Фала за одговорот. Значи три дена едно овошје за доручек, па три дена зеленчук за ручек... И после три дена житарица некоја за вечера? Житариците за вечера се даваат, или грешам? И ако почнам со 2-3 лажици денес, утре 4-5... Дали кога ќе сменам на зеленчук пак со 2-3 лажици почнувам? Дали количината се зголемува хронолошки од почеток на дохрана, или према намирницата? И дали овошјето го обработуваше на пареа, или свежо?
Здраво мамички, прв пат пишувам во темава. Јас сум идна мамичка Ме интересира дали давате водичка, и ако давате од колку месеци?
Да ти кажам искрено и јас се збунив со препораките дури пробуваме жолка да не пробуваме друго. И така и постапив. Еве сме на тест втора недела, да чукнам се е под контрола. Си викам уште месец дена дури стасаме до цела па зарем за тоа време ништо друго ли да не пробаме? Се мислам,сепак, да дадам нешто ново.
@Kaetana за почеток се обарува овошјето за да не и биде тешко на мешето за варење,особено јаболкото е потешко за варење,а после некој месец можеш и свежо,инаку во врска со зеленчукот исто прво давај помалку лажичиња а после колку сака бебе толку
3 дена овошје за појадок, па следните 3 зеленчук за ручек. Во тие три дена можеш да си зголемуваш доза. А и ќе видиш бебето како ќе ја прифати храната. Некои одма јадат. Јас се мачев два месеци да изеде 2-3 лажички барем. Овошјето го обавував на почеток, после не, ама секако немаше никаков ефект оти овошје не пројаде моево дете. Како за прв вкус пробај со помалку, ама ќе видиш по реакцијата на детето.
Ако бебето е на доење и цица кога сака, нема потреба од вода. -------- Благодарност за советите. Јас планирам сега да почнам да давам вода, и знам дека се дава паралелно со храната. Мамички како правите? По оброк нудите? Колку мл?
@Kaetana заборавив да ти кажам за вечерата. Сега е рано за вечера. Кога ќе воведеш два оброци тогаш можеш да воведеш вечера. Дотогаш комбинирај појадок и ручек. Житарки ако даваш давај ги во комбинација со овошје или зеленчук.
kaetana jas davav i po obrok i dodeka jade,samo da se nauci da pie e sega otkako si pie bez problem mu davam po jadenje retko koga davam uz jadenjeto oti sega ni e period na vadenje zabi pa nejke da jade, samo voda pie. za kolicinata sam si ja odreduva,otkako ke se najade daj mu da pie kolku sa,bitno e jadeno.
majki ne znam dali ovde da prasam...sto zamrznavte za zimata od ovosje i zelencuk? me interesira dali zamrznuvate mladi tikvicki, jabolka kajsii i krusi za zimata? jas kupiv od jumbo kesi so zip iimam zamrznato cresi i visni zasega.
Jabolka ima I cela zima, ne znam zosto bi se zamrznuvale. Doduse jas I ne planiram ovosje I zelencuk da zamrznam, ke kupuvam sto moze da se najde vo daden moment (a prilicno se naogja, moze nijansa poskapo).
Сега во секое време име се. Цените се само појаки Ако се збори за квалитет ,демек под фолија, вештачки се во зима продуктите...и сега кога им е време се вештачки. Нема веќе здраво и природно. Освен во двор ако си го одгледуваш, ама под услов да живеш на село. Во Скопските дворови црешните ( и се друго) се зачинети со олово...
Za jabolkoto si vo pravo, ama slivi,kruski,kajsii,boranija,grasok,tikvici i da ne redam drugo, poarno da se zamrznat ili pasteriziraat otkolku takvi nikakvi,jas sto vikam kako od slikovnica izlezeni. Ni vkus ni nisto,prskani po sto pati. A zgora na se,periodov po pazarive(ili po svoi lugje) mozes da najdes i domasni.
Jas dosega samo cresi zamrznav, mlada boranija i grasok(se domasno). Kaj i da e planiram kajsii,pa za nekoe vreme slivi,jagodi(domasni), visni kako kompotce, malku spanak ili blitva...u megjuvreme ke smislam sto. P.S.Taman kupivme i zamrznuvac,oti vo trine fioki vo frizider nisto zivo ne sobira
Внимавај со морковот јас му давав три дена по ред и на син ми му наптрави страшен запек, а го давав во комбинација со јаболко.
Да се надоврзам на темата. Може има посебна тема но не можам да ја најдам. Како “чувате“ сезонско овошје за зима? Крушки, праски, јагоди, па и зеленчук, тиквица итн?? Дали може да се направи компот со шекер(за по 1 година) и потоа теглите да се стелиризираат? Или има некоја поздрава постапка? Ај ве молам споделете искуства додека има овошје да спремам нешто
Најубаво зачлени се на ФБ во „Здрава храна за здрави деца“ или „Здрава храна за наше бебе“, таму има дури и превише информации