Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Син ми до 2 години блендирано јадеше, бидејќи ич не беше по јадењето, намерно го оставив до толку оти ако го оставев сам да јаде, на парчиња мислам дека коски и кожа ќе беше до ден денес. Нејадач од бебе и уште е, 8 години има, 22 кг.
    Терај така, што има врска, штом јаде така остави го, има време за не блендирано, мало е, мислам како мојата е 7+ нели?
    Мојата па ни блендирано ни не блендирано јаде, тоа е проблем да видиш ти.:@

На crazylady и BY<3 им се допаѓа ова.
  2. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јунешки бут ама потенцирај дека е за бебе .

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Од каде купувате пашканат?
    Јас обично во маркетиве зимам, дали е добар тој за бебе или да барам со подобар квалитет?

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    7.593
    Кој може да ти гарантира за квалитет тука, јас земам од кај ми дојде, најчесто веро.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Јас замрзнав калинка како сок.
    Ги исцедив како што цедиме лимон,потоа го исцедив низ газа (сличен материјал на тетра пелена) за да не остани некое зрно.Потоа го наполнив во оние кесите за мраз и ги замрзнав.Сеуште сме мали за калинка но за неколку месеци ке почнеме па ќе ми се најдат зА додека им дојде повторно сезона на свежи.
    А така ги направив мислам ги наполнив во тие кеси бидејќи е чист концентрат и е многу јак чист да се пие па една коцка ќе и ставам во сок или со вода ќе и го разгледувам.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Предлог за зеленчукова каша?
    5+ сме досега од зеленчук само морков и тиква имам дадено.
    Дали смеам брокула,компир,батат,ориз?
    А сакам да и дадам и од пашканат и од тиквица.Дали само да сврам и да го блендирам?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Да да исто и мојата е 7+.Ќе и правам блендирано тоа е, инаку нема да ми јади воопшто. Те читав дека имате проблем со нејадење, се надевам дека ќе се реши во скоро. :hug:

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    Добро утро јадачи и јадачки! :sun:

На инстаграм ја гледам чат-пат онаа чинијата на Ирма, ако ја имате трефнато. Ме заинтересира како ќе ја храни, а бебето има 7 месеци.
    Ставот на мајка ѝ е бебето да јаде сѐ она што го јадат и тие. Ѝ дава секакви намирници, без претходно пробување за реакција. Алергените ѝ ги воведува порано, следејќи реакција, ама бебето ужива и јаде.
    Уште од 6+ месеци почна така и досега Ирма е јадачка лапачка. Бар така е претставена. :mm:

Ѝ прави јајце на око со оригано, омлет, таан јаде, киви, малини, краставица, грашак, леќа уште на 6 месеци... Гледам многу со јајце ѝ прави јадења, омлети со различни намирници.
    Наредно ќе ѝ дадела путер од кикирики. Уште мед да ѝ даде и таман сѐ си има пробано. :P

Што мислите за овој начин?
    Ви делува храбро?
    Според мене, премногу мешана храна за стомачето на бебе. Можеби не јаде сѐ, дел секако останува смачкано, ама важно сѐ ѝ меша.
    Јас вака на мое не би. И ете не отвора уста, со изведување смешки. Или 10 пати ќе отвори и толку, а некогаш и помалку.
    А интересно е да ја гледаш како сѐ јаде. На моево да му ставам така сѐ си мислам ќе ја расфрла наоколу. Додуша не сум пробала, уште ми е страв така, дека не седи стабилно.
    Па и на хранилката се навалува, пропаѓа. На ум сум да земам нова.

На WonderGuurl и crazylady им се допаѓа ова.
  9. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Јајца домашни селски од каде купувате?

10. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Бидна првото пробување вкусови и сеа сум пишман што тргнав јас да спемам, место да си купам кашички. Спремив две поголеми коцки тиква и сега ќе ги фрлам. Да спремев помалце немаше да се избендира убаво.
    И јас не знам што се тоа три лажички коа синко плукаше, се лигавеше :rofl: Немам поим колку лажички изеде. На крај му дадов и една лажичка вода, не знам дали така треба?
    И ме збуни ова водава бебелан пишува ако седи повеќе од еден ден отворена да се преврие следниот ден? Ја превривате ли? Нон сенс ми е, ја купувам за да не се мачам да превривам.

