Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Женски вие што имате почнато од 4 месеци со дохрана ,кога воведовте 1 оброк?после колку време од пробување на вкусовите? Се ми е ново читам пишувам ,мислиш докторат спремаме хахах ,ќе почнеме за 3-4 дена со дохрана па се ми е за чудење работава :D:D:D

На WonderGuurl и babyboy1 им се допаѓа ова.
  2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Оли јас не ека искусна ама по препорака од педијатар мешам..на пример дадов неколку овошја па почнав со зеленчук па после останатите овошја и другиот зеленчук..
    Како што ти кажа мила на пример ако си давала јаболко или круша не давај наредно слива оти ептен ќе го спотера:D
    Или па да не е компир па морков и двата зеленчуци затварат па можи запек да му направиш, не е правило ама боље спречити него лечити е работава:D

На WonderGuurl и 0ли им се допаѓа ова.
  3. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Мое мислење значи не на педијатар и можи сум во право можи не нека кажат искусните..
    Јас би вовела оброк од 6 а дотогаш има многу овошја и зеленчуци за пробување па кога ќе завршиш со сите што можи да се пробаат за таа возраст тогаш воведи оброк..нека не е на 6 нека е на 5и пол ама не порано..
    Пак ќе напоменам мое мислење е и не мора да е точно ама јас за мое детњ вака би правела ако почнев од 4 со вкусови..сепак за тој период млекото му е доволно и нема потреба од оптеретување на желудничето со оброк

На elenaklasik, lavinija28 и abc1234 им се допаѓа ова.
  4. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Кај 9 + што давате од страна на овошје сега?

И со ужина кога се почнува?

5. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Јас почнав прво само со зеленчук по 3 дена, па кога завршив почнав со овошје исто по 3 дена. Пробавме се за 6 месеци па воведов прв оброк на 7 еве сега е при крај со пробување со се за 7ми и за недела дена ќе воведам втор оброк.
    Мислам дека нема потреба додека пробува да ги мешаш со АД бидејќи како што кажа членката нема да осети дека јаде јаболка или слично а тоа е поентата нели, дури одкако ќе воведеш оброк може да му мешаш со млекце(ако треба нели) а за 3 лажички нема потреба.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Значи да сумирам.
    Давам три дена постепено разни работи, на пример јаболко 5 па 10 па 15 лажички. После три дена давам компир (или овошје, сеедно) исто така и цело време максимум по 15 лажички. Така еден месец, а на 6+ да воведам еден оброк доручек или ручек.

Значи ја читав темава со месеци и пак се испобунав :drunk:
    Ме збуна терминот пробување бидејќи педијатарот рече да му зголемувам количина постепено паралелно со мешање ад во кашите и полека да стасам до 120 гр каша на 6 месеци. Не и' беше муабетот максимум да давам 15 лажички, туку да продолжам на пр. 20 па 25 па 30 лажички итн.

:sweat:

На dunika, Frosty!, babyboy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    И јас сумирам веќе цел месец и никако да сумирам хахах ,катастрофа жива... секој ден нови работи читам и се бунам само...
    Значи оброкот кога ќр се воведе треба 120грама да биде ?

На ines.h и 0ли им се допаѓа ова.
  8. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Фала ти...

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Прв ден неколку лажички, втор зголемуваш и трет ден колку сака...
    Јас по два дена давам значи прв ден максимум 5-6 не дека се бројат како цели оти не голта се, нешто плука а дел останува на лажичката, а втор ден давам колку сака ама тоа не е повеќе од 60-70 грама моментално..значи од прилика во тие два дена јади нешто помалку од пола тегле од 125гр.

На dunika, crazylady, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.434
    Јас не се водев по тоа денеска 5 па 10 или 15 лажички давав колку што му се јади,нормално не претерано , цела каша не може да изеде секако од прв пат.

На elenaklasik, Bebac, Frosty! и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    @0ли Мене ме интересира дали ти кажа прв воведен оброк да биде доручек од овошје?

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Па не баш да се 15 лажички, ама да не е ни цела каша. Реално, ретко се случува бебе од прва да јаде толку количински. Само напоменав да не се форсира.
    Кога воведуваш вкусови, не можеш да стигнеш до 30 лажички, така би требало да даваш иста намирница. Три дена јаболко, три дена круша, три дена морков итн. Првите две недели постојано ке пробува вкусови и ке се навикнува стомакот на хрна. Потоа, можеш да дадеш и 50 гр, полека да наголемуваш количина на каша. Фактички првите три четири недели ке се вртиш околу 20 30гр со нов вкус.
    Најпросто кажано, првоте две недели по 10 20 гр тоа ти се 10 20 калички. Потоа зголемувај количина постепено и ке дојдеш до цел оброк.

На 0ли и crazylady им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ве испозамарав на темава :D

Да, така ми кажа. Кога и' реков да не е подобро со зеленчук за случајно да не го одбива после овошје, рече нема врска тоа.
    Ми даде лист на кој пишува Бебе готвач, ќе ти го пратам ако сакаш, иако некако е како начкрабано со пенкало и не и' го разбирам ракописот :rofl:

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Па ајде може, ако не ти е проблем :)
    И јас мислам дека не менува со што ќе почнеш ете батат, морков, тиква се благи без проблем ќе ги прифати после овошен оброк. Јас планирам како Мила што кажа, не гледам овошје или зеленчук туку наизменично нешто што отежнува и олеснува какање. Прво ќе воведам ручек од зеленчук, само не знам вториот оброк што е попаметно да биде доручек или вечера.

Некоја праша за кашичките кои се подобри, од моето 'истражување' Холе дефинитивно.

На mal.ecka, BY<3, Bebac и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Јас прашав кои кашички се поубави!?Благодарам. :)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Покрај Холе и во ДМ кашичките Био се многу добри, со Деметер се.

На Jana06 и Bebac им се допаѓа ова.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    95.144
    Кашичките во тегла се неспоредливи со домашните,мислам на вкус.Купив две три за проба чисто и да имам за итни ситуации,па и малава правење кисели фаци:/

@0ли јас најтешките испити ги спремав помалце време отколку истражувањево за дохрана:)
    Исто,читав,читав,и пред да почнам хаос во главата.
    Ама,кога ке почнеш,ке видиш дека е премногу едноставно,и не е страшно ко што се чини.Малку ке се потприш на интуиција и ке го следиш и самото бебе,секое диктира некој свој начин,секако во рамките на дозволеното.
    Немај гајле ич,нема да погрешиш ништо.

На Thallia, Bebac, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    На бел рецепт ми ги пишуваше одев секој месец на преглед и сега се 23м и искрено не ги чувам не очекував дека после толку маки ќе останам бремена нормално :)и еве бебче е скоро 4 м и пак планирам и со него следниот месец да го носам кај тој педијатар др.Станка во Систина.И таа да ми каже што да воведувам.Тие беа на ад а ова е на доење.

На Babyiscomming му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Да, и мене Деметер ми беше пресудно кога прочитав подетално.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мојот нема пробано многу вкусови ама исто домашните поубави му се. Готови каши купувам само за пробување.

На crazylady, Bebac и dunika им се допаѓа ова.