Да, најбитно е да седи убаво, без потпора, да држи во рачињата. Јас пробав, она држеше и одма ставаше во уста ама го плукаше, фактички ништо не и се допаѓаше, ни овошје ни зеленчук. Само си играше со нив, лом се правеше од глава до пети, лом околу неа се и само што ја ислидтиш, избришиш, смениш се, после пак дошло време да и дадеш, оти во оваа метода и даваш колку пати сакаш, најдобро кога седнувате да јадете нели сите заедно и бебето до вас, да гледа како јадете да јаде и оно со вас ама искрено се изморив цел ден чистејќи, миејќи, а она ништо во уста не ставаше, цел месец така и после тоа пробав блендирано еден ден и почна да отвара уста, на мое огромно изненадување оти пред blw јас прво блендирано и нудев и не отвараше уста никако, секој ден упорна и правев и ништо, го јадев јас на крај, ништо ич не сакаше ни да проба и затоа преминав на blw ама и таму залудно и еве сега пак блендирано пробав и нешто правиме, од ништо што не јадеше, сега колку толку 2-3 лажичиња ќе проба, па ќе се залажуваме и така поминуваме со јадењето, тешко е кога не сака да јаде детето, со син ми така бев, исто, се со лажење, извефувавме кловнови за да отвори уста, со второто дете спротивното, јадеше се без проблем што и да и направев. А сега третово душа ќе ми извади со јадењето. Живи и здрави да се, викам ќе пројадат еден ден, што да правиме...
Срам не срам, да прашам, што значи blw? И уште нешто, ја симнав апликацијата Бебе готвач, а таму почнува од 6+, како е во книгата? Се спремам да почнам да воведувам вкусови, хаос ми е во главата, различни табели, различни намирници за воведување од почеток, појма немам по која да се водам и како да правам....
https://www.mamaibeba.com/zdravlje/blw-je-svetski-hit/ Ми се свиѓа овде како е објаснето. Во превод учење на бебето да јаде само, без помош од родител и без кашички. Ти почни си со намирниците од 6 месеци и понатака сама ќе си сфатиш како да воведуваш зашто ќе се водиш по бебето. За се друго што не ти е јасно, прашувај.
Само јаде детето од сам почеток на воведување на цврста храна, не помалку од 6 месеци затоа што треба детето само да седи, да биде спремно значи за храна, не го храните вие туку седи во столчето за хранење, му ставате во дискот храна и тоа само си зема, го испитува, го гмечи, го проучува и става во устата, јаде со раце...
Малата ми е 4 и пол месеци и добив препорака од матичен педијатар да почнам со вкусови, но добив оскудни препораки од неа, ориз и пченка (млечни каши), морков, јаболко, круша, слива по 1-3 лажички дневно. Затоа го симнав Бебе готвач и таму кога видов 6+ ваква останав Смеам и компир,батат,авокадо на почеток нели? Со што се почнува? Негде читам житарка (конкретно ориз да е прва намирница), негде зеленчук. Овошјето матичната ми рече свежо да го давам,вие како го давате? Имам уште мал милион прашања ама да не трујам веднаш
Најважно да се живи и здрави.Моево 3 бебче е 4 +м и од пред 2 недели а ги види бато и дада дека се седнати да јадат одма сака во раце да го кренес и ги посматра.И кога ги ранам ако го држам во раце цело време ги гледа и по некое време и он отвара уста како да јаде.Витамини на лажичка му давам и кога ќе ме види се поткрева прета се радува.Па како ќе биде ќе видиме.Јас со близнаците се во нутри булет и гриз и палента и ориз.Сега планирам гриз и палента да не ги ставам,компир ќе гмечам нешто ќе рендам.Мене едното близначе до 7 месеци нејќеше ништо ни овошје ни зеленчук само млеко.Ама породилно ми беше 15м и имавме време а сега морам пред 9м да почнам со работа и затоа и намерно го оставив покасно да почнеме.Со поголемите се одложував за покасно и многу полесно.
Мислам дека тоа од вечер да стои важи ако е нелупено. Купи си лупено, стави го во вода на тивко да врие, поклопи го со капак и нека изврие целата вода ќе се распадне. Во упатството пишува 1:2.
Јас до 5 месеци му давав само оризова вода, супер избор е за да му се навикне мешето на нешто друго освен млеко. Почни си со дохрана од 5 месеци, да не биде ептен рано и почни со јаболко, морков, круша, пашканат, ориз, тиквичка и види кои други се за 6+ давај му ги постепено и тие. До 6 месеци ќе има еден оброк, до 7 два оброци и од 7+ ќе воведеш и вечера. На почеток прави ги течни и мазни и постепено ќе згуснуваш и ќе оставаш мали парченца.
Јас од сабајле го оставам 2-3 саати да кисни, го мијам додека водата не биди чиста и дека варам по малку на пример третина од филџан просо со цел филџан вода мене ми е доволно..или од прилика да е еден прст водата над просото, брзо се вари незнам толно во мин.ама додека се распадни ќе пробаш да не е крцкаво
Јас не давав повеќе, првиот ден 2-3 лажички, па наредниот ден повеќе лажички и третиот уште малку повеќе. Но јас не воведов оброк, само пробување. Оброк сега ќе воведам од 6 месеци. И на упатството од купечките каши пишува да се дава по 2-3, а и педијатри така ме советуваа. Од прв ден кога пробува намирница, не би давала колку што сака. Каде има лупено?
Синко, 5 месеци и 6 дена. Ние кога пробуваме нов вкус нема две, три лажички. Плаче, се буни. И " тепа " пола тегличка од 125 гр.
Гледам сите различно одат со шемите за дохрана, мене педијатарот ми рече да почнеме со 2 лажички, и така да зголемуваме секој ден по 2 за да дојдеме до 20 лажички. Според него треба да почнеме прво со компир, па морков, тиквичка и карфиол, кои после секој 2-3 ден ги додаваме на компирот. Дали некоја има започнато со ваква шема?
Ако сте 6м дади малку чекај 15 мин ако има реакција ќе покаже ако не давај додека сака.Доволне е 100гр за оброк.Вака да ограничуваш според мене може да нема ефект и да не ти јаде.Некоја каша ќе сака повеќе од 2 лаж .Прати го бебчето ако сака давај .