Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Не ми го отвора линкот а баш сакам да пробам,може некоја да ми ја пише цела постапка?

2. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    мила на бебе готвач ја има, а инаку во тегла се сецкаат доматите, се редат го рерна и на 100 степени 1 час без да се отвор рерната. Откако ќе ја исклучиш уште 24 ч. да стојат внатре и потоа ги вадиш. Внатре не додаваш ништо.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И вака планираш да правиш со зеленчук што го нема во зима за малото? Ако да, што планираш да ставаш во тегла освен патлиџан?

4. Cool_lady

Cool_lady Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    48
    Dali ima nekoj tabela so namirnici od paskalov posle prvoto probuvanje na osnovnite vkusovi (ovosje i zelencuk) sto uste treba da se proba i dali posle toa pocnavte so eden ili dva obroka? Nas ni rece 2 obroka da vovedime, pretpostavuvam tie se zamena za mlekoto? Mleko davam na 4h od grada pa namesto mleko obrok da dadam taka neli?

5. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Јас направив кечап за него, ама згрешив ставив и сол и шеќер. Мајка ми ги прави без ништо ќе земам од неа, а замрзнав бамји зошто нема преку зима, пиперче малце за во манџичка, кајсии од тука научив дека може суви и сакам евентуално компот од праски и модри сливи, ќе направам некоја тегличка со оваа постапка.

Малце не ме бидува со затворање тегли, а ни мм, и можно е повеќе да замрзнам.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Додека не воведеме масло и месо останува се исто со млекото. Не ги држи повеќе од пола саат, саат. Додуше малиот мој е буце и до 7м не смеам ни житарица да му дадам. Само наутро овошје, попладне зеленчук.

7. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Јас се водам по табела на бебе готвач. Треба да се проба и житарки па после месец време од почетокот на пробување да се воведе еден оброк, после месец втор. Одеднаш два мислам дека не треба:?:
    Инаку авокадото како го дадовте прв пат? Свежо и само него или? Во бебе готвач пишува со АД или мајчино да се бленда? Инаку пробуваме зеленчук ваљда може и авокадо пошто гледам во табелите е во овошје ставено

8. Cool_lady

Cool_lady Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    48
    Znaci i vie ste 6, 6ipol meseci... Nas ni rekoa dorucek ovosje so palenta na primer a za rucek zelencuk so oriz/kompir... Toa ustvari se dava vo vreme na mleko i e zamena za mleko taka li? Ne go razbrav doktorot pa sea lutam...

9. Cool_lady

Cool_lady Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    48
    Uste ne sme dale avokado, ne ni e pisano kako namirnica od pedijatarot... Inace pisal dva obroka dorucek i rucek, nemavme do sea obrok voopsto probuvavme osnovni vkusovi od ovosje i zelencuk, sea gledam treba uste blitva, brokula i karfiol da probame (po 3 dena sekoe) i isto gledam ima oriz, palenta i kompir na toa pisuva po 5 dena, zar 5 dena da ja davam sekoja namirnica...?

10. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Мајки помагајте, немам веќе идеја што да правам. Бебуш ќе прави 9 месеци уште малку, ни о од оброк нема. Ништо не јаде повеќе од 3-4 лажички, после одма плука. Сака само да цица. Цица на два саати. Не е мала, има 10 кила и 300 грама, ама не може веќе вака. Да не беше продолжено породилното, не знам што ќе правев. Единствено кисело млеко кога ќе додадам јаде зеленчук во поголема количина, а овошје јаде само ако и го дадам да го шмука и грицка свежо. Ама пак во мала количина. Месо не сака ни под разно. Дури и водата ја плука, т.е. си игра со неа. Да не ви пишувам какви се комбинации не сум пробала. Од очај ќе почнам да и давам храна која ја јадеме и ние ако продолжи вака.

11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    да 6 и една недела е, од 5 пробувавме, сега уште јаде само овошје или зеленчук наутро. Пред 7 ни рече оброци. Половина час пред да пие млеко му дава. Овошјето го држи повеќе, барем 1 час одлагам млеко

12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.877
    Допаѓања:
    142.127
    Мајки прееска прочитав овде давате суви кајсии. Јас чусто заборавив дека и на ќерка ми и давав во каша. Ај ве молам пишете ми какви да земам. Знам имаше една марка која беа без шеќер, од Веро мислам беа, ама не ми текнува која

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    5 дена е многу, јас на 3 му давам нова, исто и житарици почнав пред два дена со зеленчук што сме пробале до сега

14. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.179
    Здраво мајки
    Бебе е 4 месеци и 2 недели. Досега сме само на доење, денеска ја меревме 7.200 грама е.
    Од колку почнувате со пробување вкусови, со што обично почнувате и од која фирма се кашичките?
    Јас би сакала до 6 да е на цицање но ми викаат порано да се почне со пробување вкусови па незнам сега како и што....

На Joki99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Јас ќе поставам малку глупаво прашање. Како да знам колку е 50гр. 100гр.? Немам вага. Ова за цврсти намирници, еве на пр 100гр тиквица и100гр моркови?

16. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    444
    Jas pocnav od 4 meseci i 1 nedela da i davam. Pocnav so krusa,jabolko,praska,sliva,morkov edna nedela domasno i davav a potoa se prefrliv na kasicki od Hipp i Frutek

17. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Јас почнав од точно 6 месеци, бебе напредуваше супер па ми рекоа да почнам тогаш. Инаку со зеленчук прво односно морков, тиква, тиквичка, компир... Јас дома си ги правам.

18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    95.101
    Исто вака ми е план,само мислам да почнам со пробување порано.
    Овде кај што живеам е пракса да се почне со зеленчук,а овошје да се воведе откако ке јаде цела зелнчукова каша.
    Кажи ми те молам на колку дена воведуваше нова намирница и дали морковот направи запек,дека важи за таков.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    18.599
    Пиперка свежа сецкана стави?
    И јас немам вага,ставам од прилика и после мерам со тегла од каша

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    не, слабо печено. Педијатарот ми рече сега за сега се термички обработено да му давам

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.