Мајки што се воведува првично од овошје и зеленчук ? За една недела правиме 5 месеци и сакам да почнам да му давам храна
Многу касно тоа. После 7 му дадов јас, добро е за крвта. Еве нека ти кажат овде искуства, ама во принцип после 7 даваат повеќето мислам .
Majki.. Moeto bebe e za 1 nedela 5 meseci i pred nekoe vreme pocnav so dohrana inace sme samo na ad. I primer od sabajle mu davam ad 120-150ml i za okulu eden cas pak kasicka dali ovosije ili zelencik koga kako (jabolka,krusa,morkov,brokula) i za brzo vreme e pak gladen. Ono daj Boze da jade poveke no dali ne go drzi kasickata ili sto e neznam. Ve molam za sovet.
Јас уште му немам дадено ниту жолчка ниту млечни од 8 месец планираа иако педијатарот ми кажа уште од 6 месец да му воведам ама мене ми изгледаше премногу рано... Гледам секој различно кажува так да кога ти мислиш дека треба да му дадеш тогаш дај му
Здраво мајки. Ние сме 6 месеци и 10 дена. Досега имаме пробано јаболко, круша, слива, банана, авокадо, морков, компир, батат, брокула, тиква, тиквичка, кромид, грашок. Имам дадено и кашичка со пилешко месо. Јаде некаде по една мала тегличка од оние на Хипп но исто така и цица. За месец ипол треба да појдам на работа и таа нема да има полни 8 месеци. Ве молам за совет, колкави да бидат оброците и со што, дали да воведам млеко? Заспива на цице...
Ако цица не верувам дека ќе сака адаптирано млеко. Мојов барем го плука, му го подметнувам само во ноќни каши. Воведи си оброци, до 8 ќе можеш и телешко месо (бејби биф). Колку јаде, јаде. Прави ти околу 200 грама, па дај Боже да крка. Зависи кога ти е работно време, мојов има по една ужина меѓу оброци, оние за шмукање, нешто овошје или пудингче, за една ужина уште цица, а ако не успеам да му дадам цице и 2 ужини има, цица само навечер пред спиење и еднаш, евентуално два пати во тек на ноќта. Внеси млечни производи до тогаш, кисело млеко, урда, павлака мојов обожава. Инаку ако ти прифати ад можеш и да му даваш меѓу два оброци тоа, ако не сакаш нешто ужинка. Ќе го успиваат не се секирај. Помирен е мојов без мене. Јас на пример пелена не можам ни под разно да му сменам, лази ми бега, а мајка ми, дури и баба ми успева да му смени. Ич не се секирај, помало полесно ќе се навикне без тебе некој период.
Пак јас Која вода за бебиња ја корисите? Дали ја давате директно каква што е од шише? Дали готвите со неа или може со обична вода од чешма?
Јас вода за пиење му давам таква каква што е од шише, за ад од истата, за кашички ако ги варам од чешма, а ако ги спремам на пареа а ми се густи додавам од шишето.. Едит: Користам грчка..а ако немам тогаш Ладна или Изворска
jas vovedov zolcka na 7 meseci spored mene po 9 meseci e docna.Sekako dodeka cela da se vovede e potrebno cel mesec.
Ако ја вријам за готвење од чешма. За пиење и ноќни каши флаширана, онаа грчката од зегин, или јана бејби. И бебелан и хип можеш ама тие се малку поскапи.
Денеска пред да заспие јадеше брокула со ориз една тегличка а потоа пак бара цице и заспа. После пладне приквечер и дадов каша од тиквичка, морков и кромид отприлика 120 грама и тоа беше и го изручка. Пробав кисело млеко со палента еднаш но не сакаше да јаде. Инаку нема да сум дома скоро цел ден од 6 30 до 17 30 , работам во друг град.
Ете, прееска не ми текнуваше што сакав уште да ти пишам, сега ми текна. По закон ти следи пауза за доење од саат ипол до навршување година на бебето, можеш по 6 ипол саати да работиш, ако се снајдеш за превоз пошто во друг град ваљда не е така едноставно. Но за толку мало бебе толку да те нема е too much. Ќе треба 2 ужинки да има или млеко ад.. Јас 6 ипол саати работам.
Ова фактички 2 оброци има? Колку грама е еден оброк и по колку време му воведе втор? Мојот почна да јаде една тегличка од малите, но никако не сака вода да пие и после јадење обавезно цица. Се мислам дали му е малку или навика е цицањето.