Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

  1. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Кога воведовте круша?
    И дали може да се замрзне тиквичка? И како?
     
    На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. babyboy1

    babyboy1 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Пол:
    Женски
    Можи сум те читала некогаш па ми останало во сеќавање :D
     
    На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. babyboy1

    babyboy1 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Пол:
    Женски
    Круша дадов во првите намирници, а тиквичката дел замрзнав бланширана дел свежа на коцки иссечена
     
    На Thallia и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Нема ли да испушти многу вода отпосле?
    А тиква исто свежа на коцки може нели?
     
    На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lavinija28

    lavinija28 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Пол:
    Женски
    Денес реков ај да дадам кашичка од јувитана од касија (ми стои во фрижидер подолго време поклон ми е па сакав таман и теглето да го ослободам за мерка да ми биди)-ама многу кисела, блјак! И не му ја дадов, реков ова вака ако мене ми е кисело, што преостанува за неговото желудниче. Имате дадено баш ваква кашичка?
     
    На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly1107

    Butterfly1107 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Пол:
    Женски
    Препорака од нутриционист се што се замрзнува обавезно 2/3 мин бланширано
     
    На WonderGuurl и Thallia им се допаѓа ова.
  7. Babyiscomming

    Babyiscomming Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Пол:
    Женски
    Баш и јас денес пробав да и дадам од истата на подарок ми ја донесоа, не сакаше ни да ја проба кога ја пробав јас сфатив зошто, ептен кисела и доста е ретка ни јас не би ја јадела. Ова ми е трет обид да и дадам готова кашичка, првите два пати на Хипп ама несака не знам зошто а домашните без проблем ги јаде
     
    На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sanemsi

    Sanemsi Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192
    Пол:
    Женски
    Колку може да стои домашно направена каша на собна температура? Утре во 12 треба да излезам и ќе го оставам на мм ама тој незнајт да направи каша, кон 3 часот треба да му ја даде. Дали може да стои или да ја ставам фрижидер?
     
  9. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Круша воведов на почетокот, после јаболко.
    Тиквички и свежи и бланширани имам.
     
    На Thallia и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

    WonderGuurl Популарен член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пол:
    Женски
    Ова баш за се' ли важи?
    Прашував овде пред некој ден за сладок компир и тиква, и читнав на интернет, компиров не смеел свеж, додека тиквата може...
    Подобро ли е се прво термички да се обработи?
    Значи кога ќе ја спремаш кашичката ќе го доправиш на пареа или свариш?
    Како одредувате што мрзнете свежо а што не?
     
  11. Butterfly1107

    Butterfly1107 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Пол:
    Женски
    Јас ја прашав за следните работи брокула, карфиол, тиква, тиквичка, спанаќ, блитва, компир и батат. Со тоа што компирот и тиквата малце повеќе 3/4мин. Ако е се бланшираат на пареа тогаш малце повеќе, пример брокулата на пареа јас ја правев 5мин.
    Се внимава сите парченца да бидат слична големина и доколку се бланшира на повеќе пати еден ист зеленчу, тој да биде подеднакво во минути бланширан. Се замрзнува во зип ќеса, се истиснува убаво воздухот. После се вади и се вари/на пареа/пече по потреба.
     
    На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Е сега не ми е јасно како советуваат компир да се замрзнува бланширан, кога нели компир не се притоплува?
    Компир замрзнат сум видела само оние кои се прво запржени па замрзнати како помфрит.
     
    На flower30, mal.ecka и Bebac им се допаѓа ова.
  13. Butterfly1107

    Butterfly1107 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Пол:
    Женски
    Епа не знам ни јас, исто и за спанаќ и блитва.
    А знам дека има мешавина готова во маркетите со компир и тој е сигурно така бланширан, зошто нели пишува дека треба 4мин да се вари :?:
     
    На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Имам убав домашен компир 10 кг и жал ми е да не го имам подолго, но некако шубе ми е да го загревам за бланширање па да го притоплувам, токму затоа што не треба повторно да се загрева.
    Блитва и спанаќ свежи замрзнав.
     
