Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас воведував еден зеленчук 2 или 3 дена,па житарка,па овошје таква шема ми даде педијатарот и не додавав ад .Првите 2 недели беа проблем па после си јадеа временски околу 12 до 13часот.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Синко веќе 1 месец функционира вака. А за јадење се надевам дека кога ке излезат 5ките ке здивнеме сите - синко, јас, маж ми, бабите...
    Значи џвака, кине леб со заби а јаде каши со молење. Лудило ѓе фаќа.
    Да не ти ги рушам соништата тогаш. :D
    И синко не знаеше дека има опција. Ама кога почна да не јаде, пробав други опции, не јадеше, пробав со цртани и што е најтрагично пак НЕ јадеше. Ни цртани гледа, ни јаде. Затвора уста и става патент. ;(
    Јас почнав на 5 месеци затоа што синко покажа интерес за храна. Прво одлучив со што да почнам. Пример, јаболко. Прв ден даваш неколку лажички. 2 3, 5 максимум. Нареден ден дупло. Ден после тоа исто. Четвртиот ден нов вкус. Пак три дена проба. И така еден месец. Додека да ги проба сите вкусови ке помине месец и фактички на 6 месеци ке е спремен за цел оброк од 100 120 гр. Со тоа ке замениш едно цицање или шише ад.
    Каков ти е распоредот? Дали даваш ад во одреден час? Прв оброк ке е доручек, па со тоа ке има цицање цицање оброк цицање цицање па ад, цицање итн. По моја логика е вака.

На abc1234 и 0ли им се допаѓа ова.
  3. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Ќе може ли да ми ја пратиш шемата?

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    • @0ли значи на почетокке јаде 20 30 гр што нема да го најаде ви никој случај.
    Да не те премислувам, пробај и со ад, ама целта е да се запознае со вкусови, а покрја тоа да провериш и дали ке е алергичен на нешто.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Станува и цица, на цицање е до 12 часот кога ќе посака, не гледам на саат за тоа. Потоа околу 12:30 пие ад 120 мл, па пак цицање и уште еднаш 120 мл има околу 18:30-19:00. Ретко давам 90 мл наутро околу 8-9, ако баш е нервозен и плаче.
    А велиш сè со ред посебно и без мешање да се дава по 3 дена? И зеленчукот после овошјето па ориз, просо, палента?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    ако е просото лупено нема потреба од вечер да го чуваш во вода во фрижидер, се подготвува 4:1 (вода:просо) околу 20мин да се вари, по потреба се додава вода во тек на варењето, и да остане вода ништо страшно ќе исцедиш, кога зрното ќе омекне тогаш е готово

На mal.ecka, crazylady и RAK91 им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    А ако се измеша пример 5 лажички јаболко со ад наместо со вода нема да се покаже дали е алергичен? Таа вели да спремам 120 мл млеко и од тоа да земам да измешам со овошје и после откако ќе изеде, да си го допие со шише остатокот од млекото.

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Јас би дала каша пред ад. За почеток, даваш неколку лажички каша и продолжуваш со ад. Кога ке има цел оброк нема да даваш ад затоа што нема да има потреба. Оброкот ке го замени ад и ке се префрлите на цицање целосно.
    Јас овошје и зеленчук давав чисти вкусови, житарки со млеко. Просо и палента дадов покасно, околу 7 8 месеци со јогурт.
    Ориз правев со мајчино млеко за почеток. Давав ориз, гриз (кој е без глутен) и хељда на хип.

9. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    И јас зедов лупено просо, а со што го комбинираш ?

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Не знам да ти одговорам со сигурност на ова прашање.
    Ама кога ке измешаш ад со јаболко, бебе нема баш да почувствува дека јаде јаболко, ке доминира познат вкус. Некои бебиња така полесно прифаќаат храна. Ама поентата е да го вкуси јаболкото, да се запознае со текстурата на кашата, да научи да голта. Плус, во исто време ке одиш со зголемување на количина, затоа што и да има алергија на нешто, од лажичка нема да е страшно. Е сега, на почеток секако се даваат овошја и зеленчуци кои не се алергени, нема баш јагода да дадеш.
    Јас не познавам човек алергичен на јаболко морков компир круша. :D

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Не сфаќам дали давам само овошје и само овошје додека не проба сè од овошје што е дозволено. Откако ќе проба сè од овошје, потоа се продолжува со зеленчук на истиот начин додека не ги проба сите? Нема мешање во меѓувреме ништо?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Јас правев како што ми кажа педијатарката, мешав секој ден. Во смисла на два дена менував овошје и зеленчук во рок од 2 недели и потоа кашички. Кога му воведувам ново гледам ден два реакција само.

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Некои прават така, јас не. Давав рандом, јаболко, круша, компир, морков, нема некој утврден ред.
    Моја препорака е да даваш работи кои прават запек, па работи кои протеруваат, најизменично. Пример, компир, па слива.
    Или даваш јаболкп три дена. Па морков три. Па наредни ден два, колку сакаш, комбинација од јаболко и морков. Па слива, па јаболко слива.
    Битно е да не даваш алергени прерано, пример не може да дадеш грашок на 6 месеци. Или од прв ден да дадеш 100 гр, има лакоми бебиња и ке изедат се.

На Jana06, 0ли и Frosty! им се допаѓа ова.
  14. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Авокадово по колку дена го чувате во фрижидер? Малце оди во каша, а некако брзо оксидира

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Просото може да се комбинира и со зеленчук и со овошје, јас повеќе го комбинирам со овошје, утре за доручек планирам просо со јаболче и слива

На crazylady, RAK91 и BY<3 им се допаѓа ова.
  16. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    95.144
    Семката немој да ја тргаш,таа го чува свежо подолго.Како и да е,во фрижидер брзо оксидира,2-3 дена максимум.

На mal.ecka, Butterfly1107 и Frosty! им се допаѓа ова.
  17. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    :hai: иако ни е сеуште рано, ве читам повремено
    Ме интересира, зашто на пареа да се подготвува храната? Не се едноставно вари па блендира? Сепак си треба малку од водичката да добие облик на каша...

На ines.h и Jana06 им се допаѓа ова.
  18. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Јас не сум готвела на пареа.Си варам нормално во тенџере ,потоа во нутри блендирам и тоа е тоа.Ставам и од водичката што се варело се.

На Jana06, WonderGuurl, BY<3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Зошто да не мешаш? Ќе мешаш
    Прво основните: јаболко,круша,слива,морков,компир...
    Даваш едно,по два дена истото со малку ново итн...Ќе пробаш од се по малку.Јас лично така сум правела.
    Само не се сеќавам точно од кој месец почнав да ставам и по малку маслиново во оброк .

На 0ли и Bebac им се допаѓа ова.
  20. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.434
    Заради зачувавње на витамините затоа подобро е доколку можиш на пареа..

На ocicka2014, Frosty!, WonderGuurl и 1 друга личност им се допаѓа ова.