Од кои тестенини давате и со што ги комбинирате? На што да внимавам кога ќе купувам (да не содржат јајца и сол или)?
Јас давам тарана и макарони од Кам, фиде на Дивела Читам на декларација, да не содржи јајца. Обично пишува дека содржат брашно (дурум) и вода. Макарони и тарана комбинирам со сирење, кисело млеко и јогурт.
Зелените зеленчуци особено тие во листови најдобро одат со портокалови, можеш и со тиква да искомбинираш и брокула (има многу ц витамин) доколку не сакаш со овошје.
Која количина од Hipp сокчињата давате? Еве јас земав од слива заради проблемот со стомачето, ама не сум сигурна која количина да му ја дадам зошто до сега му немам давано ни сокче ни водичка Му дадов тиква, и сокче од слива ама ништо се уште...
Јас еднаш дадов сок од круша зашто му го донесе роднина, инаку јас сокови нема да давам особено не со цуцла (и на самото шишенце си пишува). Разреди го со вода 50:50 и дај му колку што ќе испие (не повеќе од 100мл дневно), секако штом досега не си давала ни вода, нема да сака многу да пие. Ако веќе си почната со вкусови треба да се дава вода и од 6 месеци по 1-2 капки маслиново масло во зеленчуковите каши за полесно да се искака. Следен пат подобро кашичка земи, наместо сок.
Да,изеде задоволителна количина,иако ручекот никогаш не бил повеќе од 120 гр,не ја форсирам воопшто. Грашок не и се допадна ич,морам да смислам начин да и мазен без лушпата. @malecko5 нема тестенини со сол,а најчесто се без јајца,односно дурум брашно и вода во својот состав.Сепак читни си декларација пред да ги земеш.На истата често да пишува дека може да содржи траги од јајца,јатки,соја,но нека не те плаши,тоа е законски да стои дека се работи за сериско производство,на лента поминува се.
@Jana06 фала. И јас не сакам сокчиња да му давам, ама сега ме фати паника со запеков и викам ајде исклучок да направам да му олеснам
Веројатно сакаш докторот да си го слушаш ама стварно е подобро и овошје и зеленчук да се дава баш од овие причини.
Кога почнавте со оние кашички во кутија што се? Се мислам да земам од холле просо или да си земам просо цело зрно па да си го изблендирам?
Јас еднаш не беше какан неколку дена и му исцедив сок од свежо јаболко..го измив убаво јаболкото, го изрендав и го исцедив низ газа па го испи сокот и се искака...инаку давав почесто оброци со слива,круша,јаболко па се среди запекот Купи си цело зрно ќе го свариш и изблендираш..овие во кутија на почеток не се користат често а со краток рок се па ќе треба да фрлаш..
Мајки, колку ви јадат бебињата на скоро 7 месеци? Малиот ептен јадач испадна, дали дека само 2 пати цица преку ден ама за доручек и ручек си јаде по една голема тегличка каша и може и повеќе, само не му давам. Гладен е навечер, плаче. Му давам да цица, прво одбива и кога ќе види дека нема кашичка прифаќа да цица. Од 7+ ќе воведувам вечера, иако според педијатарот досега требаше да биде воведена зашто почнавме со вкусови од 5 месеци. Ноќе цица 3-4 пати и тоа двете гради ми ги цеди. Дали да почнам по малку житарки да му давам кај 18-19h или да почекам уште малку? Жал ми е ако е гладен да го мачам зашто ручекот му е најкасно до 14h.
Јас би му давала вечера,самото бебе си кажува дека сака да јаде. Ноќни каши со млеко може да јаде, радувај се што сака да јаде, знаеш какви маки мачат некои Едит: Еве тука да прашам, овесни снегулки правам со врела вода, ги киснам 10-15 минути по совет од тука. Ама кога ќе ги ставам во овошна каша, иако ги прецедувам со цедалка малку водата да се изгуби, кашата искача чорба. Има ли некоја финта за снегулкиве или?
Немам искуства со каши за бебе сеуште. Наскоро и тоа ќе биде. Но јас за мене си правам оведна каша така што целите овесни ги мелам на поситно некогаш дури како брашно испаѓаат. И ставам млеко или вода во тенџерче ги додавсм нив и ги мешам додека се згуснат а водата или млекото испари и се впие станува буквално како каша. Незнам за бебе дали може така да се приготват. Нека кажат поискусните.
И јас ова ќе го предложев, за 2 дена ќе воведам овесни снегулки, а моето не сака ништо крупно, па планирав во сецко да ги смелам. Ама мислам дека @Cherry333 би сакала крупни зашто и е поголемо детето. Да пробаш како на сликата?
Јас ќе му правам од истите ние што јадеме, оние германските со плаво-жолто мислам беа. Баш читав дека овесот не бил подложен на пестициди така да, нема потреба да се купуваат некои 'посебни' за бебе.