Се уште не почнуваме, рано е, но сакам да се подготвам, па ме интересира дали ги користите, искуства? https://www.gorenje.com.mk/proizvod...enamenski-aparati-za-gotvenje/bfm900by/571223 https://www.gorenje.com.mk/proizvodi/mali-aparati-za-domakinstvo/bokali-za-voda/k10by/578277#spec
Јас на 6м.Ама чиста тиквичка не ми ја јадеа и одвратна и на мене ми беше. Ја комбинирав со ориз и морков или со компир на почетокот.
Мајки, бебето е 10 месечно, почнавме со цврста храна на полни 5 месеци по препорака на специјалист со солени каши. По месец ипол поминавме на втор оброк -овошна каша и тука настана проблемот, потоа не сакаше да ги јаде солените каши. На крај ги откажа и овошните. Мака мачам веќе 3 месеци, но не сака ништо да јаде. Само цица и има 10кг, добро напредува, но се плашам да не и се намали железото. Правам домашни каши- не сака, купувам -уште полошо...во меѓувреме и излегоа 2 запчиња и мислам дека тоа исто допринесе да одбива храна...ве молам за совет
Мој совет ти е веднаш да се посоветуваш со педијатар. Да ти каже што и како!? И направи крвна слика обавезно.
Женски, како да направам мазна кашичка од компир без грутки исто и кашичка од батат? Варам, пасирам и додавам ад млеко ама пак има грутки и кај бататот како жилички...бебе има нагон на повраќање кога ќе осети густо или грутки...
Мајки ние во Черврток завршуваме со пробување жолчка, па сакав да ве прашам после колку дена може да почнам со воведување на нови намирници? И во оброк кога користите, ставате само 1 жолчка или повеќе? (Бебе е 10 месеци)
Што користиш за пасирање? Јас со рачен блендер нема никакви грутки обично за доручек давам овошје со житарица (киноа, просо, пченка, гриз) исто давам и палента со зеленчук мешам
Со виљушка, еднаш ставив и во блендер ама беше помала количина може затоа останале грутки...ќе пробам со поголема количина ваљда конечно ќе излезе компирот без грутки
Во палентата зеленчук ставам ја јаде со спанаќ, со тиквица, кога ќе воведиш и млечни прозводи можеш и кисело млеко, павлака, зденка или жолчка можеш и овошје ама мене некако чудна ми е комбинација палента со овошје
Јас имам земено хип и холле..На холле се поубави оти е само едно овошје или зеленчук на пример без додатоци..а хип имаат додаток во нив..еве ти сликав тоа што имам неотворено.. Од хип само јаболкото од тие што сум купила е чисто јаболко другиве се со додатоци.. Аод холле јаболко круша морков пашканат се само чисто една состојка евентуално со вода..
Дали можам домашна кашичка од морков да чувам во фрижидер до утре? 2 саати стоеше на собна па сега ја ставив во фрижидер..да ја давам утре или да ја јадам јас
@dunika Те читав дека си почнала со зеленчук, го даваше за време на ручек за да е прв воведен оброк ручекот? И дали почна со тиквица? Мене педијатарот ме советуваше со овошје да почнам наутро.
Денес пробавме круша, абе устата ја раскина од отварање многу ми беше смешен. И не дочекува, плачи додека пак му дојде лажичето в уста. Ептен му се бендиса А и преѓе ротата како ја излапа, др вика машала ова ко гладно Си велам леле што убаво вака да сака секогаш да си јади...