Имаш преголеми отчекувања, сепак им треба доста време плус ретки се бебињата шо јадат од старт. Еве јас просо не блендирав шо не значи дека јадеше одма се, почна да јаде убаво на 8м парченца седната со нас на маса.
Готово, научив за ова. Мајки сме, грешиме. Мислев да не го блендира толку ситно, зашто секогаш и во други каши останува по нешто ситно, па ајде така го оставив. Еее утре со нова среќа, со блендирана каша во нови гастрономски походи.
Тиква јас лани замрзнав на коцки и ич не беше убава и не ми ја јадеа многу водеста беше и не ист вкус.
Мајки, дали сметате дека бебе кое од прв ден е на АД (аптамил) и моментално пие по 130мл млеко на оброк на 4 часа (некогаш и помалку пие околу 100мл ама ретко тоа) е во ред да почнеме со по една кашичка за две недели кога ќе направи 4 месеци. Докторката така не советуваше, сакам да слушнам и ваши мислења. И како да почнеме прво со пробување на вкусови тоа не спомна ништо докторката, само кашичка спомна.
Мислев дека докторите препорачуваат покасно, а уствари скоро сите даваат предлог за кашички од 4 месеци. Јас не би пред 5ти месец ако си качува убаво на килажа и ако не е почнато да седи под 45 степени. Не можеш да му даваш цврста храна легнато. Според СЗО не се дава храна пред 17та недела ама одлуката е твоја. Ако почнуваш, првиот ден давај му 4-6 лажички, вториот повеќе и третиот тоа што ќе остане од кашичката ако му даваш купечка, па почнуваш со нов вкус. За почеток давај компир, морков, јаболко, круша, банана, ориз... Симни си ја апликацијата бебе готвач и ги имаш таму намирниците што се воведуваат први и рецепти.
Мислам дека повеќе препорачуваат да се почне со дохрана кај тие што се со АД.. Ние сме на комбинирано молзено и АД и исто ни рекоа да почниме со пробување на вкусови на 4 месеци. Секако тоа пробивањето трае доста долго... Повеќе од месец...
Јас сум комбинирано, но не ни беше препорачано за почнување од 4 месеци. Сега почнав со вкусови, точно 5 месеци кога направи. Еден педијатар ми препорача да зголемувам количина постепено, а второ мислење имам да не почнувам до 6, но ако почнам, да не давам повеќе од 40-50 ml до 6 месеци и после да зголемувам количина. Најверојатно зависи кој каков принцип има на работа, или од напредокот, или што знам од количината на ад што се пие.
40-50 грама мислиш кашичка? Тоа според мене не е ок. Или даваш или не даваш. Ако сака повеќе да јаде зарем нема да му дадеш? Секако нема 200 грама од старт д а јаде. Мојава докторка па ептен хардкор од 17 недела ми препорачуваше да почнам и за 10 дена оброк да воведам одма, не ја послушав . И кога ќе видиш, сѐ се сведува на мислењето на докторот. Секој различно вика, а ти бебето си го гледаш дали и колку сака да јаде. Ако не му даваш пред 17 недели, и не му даваш нешто што не е соодветно за возраста, бебе треба да си ручка. Мое мислење
Исто бев како тебе со просото. Читам јадат сакаат бебињата, кога му дадов неблендирано се давеше кутриот се мрштеше. После некое време се навикна. Сега му блендирам ама не скроз, и по некое парче си џвака. А највеќе сака да јаде со нас. Зинат е цело време, тост пред некој ден пола ми изеде со кашкавалче , а беше јаден.
Па баш и не сакаше моево да јаде повеќе, ни 40 не изеде третиот ден. Се муртеше и не му беше уживање. Читам бебиња со гугање и со смеење си јадат, моево намуртено е три дена. И вода кога пие не му е баш мерак.
И моево ни гуга ни се смее дури го ранам, ко почнав беше прерадосен зинуваше и првата намирница (круша)изеде скоро 70гр вториот ден...е од тогаш наваму зинува ама не е нешто воодушевен хахаха
Авокадово да го испасирам пола, пола со семката да го оставам до утре или да го испасирам цело и да го складирам во тегле во фрижидер до утре? Како се чува пресечено?
Моето пробуваше траеше месец и кусур почнувајќи од четвртиот месец и кога го однесов кај матичната ми рече веќе оброк да воведам бидејќи на 7 месеци треба да воведам месо. Сега на шест месеци и воведов и втор оброк и јади нешто повеќе од половина тегле на јадење.
Не е рано за авокадо? Педијатарот ми рече после 10 месеци да давам. Како правите другите вие со поголеми деца?