И ние почнавме конечно да пробуваме Досега само морков и тиквичка од кои не е баш восхитен, утре планирам компир. Ме интересира после колку време воведувате цел оброк? И како да дадам просо, палента, со зеленчукот што веќе ни е воведен исто неколку лажички за пробување или ?
Jас не давав пo 3 дена. Пoлека и ги внесував. Давав oриз, пченка, гриз на Hipp инстант каши без глутен се.
Jas od 7 meseci vovedov telesko i toa na pocetokot 10 grama po obrok. Od 9 meseci pocnav da stavam od 20 do 30 grama. Mislam deka pogolema kolicina e premnogu. A obrokot e okolu 150 grama. Moevo bebe tolku jade.
Mesoto so varenjeto gubi od svojata tezina. Primetiv deka od 100 grama zivo meso izleguva okolu 70 grama vareno.
Несолена урда едно време беше на Здравје Радово т.е помалку солена. Целосно без сол нема, освен некоја домашна ако најдеш. Мислам некој ја имаше спомнато од Кам во кофички, дека е добра. Здравје Радово го купија , сега квалитет е сменет, по мене ужас се. Сирење го оставав во вода, да се отсоли. Во канче , во фрижидер.
За ќерка ми и јас така го отсолував сирењето. Но, сега се сетив, мислам дека некаде во Буњаковец порано имаше продавница за несолена урда/сирење. Јас на Здравје Радово одамна престанав да земам. Порано само од таму земавме се, сега стварно многу ги расипаа. Сега земаме од Кам, козјо сирење од Ѓорѓиеви. И најубаво ни е. Јас домашна несолена урда имам. Но, свекор ми ми кажа, од блиски пријатели ја земал. Но кога сакал првиот пат да земе, на кравата и ставале антибиотик и човекот го вратил. И после, мислам 1 месец, му дал и рекол сега е добра да се јаде. Ама шубе ми е да дадам А сирењето колку време треба да стои во вода? Дали да го ставам од вечер да стои во вода, па утредента од сабајле да му дадам?! И дали може од козјово да му дадам?
Мајки кромидче и лукче од кога воведовте и по колку? Дали го ставате да се вари со зеленчукот или го пропрживате па после се во блендер?
Па штом кажал човекот, ваљда е ок сега, можел да не каже па да не знаеш дека кравата примала антибиотик. Инаку јас уште немам дадено сирење, ама кај мене во табела кравјо пишува за почеток..
Јас мислам да дадеш слободно. Поминало доволно време од атб. Штом е домашна и несолена, можеш и да ја смрзнеш, по една лажичка во ќесе и ќе си вадиш за во јадење. Јас со домашна и несолена вака би направила. За козјото има поделени мислења, по мене подобар избор е од кравјото. Јас би дала. Стави го ноќта мало парче во вода, брзо ќе се отсоли.
Мајки за некој ден треба да почнам со воведување на жолчка дали може да ја комбинирам со млечни производи???