Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Мајки кои веќе имате воведено морков. Дали прво воведовте чист или во комбинација со јаболко?
    Не ми се воведува чист, па сакав со јаболко првин да го пробаме (имаме пробано веќе јаболко, банана и круша), ама не знам колку е паметно во комбинација. Јас воопшто не го сакам чист морковот па затоа и не ми се дава таков на синко.
    Инаку и ние почнавме со цврста храна (по малку - неколку лажички на ден) по препорака на педијатарот. Синко настина пред 2 недели и му правевме крвна слика и му беше намалено серумското железо. Хемоглобинот му е супер, и педијатарот кажа дека тоа е нормално затоа што самото мајчино млеко не содржи многу железо (а досега беше само на доење), па да почнам по малку овошје, а откако ќе наполни полни 6 месеци да му давам и некакви житарици и 1 до 2 пати неделно по ептен малку жолчка за да му се изрегулира. Ни даде само капки за нос и витамин Ц капки и сега е супер. Он и онака беше супер, напредува и повеќе од одлично, сега на неполни 6 месеци има околу 9кг, весел си е, насмеан е, но ете во поглед на железото моето млеко не му е доволно.

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    1.452
    ti blagodaram mila i jas taka napraviv deneska prvo go varev prosoto posle jabolko i krusa samo malku i go blendirav.

На Artemida81 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    На 6 месеци ви е ептен рано за жолчка.Се дава околу 8-9 месец.Со ептен малце жолчкс нема да кренеш железо но можеш алергија да создадеш.Има ред други намирници до тогаш кои можеш да ги дадеш а се исто богати со железо.

На heppymom и Kaetana им се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Леблебија од кога може? Дал некој и како?

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    37.842
    Табелата по κоја јас се водам пишува деκа може од 12+. Пρобај мелена,во κомбинација со κ.млеκо,мене таκа ми одговаρа највеќе да се пρоба.

6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    А треба нешто да се кисне пред тоа? Да не е многу сува се мислам...

7. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    И јас не му го дадов чисто морковчето, го дадов со компирче, и баш добро го прифати :)

8. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Кога воведовте макарони без јајца и со што ги комбиниравте? Ние сме 8 и пол месеци.

9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ако добро се сеќавам по тоа што сум читала по темиве, тестенините се 12+, без оглед на тоа што се со јајца. Не сум сигурна, нека ме поправи некој што подобро знае, и мене ме интересира :)

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    majki zdravo . moeto bebce ima pet ipol meseci. citav za onie mrezickite vo koi se stava ovosje za glodanje i probuvanje hrana pa i kupiv od zegin no uste ne sum dala. od kiga pocnavte so niv? dosega nisto nemam dadeno za proba iako pedijatarot me sovetuvase uste od cetvrti mesec da i davam no jas resiv posle sesti bidejki dobro napreduva i ne e gladna cica poretko otkolku porano.moze li da mi pisete kako pocnavte so voveduvanjeto na hrana?dadovte prvo sokce nekoja lazicka ili direkno pasirano? koi produkti gi vovedovte prvi?se sava po edna dve lazicki na pocetok? jas citav da bide kako sakata na bebceto porcijata.jabolkata varena ili pecena ja davate? jas imam ured za prigotvuvanje na parea pa dali mozam da go koristam istiot i za bebceto ili da kupam nov? ednas na den li samo davate obrok vo 6ti mesec? izvinete za mnogute prasanja. ja citam redovno temata pa mi treba soveti za pocnuvanje ..

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мрежичката ќе ја користиш кога ќе почнеш со дохрана, јас ја купив кога имавме 6м. Почнав со сокче од јаболко по некоја лажичка, па сок од морков (имам соковник) па продолживме со кашичка од нив со тоа што количината постепено ја зголемуваш. Шест месечно бебе не треба да има повеќе од еден оброк, значи појадок, останатото е само млеко.
    Овошјето нема потреба ни да вариш ни да печеш, само зеленчукот, и не гледам потреба да се купуваат посебни садови за готвење за бебе, користи си тоа што имаш дома. Јас докупив само решетка за готвење на пареа бидејќи немав. Штом читаш редовно верувам пополека ќе влезеш во шема :)

Прашање до тие што даваат грав...Со каков грав почнавте и колку количински?

На Kaetana и ZojaP им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    37.842
    Моја пρијателκа пρобала мелена само потопена во κ.млеκо,ми κажа деκа бебчето не ја јадело зашто немала вκус?(они јадат се и зачинето). Мислам деκа аκо ја сомелеш и κомбиниρаш со млеκо нема да биде сува,самото млеκо ја омеκнува.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Добитна комбинација, моево јаде бесвкусни јадења. Лајк.

На heppymom, tincemajmunce и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    10+ Се тестенините без јајца

На heppymom, Пчела, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Истото ќе го пишував и јас денес... Со тоа што ние треба да почнеме за неколку дена...

Утре ќе земам решетка за готвење на пареа, а имам соковник ако пробуваме со сокови.
    И мене ми е дилемата дали да почнам со сокови прво, или директ кашички... И овошјето дали на пареа или не?
    И ако давам овошје, дали да го давам како доручек, а ако е зеленчук како ручек?

Знам дека сега за сега, до 8 месец се дава еден оброк, и тоа со две три лажички се почнува, па се зголемува.

Само не знам како да почнам?
    И дали продолживте со цицање кога сака и колку сака, или скокавте подои за оброкот? Јас некако не би скокала доење, би сакала бебето само да не побара, поприродно ми е, ама не знам... Да не зафркнам навика за јадење (имам чуено такви совети давале педијатри)?

Знам дека една намирница е 3 дена, и не се мешаат две намирници доколку не се пробани прво засебно...

Ете, личи дека се знам, ама не знам како да почнам... :)

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Мене педијатарот ми рече да воведувам наизменично овошје - зеленчук. Овошјето да го давам на сабајле, а зеленчукот попладне демек да стекнат навика за појадок, ручек...
    Со оглед на тоа дека од почеток нема да му заменува оброк се препорачува да се дадат неколку лажички и да се продолжи со млеко за да се најаде бебето. Кога ќе почне да си јаде цел оброк и да се најадува тогаш ќе се намалат подоите. Самото дете ќе ти каже.
    Јас лично не давав сокчиња директно со кашички почнав.

На heppymom, ZojaP и Kaetana им се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    I jas se mislam kako da pocnam, iako pratam I tuka I muabet so pedijatarot napraviv :) Toj mi dade spisok so ovosje I zelencuk za prviot mesec. Rece od ovosjeto sto dava sok I toa da mu davam, nasabajle, a kasicki popladne.

На Kaetana и ZojaP им се допаѓа ова.
  18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki od utre sme polni 10m,sto moze novo da lapkame? :) Doduse uste ne sme probale se sto ni e dozvoleno za vozrasta, deka zolcka probuvame ama da se informirame i podgotvime so vreme.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    Тестенини без јајца,модар патлиџан,грашак,риба...

Јас и додека давав жолчка воведував и друго.Викаат за жолчка алергијата настанува уште првиот час доколку ја има секако :)

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    1.452
    Здраво мајки,
    Дали давате жолчка сега во лето зашто е топло многу дали има негативно дејство?
    Јас ја комбинирам жолчката со кисело млеко секогаш,ама сега ме предомислата некои мајки викат многу топло е и ќе му штети на детето?

Поздрав