Морков, тиква, пченка, јаболко може да се мешаат во двете комбинации. Морков често ставам во смуди со секакво овошје. Пире од пченка, тиква и јаболко е многу вкусно и здраво. Тиква и банана, со или без јаболко. Тиква и овес како пире или печено како мафин. Многу комбинации има. Јаболко, сладок компир и цвекло. Јаболко, спанаќ и брокула.
Дали готовите заленчукови теглички можат да се чуваат во фрижидер одкако ќе се отворат, и да се дадат нареден ден? За овошните прочитав дека можат до 3 дена да се во фрижидер после отварање, но незнам за овие другиве. Бидејќи пробуваме вкусови моментално, дали само неколку лажички да дадам и да го фрлам останатото или да го чувам за нареден ден? Една иста намирница давам 3 дена. Обично ги приготвувам свежи од тоа што има сезонско, тоа што останува го фрлам и нареден ден правам пак свежо. Но сакам и тиква да дадам од тегличките на Хип бидејќи нема овој период па да прашам вие како правите со купечките кашички?
Пишува на самата каша рок колку може да се употребува, зеленчуковите се вообичаено по 2 дена, зависи од фирмата на хипп 2 или 3 дена, фрутек 24часа пишува скоро на секоја
Мојов па од стомак на грб а обратно уште не..денес почна така досега не се вртеше а за по играчки пушта рачиња некои време веќе сега една недела и на подлога се влечи по нив... А за колаава како демек се што е над 600 гр е во ред ама ако и наредниот месец се 600 ќе почниме со дохрана..и сега таман се или не незнам ама друго се му е во ред така не се секирам.. ЕДИТ:не се влечи туку се турка со нозете и оди до нив не ги зема туку само ги гледа..
Набави си повеќе стаклени садчиња за да можеш да ги складираш кашичките, попрактично е да правиш за повеќе денови, дел ќе си замрзнеш. Една мека силиконска лажичка е доволна за почеток. Повеќе лигавчиња. Јас користам од памучните, бидејќи моето бебе не ги сака гумените ја потат. Влажни марамчиња при рака. Блендер обавезно и сецко. Сецкото ти е за месото бидејќи во блендер неможе да се испасира убаво. Другото имаш напишано.
А да сега ми текна педијатаров ми рече и да не се замарам за глутен многу ако немаме некој близок со интолеранција и колку порано се воведат тие намирници толку подобро...и за жолчка рече порано да се воведи ама не запамтив од кога дека рано ни е наредната контрола повеќе ќе зборниме..
Јас мешам цвекло со јаболко или круша и некоја житарка. Бебето ми е многу пребирливо за храна ама оваа комбинација ја сака. Нормално со цвеклото не претерувам заради земјестиот вкус. Ставам мала количина.
Мислам дека е сосема безбедно барем до наредниот ден да ја доискористиш отворената кашичка. Ако не се лажам и тие имаат наведено рок од 24 часа.
Ние направивме годинка ама денес ми текна на една намирница што претходно не ми текна да ја воведам па да прашам генерацијата кога ја дала. Маслинки кога може?
Првиот пат кога почна да јаде 3,4 лажички,вториот ден дупло,третиот колку сака. После 10тина дена нудев мала тегличка од 125 грама Дали имате на овој начин правено зимница? Ова е за домати,а пишува било кое овошје или зеленчук може да се пастеризира вака. Дали да купувам тегли, да не се расипе
Мајка ми со години вака ги прави, никогаш не се расипале и се ептен вкусни. Ко салца, и за мали и за големи
Од секогаш сме ги правиле овие и не се расипуваат може и повеќе од година да стојат и пак се слатки за јадење
Свекрва ми сега вака направи за малото. Само уште не сме ги пробале Она со години прави вака, само за нив става сол. Овие дека се без шеќер и сол, се надевам дека нема да се расипат. А инаку за возрасни, со сецкано кромитче се многу убави како салатичка
Она вака во рерна и компоти прави. Ги става во ладна рерна и уклучува на 50 степени, кога ќе достигне 50с уклучува на 100с и кога ќе достигне 100с уклучува на 150с и остава така 1час. Ги исклучува и остава во рерна, без да отвара минимум 3 часа. По можност и цел ден -(ако не ти треба рерната за користење). До сега, ништо не се расипало. Пробај