Не ми текна јас да го изедам Немам пробано досега. Инаку, ново ќе направам за утре ако давам (да биди пресно)
Од страв да не не може да се искака, јас давам наизменично, пример два дена ориз, па два дена јаболко, два дена компир, па два тиква. Не гледам овошје ли е или зеленчук, туку она што делува како лаксатив го давам после она што би створило запек. Пс. Сува слива од кога смее?
Ете, сите различно. Мене ме советуваа три дена овошје, три дена зеленчук. Досега проблем со какање немал, често и двапати кака. Мешам да не е ден за ден нешто што прави запек.
Можеш со тиква, можеш слива, јаболко... Инаку имам едно прашање. Мајка ми изнакупувала кашички хип ама купила од тие по едно овошје. Бидејќи сакам да пробува свежо, а не од кашичка, барем првите пати. Дали може понатака некако да ги искористам? Дали може да се мешаат со домашно приготвени? Или како може да ги комбинирам?
Јас немам сретнато. Има на хип една кашичка со црвено овошје, може во нејзе има цреши, ама има и јагоди Како сакаш. Јас мешам на пример слива купечка каша најчесто во свежо овошје. Имам мешано и повеќе купечки со по 1 вкус, комбинации правено. Зошто да не ги искористиш, па тие барем сигурно се органски со налепница, а овде кај нас ништо не е сигурно, све е загадено и вода и почва и воздух..
Незнам зошто те советувала баш со овие намирници да почниш..компир и морков ствараат запек..карфиол и брокула гасови и не се баш лесно сварливи како за прва храна..можиш да даваш тиква, круша,слива,јаболко, тиквичка, батат..кромид исто во зеленчуковите..Зрела банана знае да протера пробај и со неа ама баш зрела со црни точки да е.. Мене свеки кога и да купува такви ми носи со по едно обошје или зеленчук и најчесто ги мешам со други дома подготвени.. Или варам просо па додавам тоа што имам и пола кашичка купечка а другиот дел во фрижидер па за нареден ден..
На пареа,имам дупло тенџерче со “решетка”.Последниот пат правев батат,јаболко 15-20 мин,и последните 5 додадов шака спанаќ.Со лажиче путер пред миксирање,превкусно беше. Јаболко сосем малце ставив,колку да има Ц вит да го врзе железото од спанаќот.
Јас едниот ден го направив со палента и лукче а другиот пат со ориз, малку морков и кромид. Го варев спанаќот.
Пченица,јачмен,пченкарно брашно и гриз со што комбинирате како го давате? Пченкарно брашно и палента дали е исто?Во маркет видов на едно пишува палента со големи букви а под тоа и со мали букви пишува пченкарно брашно на истото кесе, а на друго кесе пишуваше пченкарно брашно но беше како обичното брашно но со жолта боја и не знаев кое да го земам едното беше како брашно а другото како гриз. На табелата гледам има и снегулки па да ве прашам какви давате од оние од маркет или има специјални за бебиња во аптека. Таман почетните намирници се снајдов како да ги комбинирам сега нови ќе воведуваме и пак проблем леле кога конечно ќе се снајдам што со што и како да комбинирам
Јас зедов пченкарен гриз па после купив палента..палентата е поситно мелена друга разлика незнам која е.. Ја мешам и со зеленчук-освен компир и ориз и со овошје..секако ја сака