    На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebac

    Bebac Популарен член

    Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Пол:
    Женски
    Мајки, можеби сум во право, можеби грешам. Навистина немам намера да замрзнувам.
    Планирам да му давам на синко зеленчук и овошје ( сезонско ), нормално прилагодено на неговата возраст.
    Ова е само мој став. Секој за своето бебе одлучува сам.
     
    На Flyfly90, babyboy1, BY<3 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Bebac

    Bebac Популарен член

    Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Пол:
    Женски
    Круша воведов на 5 месеци.
     
    На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Пол:
    Женски
    Мислам дека ова е најпаметно.

    Денеска ја читав @majkatakata на инста (инструктор за blw) и се замислив за некои работи, конкретно за воведувањето на исхрана. Зошто некои намирници ги воведуваме покасно? Нели ако детето е алергично на нешто, ќе биде и на 6 и на 9 месеци? Дури вика дека алерген е подобро да се внесе порано за телото да го прифати. И логично, јас не можев да најдам причина за одложување. Друго што прочитав дека секој оброк треба да биде микс од железо, витамини, минерали и масти, а гледам дека многу ретко која мајка го прави ова.
    Не знам зошто толку многу се замараме околу дохраната кога уствари е многу едноставно. Јас единствено се плашам од пестициди и сакам да му купувам чиста храна, околу другото сум поопуштена.
     
    На mal.ecka, dunika, Andra и 7 други им се допаѓа ова.
  18. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Сè што замрзнав е домашно и во поголеми количини имам и ако не замрзнам, ќе пропадне.
    Непрскани круши (на пример) или ќе пастеризирам или ќе замрзнам свежи и за мене подобро е да дадам таква круша што знам чија е отколку купечка каша или од пазар свежа и прскана круша.
    Свежо цвекло, тиквички, карфиол, брокула, моркови, пашканат вчера набрани од бавча како да не ги спремам. Или кајсии, вишни, праски, сливи од двор скинати ми ги дадоа, зарем нема да ги замрзнеш.
    Затоа замрзнувам, инаку не би се маткала да го правам тоа ни јас ако се купечки работи.
     
    На Chuchanov, Thallia, Andra и 2 други им се допаѓа ова.
  19. rainbowmama

    rainbowmama Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Пол:
    Женски
    Откако ги воведов првите намирници - јаболче, тиква, итн, давав сѐ кога имаше убаво свежо. Путер од/мелени јатки и сусам на 7, белка пред 10 итн. @Jana06 Мислам дека мајките сѐ поубаво комбинираат намирници, како што гледам тука барем. Веќе сите знаат дека железо оди со витамин Ц, се додава и масло, авокадо или јајце - тоа е маст... Од мене ќе додадам: храна богата со калциум да се комбинира со магнезиум и цинк, на пример со млечни додавајте банана во овошни комбинации, или намаз од семки од тиква или сончоглед, овес со истиве комбинации, мелени јатки, итн. Треба малку само да се прочита, да се уходаш месец два и после е лесно.
     
    На dunika, Bebac и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  20. WonderGuurl

    WonderGuurl Популарен член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пол:
    Женски
    И јас планирам сезонско да давам, но уште сме на пробување по 2-3 лажички, па муабетот ми беше како зачувувате поголеми продукти како тиква и батат за тие 2-3 дена кога ги воведувате. Не можам секој ден нова тиква да отварам за ептен мало парченце.
    Ме интересираше како најдобро да се складира за утредента да се подготви пак кашичка.

    Инаку за месо уште е рано ама размислувам и јас да подготвам цело парче, да го пасирам и со бујон да замрзнувам топчиња во силиконски калапи кои потоа само ќе ги додавам во кашата.