Ние вчера бевме на педијатар и ми кажа да сликам една табела која што им стои залепена на врата и по неа да се водам и да воведуваме намирници. Но некако со бебе готвачот и со други табели што сум ги среќавала низ нет не се вклопуваат. Еве оваа ми е табелата од педијатарот.Баш ги споредува со бебе готвач.Тука некои работи се воведуваат на 8-9месеци а во бебе готвач уште од 6-7месец. Ќе не побркаат да не знаеш по која да се водиш.
Јас почнав со вкусови со полни 5 месеци и досега горе-долу нешто слично на оваа табела сум правела. Сите ги дадов од наведените за 4-5 месеци и сега пред да направи 6, дадов слива. Банана уште не сум дала и ниту една житарка, допрва тоа. Баш не знаеш по што да се водиш, сите различно кажуваат.
Здраво. Ние сме 5 месеци, почнав со воведување на храна пред пола месец бидејќи слабо ми напредува. До сега имаме пробано повеќе вкусови (ориз морков јаболко банана тиква и брокула) и по 3 дена пробуваме еден вкус и ние како доручек, но еден ден сака да јаде а друг ден не еве сега ми зачестил уште од почеток ми плаче не сака ни да проба, а има јадено во 7 а јас му давам во 10 (гладен е) . Не знам дали е до него дали едноставно уште не е навикнат, ако може некој да ми каже искуство дали на почетокот така ви се случувало. Поздрав
Не треба да е ептен гладен и да му е време за млеко или за спиење, барем кај мене е така ако помини повеќе од 1.5ч од последното хранење( Ад млеко) не сака да јади и плачи досадно му е..Гледај ако е возможно измеѓу да му даваш зависи на колку часа бара млеко..
Имам неколку табели и гледам нема исти барем две сите различни се а исто и со бебе готвач не се поклопуваат.. да не знаеш по која да се водиш, ако според една табела некоја намирница се воведува во 6 месец според друга во 9.. Нека направат една и сите педијатри нека ја препорачуваат таа, а не вака да ни се прави каша попара
Оваа горе доле е слична со тоа како јас воведувам, само со месото е скроз различно од тоа што ми кажа докторката. Ми рече прво телешко да воведам кога ќе има 3 оброци, па после тоа пилешко. Инаку, сабајле го видов ова залепено во зграда, претпоставувам домашни се.
Табелата што ја сподели @babyboy1 е од Којич. И на синко му е матична и истата ни ја прати. Ние почнуваме од понеделник, планирам со тиква да почнам. Ги земав сите табели во предвид и ќе дадам првиов месец тиква, тиквичка, морков, пашканат, батат, компир, јаболка, круша, банана и инстант ориз. За почеток на пареа ќе ги правам.
Дали знаете зошто се дава позрела банана? Сабајле бев излезена и мм му дал зелена банана, недозреана. Не е страшно?
Хеј мами, кога давате мевце со зеленчуци којви е соодносот? 50:50 или помалку месо? Гледам во кашичките готови по 8%имс, тоа ептен малку ми се чини
Јас тука читав дека зелената можи запек да направи а зрела отвара..Мислам дека дуника имаше пишано. Ама можи нема да има гајле..
Незнам искрено ни јас немам воведено месо..ама нема да мерам ќе сечам парче како за во манџа на пример и тоа за еден оброк ќе му е
Му викам зошто му даде зелена кога имаше зрела? Па ми вика мене тие ми се поубави. И викам сега ако направи некоја беља? Е ај вика баш прашај ги тие другарките на форумот што има врска