваат, jас пoчнав сo дoмашнo па тoа штo немаше сезoнскo (пример праска) давав oд кашичка-купечка.
Купечките на хип и холе се органски. Видов реклама во зегин и бебелан има или ке донесат, исто така се органски. Домашно се е прскано, буквално се што ке купиш е прскано. Реално домапно не значи дека е поздраво. Купечките барем некако се контролирани. Јас на почеток давав хип. Плус и вкусот е некако поубав, помалку се блуткави од домашно варено. Хип тегла може и до три дена да стои во фрижидер, ке прочиташ колку дена стои, за сите каши е различно, на почеток секако по неколку лажички ке даваш.
јас му давам мешано, како ми дојде искрено. Од купечки земаме хип, ама се премногу кашести, а педијатарот ми рече исклучиво пасирано со вилушка, па така му мешам. Некогаш купена, некогаш домашно
Зошто ти кажал исклучиво со вилушка? Мали се децата од 6 месеци да се стартува со гмечено со вилушка, има кога да научат дека храната има текстура.
така ми рече, да се научи да ја врти храната, не само да ја голта..а тиештие се на BLW, ни гмечено, ни блендано,цели парченца каснуваат
Па ке се научи, цел живот ке јаде. Нема логика на 5 или 6 месеци да се форсира. Прво нека научи дека има и други нешта освен млеко, нека научи дека храната е густа. После 8 па и 9 месеци може да се почне со гмечено. Не велам дека така е правилно, ама кај мене стравот од давење и гушење со храна е преголем. Синкп доцна почна да јаде гмечено со вилушка, а еве сега на 1 година јаде залчиња леб без проблем. Месо пасирам, возрасен се дави од месо а не пак дете.
Мајки кога сте веќе на темата кашички купени, кои се подобри Хип или Холе? На мм во аптека кај што купува лесто му рекле дека на Холе биле подобри. Јас и за ќерка ми и за, синко само Хип купував/м. Ваше искуство?! @Ivana-Mihail јас и со двете деца почнав со јаболко. Па морков, слива, тиквичка,брокула,тикава....Фала богу, јадат и зеленчук. Малото знае за ручекот, зеленчукова каша, да, се побуни ама не е ништо страшно.
Сеедно е. Наводно, ако прво дадеш овошје, нема да сака зеленчук. Јас со тиква почнав. Синко преферира каши со зеленчук и месо.
Jas od 5 meseci dadov ama neka spodeli nekoja druga majka zasto jas ne ziveam Makedonija i da ne ti pravam zabuni.
Мајки сум изумила,со што го мешавме овошјето и зеленчукот на почеток,ориз компир,кои житарици смееше,палента мислам смее,друго?
@Ivana-Mihail Јас почнав со јаболко па сега не ми сака овошје. Нема правило. @malecko5 Киноа дадов откако направи 7, едноставно така се погоди, прво давав ориз, палента, просо, овес, гриз итн. @mal.ecka За сам почеток ориз и палента е доволно, после просо, овес...