Колку пати неделно давате месо? Јас денес прв пат му дадов пилешко и сум изненадена колку добро го прифати.
Од 8/9 месеци. Јас давав и други работи во меѓувреме, на пример еден ден жолчка, наредните три нешто ново, па четвртиот ден пак жолчка.
Jas duri vcera dadov(9+22),(ne)namerno malku kasno palime znaci vie u megjuvreme probuvate i drugo.Deka citav demek nekoi vikaat ne e preporaclivo.Pa da vidam ovde iskustva.
И јас почнав после 9м. Па не е препорачливо демек да не пројави алергија од нешто а да незнаеш дали е од јајцето или тоа другото што си дала. Јас искрено не му се замарав толку, а имавме и поголеми паузи во воведување жолчка, кога неможев да набавам домашни јајца.
Ke prespijam,pa ke odlucam sto,kako...denot,neli,e popameten od nokta A jajca imam i premnogu,sekoj vikend po 20 kupuvame,i kozjo mleko i red drugi raboti od eden cicko komsija na vikendica.
Женчиња од 7 месец од месо можам да давам пилешко така?? Имам младо јагнешко сигурно е рано или не??? Жолчка од 8-9 м или сега можам по малку ? Има пишано уназад знам ама ако не ви е тешко пишете
Баш вчера бев на педијатар во Систина и се консултирав околу воведувањето цврста храна. Ми даде списоче и ми рече месо да воведам после 7 месеци, и тоа телешко, мисирка, а пилешко само ако е од познати (што лично ќе ми биде баш проблем, не познавам никој што живее на село и одгледува живина ) Ми даде распоред до полни 9 месеци, рече жолчка после тоа, во следниот распоред после контролата на 9 месеци.
Јас почнав од 4ти месец со овошје и зеленчук кај моите, а на 6 и мевце и жолчка, по малку, постепено, подобро да се навикнува од помалечко на вкусовите и да добива железо од исхрана него со сируп да надокнадува.А тоа не влијаело на количината на доење или млеко, поголемата 4 години и помалото 2 години јадат по 5 оброци цврста храна и тоа квалитетна од типот овошје, зеленчук, житарки, месо секојден обавезно, а јадења од рипот смоки грицки глупости скоро никогаш, па млеко пијат по литар и кусур.
А за мисирките што викаат? Јас за ова не сум упатена но многу ме интересира на кој начин се одгледувани тие што се продаваат по маркетиве. До сега ми било страв да купам и да и дадам од тие причини.
Ne bese tolku deciden, iako I tamu vazese preporakata. Rece deka sekako e mesoto pozdravo od pileskoto. Za pilesko izricito rece ako ne najdam domasno, da go voveduvam pokasno.
Овошје само на почеток варев(јаболко) и тоа 10тина една. После тоа се свежо давам. Бебе не сака варено, плус губи од вкус
zdravo majki, mi treba sovet kako go podgotvuvate prosoto? so zelencuk ili ovosje i kolku se vari? ne sme upotrebuvale dosega nitu za nas nitu za sin mi deneska zedov za prv pat zatoa prasuvam? pozdrav
Се вари, откако ќе зоврие уште 15мин отприлика...почнува да подига пена кога е сварено, а и се познава по лушпичките. Се става една полна супена лажица. Јас го мешам и во овошни каши, и со зеленчук. Бидејќи содржи многу железо, не го комбинирам со месо. Обично со тиквица, морков, кромид, брокула...
Jas na krajot, koga ke e gotovo samo go dodavam vo nego zelencukot ili ovosjeto i taman se obaruva, a ja ne moram da prljam uste edno tengerce plus. I poske sve u blender...