@Bebac колкаво е твоето потсетиме.. Што би давала сезонско свежо сега во зима? Декември,јануари, февруари ? Чисто за инфо те прашувам
Во зима од овошје има цитрусни, јаболка, дуњи, банани, јапонско јаболко, тиква, киви. Најверојатно овие, друго не ми текнува. И грашок, боранија да дадеш, пак мора замрзнати, освен во моментот тазе скинати можеш незамрзнати да ги дадеш.
Дали почнавте на 6 месеци со маслиново масло и колку капнувате во една кашичка? Инаку, вчера мерев во една кашичка од 128 гр, цела ја изеде и уште сакаше па не знам колкава количина да давам , во забуна сум. Значи цицаме, давам кашичка само еднаш во денот и многу сака да јади, која грамажа да ја давам ? Веќе сме 6+
Ставам маслиново во секоја зеленчукова каша 1-2 капки. Почнав да му мерам во голема тегличка од 180гр и јаде околу 150-160гр. Докторката ми рече минимум 120гр.
По капка-две маслиново во зеленчукова каша. Ми рекоа 120 гр да давам и толку давам, после кашата му нудам да цица.
За дел од овие мали сме, а ако не се замрзнати ќе имаме само 3 намирници Дека бебац рече би давала свежи само не замрзнати затоа прашав оти нема баш голем избор на свежи бо зима
Бебиња што се на ексклузивно доење немаат потреба од вода т.e не се дава вода Вода нудам најчесто веднаш после оброк, а некогаш и кога не голта си ја чува в уста храната и тогаш му давам вода
За тие што се на доење знам, моево баш на ексклузивно беше но сега овој месец поради воведувањето цврста храна (вкусови па и кашички) некаде читав дека требало по малку и со вода да се почни. Јас ретко давам дека уште цица, некогаш по малку од шише или лажиче ама сосема малку. Па затоа ме интересира дали да давам или само со цицањето да си продолжиме.
А нели ти рекоа да скратиш подој кога даваш цел оброк? Мене така ми рече педијатар. Јаде колку што сака, му давам вода колку што сака (обично 30-50мл) и во наредни 1.5-2 саати нема цицање. Не ми бара веќе, се најадува убаво.
8месец почнав и од месара телешка плешка ако не е тазе а е често јунешки бут ама дека редовно зимам и ми кажува кое е тазе и две години не сум имала проблем.Сега измешав со свинско и двете мелени.Пилешко ретко ако најдам домашно а на почетокот им давав од холе кашичка.Мисиркино купував во веро ама не често зашто со краток рок е 5 дена свежо бело месо без коски ама кога како го има.Претежно телешко и јунешко давам ,риба само пастрмка од веро замрзната.
5,5 месеци точно денес. Тиква, компир, јаболко, авокадо, тиквичка. По маркетите има спанаќ и брокула и карфиол замрзнати. Јас сега моментално тоа давам.
Јас вода нудам и во тек на оброкот..шишето му стои на хранилката и сам се врти накај него и подава раце ако сака вода, цицнува два три пати па се врти накај кашичката и си продолжуваме со јадење..Не пие повеќњ од 60мл во текот на денот нудам повеќе пати и само по 2-3 голтки пие и почнува да си игра ја стега цуцлата па ја плука водата и си брчи..
Ако бара да цица нормално нема да му скратам ама не бара веќе. Му се цицаше кога му давав строго до 120гр, а му се јадеше уште. Сега му давам колку што сака, нормално да не е повеќе од една голема тегличка да не го направам прасенце Вода нудам само после оброк, кога веќе ќе го извадам од хранилката само на цицање е. Не знам дали треба вода да се дава преку целиот ден заборавив да прашам доктор ама не би давала за да си цица убаво.
Со педијатар немам баш зборнато ама имам читано дека треба да се укине еден подој. Во тој период кога му давам кашичка гледам да не цица (или кратко да му биде како наместо вода) , а и тој штом е најаден секако не сака и нешто повеќе.Вода сака да пие ама многу малку пие (а и јас не му давам многу поради цицањево си велам доволно му е тоа,а моиве ме караат, викаат да давам).
Мајки, бебе кога беше новороденче пиеше вода кога ќе почнеше да ика. Сега има 5,5 месеци и после кашичката не сака вода. Решение???