1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207

ke moze da mi kazes so koi zelencukovi kasicki se pocnuva? do sega ednas mu dadov varen kompir so morkov izblendiran, a pocesto ednas dnevno ili preku den so ovosje, jabolka, banana, praska, morkovce

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.703
    Допаѓања:
    323.138
    емилија можеш тиквица,блитва,брокула да дадеш :)

3. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    malku odvareni, i izblendirani???

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.703
    Допаѓања:
    323.138

jas sekogas gi varev se slucuvase samo jabolko peceno pa izblendirano da dadam.Mozes i malku od tvoeto mleko da dodades vo blenderot.Po vkusni zelencukovite kasiciki bi bile so oriz ama ic ne mi teknuva od koj mesec pocnav da davam.Posovetuvaj se i so pedijatar za ova nemoj da brzas so se naednas :)

5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ma ne zosto ovde citam koga se pocnuvalo se pocnuvalo so zelencukovi a ne so ovosni a jas obratno pocnav so ovosni, da ne ne pokasno ne mi gi jade zelencukovite i dobro ne mu davam onaka redovno sekoj den pod termin tuku koga kako za da pocnuva da vkusuva da se adaptira na vkusovite

6. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    какви житарици давате и од која возраст почнавте?

7. junacinamama

junacinamama Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    15
    во принцип овошните кашички се благи и полесно прифатливи од зеленчуковите кои се бљантави, мојов бебушко е 6,5 месеци и почнав да му давам уште од 4 месеци. На почетокот тоа беше само да проба по малку и никако не му заменував оброк. некогаш беше само лажичка или две поготово ако е нешто ново, чисто да се провери за алергиска реакција и сл. значи компир, морков, тиквичка (зелена), блитва, брокула и сл.
    инаку кај нас педијатрите најчесто препорачуваат да се почне со овошје, во Скандинавија препораките се зеленчук, житарици па овошје на крај, а мислам дека и Германија го препорачуваат овошјето за крај..

јас сега за сега немам проблем со бебушко...гурман си е детето...уште гравче не пробало :rock: ке почекам малку тешко се вари

8. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    denes probav so brokula kasa i malku morkovce edvaj dve lazicki goltna so plukanje, nareden pat ke mu npravam so povke morkov da ne mu e epten blutkava utre ke probam so tikvicka i morkovce pa ke vidime

9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Emilijamak sigurno znaes ama citam denes brokula pa utre so tikvicka....ako nesto od ovie e novo , neprobano za bebeto po tri dena ke davas bez da voveduvas drug nov zelencuk- ovosje, zaradi alergii, ako pojavi da znaes od sto e. Inaku varenata brokula mozes so melen oriz da ja davas i za pocetok ne mesaj poveke od dve namirnici ( za da ne mu bide tesko na stomaceto), ponatamu moze.

10. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    neli e rano za orizot? toj e potezok od morkovot

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пред некој ден кога јадев малата ја имав кај мене,си вакиан да и дадам малце да пробаод вода од супата и зема малце и чекаше уште :wasntme: па и додадов малце вода и зема околу 10лажички мали голтки.
    Гледам дека сака да ја хранам така да денеска планирам малце сок од јабокло да проба ама да додадам млеко или водичка внатре? Да не и биде наеднаш па сакам да и го направам полесно да и биде :)
    Почетници сме,планирам на 2/3 дена по нешто да пробува,со што дс продолжиме потоа?
    Имам крушичка и мешавина од овошје да пробам со овие?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.703
    Допаѓања:
    323.138
    После јаболко круша можеш.Тоа мешавина од кои овошја се состои?Ако се досега не пробани тие давај и едно по едно за ако не дај боже појави алергија да знаеш на што е :)

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ne, brokulata na pr.e poteska. Orizot se smeta za najmalku alergena hrana i lesna ( neli nekoj koga ima problemi so stomakot- truenje, virus i sl. mu vikaat polesna hrana, oriz, kompir). Ima melen oriz po marketite, ne e skap, ama i nego prvo ke go probas tri dena ( sami oriz) kako sto e redot.

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Мешавина од јаболко,праска,банана.
    Првина ке пробам со јаболко а по некој ден круша па ке може потоа ова од мешавина или првин да дадам банана?
    Бидејки мешавината содржи и банана :?: се разбира ке и дадам по малце не наеднаш да не иима мака потоа :)

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.703
    Допаѓања:
    323.138
    Јас би дала прво банана,па праска оделно па после комбинација :) ние лично имавме алергија на праска.Се нафрлаше мегју ноџинја и на устата цела.тоа траеше до годинкс и пол после се смири

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Да да,јас мислев исто така да пробам да се осигурам дека ке ја привати добро :)
    Ти благодарам :*

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Еве јадовме овошна кашиЧка од јаболко :lol: на прва смачка 100грама :D лапаче на мама :D се надевам нема други проблеми да има :)

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

По препорака од др.ли почнавте сега со цврста храна?

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пред еден месец педијатрата ни рече можеме да почекаме а пптоа не наеднаш туку малце по малце да провува вкусови.
    Утре сме повторно на контролаа па ке разговараме за тоа и така сме сосем на почеток.

И тоа јас ја гледам дека почна да сака + од млеко,мислам нема да е проблем и така сме до недела дена до 5месец :) нема секако наеднаш да и давам туку на 2/3 дена по малце :)

20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Денес на контрола педијатрата ни кажа дека добро сме почнале првин со водичка а плсле со кашички :) исто така да се оди постепено со кашичките додека се научи на новите вкусови :)