Последна измена: 9 ноември 2020
    На Jana06, Филотеа и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  11. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    @elenaklasik ја следам и јас,многу слатко буце е.
    Не знам колку јаде,од она што го гледав на работа,90% завршуваше на земја храната.Не е исто слика и видео цело да изгледаш.
    Во однос на воведување намирници,сличен е ставот и на Швајцарските педијатри,дека пораното воведување на алергени и глутен всушност превенира можна реакција.Секако,во мали дози не често.Нема строги табели овде,само препорака е да се даде предност на локални и сезонски намирници.
    И кравјо млеко не пред 12 мес,освен за подготовка на млечни каши.

@Dance27 брокула,компир и морков би дала јас.
    Ориз и компир заедно не.

На Sexybaby86, Thallia, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Благодарам

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Помина морковот и денес. Вчера така се погодило да има некои црвенила по главчето, среќа денес немаше реакција.
    Се плашев, дека од пред 3 недели доби егзема на градите, претпоставувам не толерира крајви протеин (јас што внесувам, бидејќи на доење е), па попретпазлива ќе сум и со намирниците. Дали некоја се соочила со овој кожен проблем и дали бебе е поосетливо на алергени од храна во тој случај?

Го бендиса ептен, уште бараше ама застанавме на 5 лажички.

Јас си го дојадов, многу вкусен:inlove:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    А зошто да ја фрлаш, изеди си ја ти :)
    За водата, зедов на хипп истото го пишува, 2 дена да стои па да се преврива. Дадов 2 лажички од кои 1 заврши на боди :rofl:

На Butterfly1107 и crazylady им се допаѓа ова.
  15. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки малини од кога воведовте? Дали може смрзнати купени да дадам(кои) 8++ сме бидејќи немам домашни? Или да купам кашичка на хип или холе?

16. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас се покасно воведував и многи работи ги оставив и после година дена и еве ги 2 год и заедничко што јадеме е геврек или леб и се јадачи имаме 3 оброци и 2 ужинки. Јас вака не би практикувала,мали се,незнаат да ти кажат и да разбереш што ги боли а и според мене има време се ќе јадат.

17. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Прво купечка ако нема реакција можеш и од другите ама по малку на почеток и 2 се доста.Иако нема реакција на лице и тело може црвенило на газето да се јави и тоа е реакција од храна или антибиотик.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Ќути, таман почна малку од малку да јаде едно недела дена, сега 2 дена пак ми протестира (facepalm)

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    На диета сум, станав крава, уште кашичките негови да ги јадам ќе биде весело :rofl:

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Ја следам и ја гледам редовно. Пред да ја најдам неа јас имав почнато со blw, зачленета сум во грчката група на мајки кои ги хранат децата по овој метод и се информирав и читав доста околу овој метод, ме натера малата да барам начини да и воведам храна, оти не ја сакаше лажичката воопшто, уста не отвараше за ништо и сеуште не отвара 7 ипол месеци е, инаку не ни знаев дека постои овој начин на исхрана кај бебињата и верувај според мене е и нај исправен, едноставно се препуштаат малите самите да ја осознаат и запознаат храната како ново нешто после млркото, да ја помирисаат, да ја фатст, да ја пробаат, да ја испитуваат...сосем исправно од моја страна.
    Ама јас едноставно немав живци да ја оставам по 3 пати на ден и да гледам како си игра, ја гмечи, се размачкува цела и после тоа лом се околу неа, до неа, на неа, а во уста многу ретко ставаше нешто. 2-3 недели се мачев и со тоа и ништо, еден ден и дадов пак блендирано и за моја среќа почна да отвара уста, 2-3 лажичиња за мене беше супер што пројаде и овошје и зеленчук. Недела дена така теравме и еве сега 2 дена пак истата песна, запечатува уста и крај, на сила не бива ма и на глава се качувала, џабе е, не сака и не сака да јаде.....
    А ти биди среќна и 10 пати што овора уста,мојата толку да отвори ќе частам цел комшилик тука :)