Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Здраво мајки да се пројавам тука, од вчера почнавме со дохрана, планирав од 6м.ама бебе ми појавува интерес и сака да јади а и совет од педијатар беше да почниме од 4м ама еве јас 3 недели покасно ќе почнам, прво дадов круша неколку лажички сакаше уште ама прекинав да не го преоптеретуваме желудничето..
    Е сега вака значи на сабајле станува и давам Ад па преспива еве сега моментално и планирам ко ќе стани да му давам кашичка пак можи денес повеќе од вчера или пак треба неколку лажички само 4-5 на пример??
    И друго после кашичката можам одма да давам млеко или да почекам 1-2 часа?
    Оти пиеше млеко во 09:30 кашичка ќе давам некаде околу 11:30 и можи одма да сака млеко оти малку испи пред да заспие па незнам дали можам да му дадам или треба да почекам

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.382
    Допаѓања:
    18.621
    Денеска ќе дадеш 10тина лажички,утре колку сака
    За млекото не знам да ти одговорам,моето е на доење

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.596
    Допаѓања:
    7.492
    Давај му ако сака да јаде, јас вториот ден веќе му давав колку изеде. По 100 грама може јадеше, ништо нема да му биде. За млеко, би ти рекла зависи колку ќе изеде. Ако јаде неколку лажички сигурно е гладно уште,можеш да му дадеш.. Јас му давав да цица одма после пробување вкусови, после оброк му заменив и не цицаше веќе насабајле пример

На crazylady и babyboy1 им се допаѓа ова.
  4. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Излапка околу 90-100 грама..му направив количински во мало тегле од холле кашичка (која јас си ја изедов оти ми требаше теглето за да мерам :rofl:)
    Остана уште еден см на дното од теглето
    Ќе почекам за млеко ќе кажи сам ко ќе сака :D

На Cherry333 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    кај мене пие само насабајле и навечер млеко 11м е ама од кога има три оброци од прилика вака е:
    8ч млеко
    11ч појадок
    14ч ручек
    17ч вечера
    20ч млеко
    и кога почнавме со цврста храна си беше исто се на 3ч

6. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Близнаците ми беа на ад и кога давав првата недела меѓу оброк измеѓу ад млеко.Исто незнам ни дали помина неделата они си јадеа и по 100гр и одма беше оброк.Пример 6.30 ад 9.30 каша и на почетокот имаше периоди и каша и ад само намалував постепено од ад.Ако се само неколку лажички дади ад ако изеде доволно е од 50 до 100гр не давај ад ако не бара.

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ми треба разјаснување, ве читам и се збунив малку. Велите вториот ден да изеде колку сака, пример кога ќе му ја воведам следната намирница пак исто - прв ден неколку лажички или може и од таа колку сака? Прашањето ми е дали кога се воведува нова намирница секогаш се дава по малку првиот ден?

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.382
    Допаѓања:
    18.621
    Да секогаш шо малку првиот ден

На Cherry333 и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Мене педијатарот ме советуваше кога давам нова намирница да дадам малку на врв лажиче и да почекам 10 мин ако има алергиска реакција ќе се покаже веднаш.Ако не покаже колку сака дади ама колку сака за од 6 месеци за порано незнам.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Ќе ве цитирам и двете..
    Значи вака ќе почнам еве од сабајле..во 9:00пиеше млеко и заспа во 11:30 јадеше околу 90-100 грама и во 12 побара млеко ама испи само 90мл. изгледа го засити кашата после си продолживме со истото темпо млеко цел ден на 2.5-3 часа..
    Е сега утре да давам пак исто или можам нова намирница доволно е 2 дена да воведувам или треба 3 и повеќе значи давам круша не верувам да појави алергија чим до сега нема ништо?
    И ако утре на пример сакам да дадам јаболко ако не го сака а ја сака крушава можам да го измешам и пак да му давам само 2-3 лажички или можи и повеќе оти гледам сака да јади

11. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас со првиѕе три намирници по 3 дена ,ако дадев нова само еден ден втириот ја комбинирав со тоа што веќе има пробано.Ако утре ја изеде кашата намали млеко на 60мл па 30мл и ако јаде 100гр млеко не ако плаче 30мл е доволно.Ако сака да јаде дај цела.Децата на ад повеќе јадат и сакаат да јадат.

12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Мислам нема врска дека на ад јадат повеќе или па барем кај нас е така еве го скоро 5 месеци е а од 130мл повеќе не пие ама се надевам ќе сака да јади оти се спремам ко докторат да спремам :rofl:
    Фала ти иначе и спреми се да те бомбандирам со прашања :D

13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Оваа страна на фејсбук во фајл има за се од воведување,подготовка,чување и дури и зимници за бебиња и деца.Мене доста корисна ми е и исто и рецепти од бебе готвач. Screenshot_20200927-202412.png

На Pocahontas9, Rainbowbaby, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Од кој готвач на пареа сте задоволни?во Сетек има акција на Philips, имаме уште цел месец до кашички но да се обезбедам со се

15. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас го зедов белиот со 3 нивоа и за нас го искористив неколку пати добар е брка работа, а за бебе само 2 пати круша варев..ме бендисува тоа што не мора да стоиш до него и неможиш да го зборавиш па да изгори :rofl:

16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Иначе незнам како на секој му дозволуваат да произведува храна за бебиња..тетка на мм од 60-тите му купила на малиов сок ли е каша ли е поим немам од јувитана и башка што е со рок до 02.10 па и составот кога го видов коса ми се крена...со сиот ум мислат се што ќе најдат можат да купат па и дека јас одма ќе дадам.. 20200927_203759.jpg На шишево стои возраст 4м :@

17. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    1.180
    Здраво мајки, еве и јас да се пријавам. Почнавме со пробување на вкусови една недела пред да наполниме 5 месеци. Пробувавме по неколку лажички но приметувам дека некои намирници ги сака повеќе и бара уште.
    Сега сме 5 ипол месеци и јадеме половина тегленце од Хипп малите, посебно сака брокула и тиква.
    Колку смеам да давам?
    Инаку сме само на доење и накај 8 кг сме. :)

18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не давав по три дена многу ми е тоа, освен алерген кога внесував.
    Со оглед на тоа шо беба моја уста не отвараше се радував на многу малку и да мешав.
    Иначе не ти требаат никакви сокови доволно е вода .

19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Кои други вкусови ги има од хип? Јас од холле зедов ама нема многу избор од овие со еден вкус најдов само круша,јаболко,морков,пашканат..
    Сакам слива да давам дека нема сега кај да купам незнам дали има на хип или холле од другите не сакам..

Јас по 2 дена ќе давам од новите вкусови..првиот ден по неколку лажички вториот колку сака па кога ќе пробаме повеќе вкусови ќе мешам..

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    А зошто?