Мајки, вчера ми излезе малку повеќе количински од ручекот за малиша, па го ставив во теглички и го замрзнав. За денес и утре имам ама сега некако шубе ми е па сакав да се консултирам со вас? Што викате? Да давам или да фрлам? Бацкиии. П.С. И дали може сварено мевце да замрзнам (за на одмор) па таму само да да се додава во зеленчукот?
Jas domasni kasi ne cuvam. Ako ne ja izede vo toj odreden period ili jas ja jadam ili frlam. Mevce svezo vareno mozes slobodno da zamrznes. Ako go nosis na odmor gledaj dobro da go transportiras da ne se odmrzne se odednas- dobro friziderce, mnogu mraz...
може, зошто да не. Штом ти е замрзнато свежо зготвено, и ручекот и месото, по потреба одмрзнуваш и даваш.
[QUOTE="Sky-butterfly па и јас така мислам.. Штом од тенџерче директно ја складирав во теглички (за денес и утре) и ја замрзнав, мислам нема ризик..
Може да замрзнуваш, но не во стаклени садови. Стаклото е ризично, на ниски температури може да пукне. Јас замрзнувам месо или бујонот во кој се варел месото заедно со зеленчукот, но во пластични садови. И веќе еднаш одмрзната кашичка не се замрзнува повторно.
Јас па мислам стакло е подобро, нели цело време викаме пластики не. Стално замрзнуваме а и грееме (по ќумбиња за зимница) или попаруваме со врела вода стаклени тегли и никогаш не пука поради одредена температура. Пука при нагла промена, ако е ладно и наеднаш се згрее или обратно, али за во замрзивач мислам слободно стаклена тегличка. Полесно се мијат па секогаш сум сигурна дека е измиено додека пластиката ми мириса
И јас мислев дека стаклото е подобро.. И водата на Hipp што ја купував ја сменив со Humanа, баш од таа причина што е во пластика.. Може грешам, поправете ме..
majki od koga pocnavte da nudite da probuvaat vasite bebcinja nova hrana? nie sme cetiri ipol meseci i pedijatarot na cetiri meseci mi rece da se vidime za dve nedeli da se dogovorime za probuvanje na vkusovi. jas mislev do sesti nisto. so sto pocnavte vie? kako bea prvite obidi?
Можеш да ја комбинираш со кисело млеко,син ми ја обожава така ако си дала кисело млеко,или со овошје банана,јаболче,круша.праски,кајсии...
Значи син ми го приметив дека е гладен на 5+ почна да станува на секој пол саат да цица,и преку ден и навечер тоа траеше 2 недели и во килажа ставаше помалку, неколку пати се советував со педијатар ми препорача дека можам да почнам со овошје,цел месец бевме само на овошје и од 6+ почнавме,и со зеленчук...значи ако е спремно бебето можеш да почнеш и од 5+ со дохрана по малку...
nie cicame na saat ipol sega sto e poretko od toa so cicase na pola saat saat. ne mi izgleda gladna nekogas ja nudam porano i neke sa cica
Јас почнав на 5 ипол и да ти кажам подранив. Моето не беше спремно и се мачевме месец дена додека почне да отвора уста. На 7 месеци ми прифати зеленчук. За следно здравје не би брзала. Ако не е спремно ќе почнам подоцна. Инаку ова демек по препорака од педијатар.
Синκо обожава пипеρκа. Давам за ρучеκ. Најчесто ја κомбиниρам со месо(пилешκо,телешκо),κомпиρ,моρκов...
Па јадењата од нашето мени сеκогаш се состојат од тρи-четиρи намиρници,ниκогаш повеќе. Јас ставам цела(убаво зρела голема домашно пρоизведена)пипеρκа . Многу убав вκус дава на јадењето пипеρκата.
Јас пак никогаш не сум дала цела пиперка. Најмногу 2/3. Доминантен вкус има. Пробај со помалку па наголемувај и ќе видиш. Јас ја варам па ја тргам лушпата сеуште.