Колку што прочитав за една недела прави 6 месеци, маслиновото од 6 се воведува по книга (јас воведов пред 6).
Какао кога се воведува? Гледам ноќни каши имаат во нив... Инаку кутиите со ноќни каши не ги јади па да пробам од готовите каши.
Мене педијатар ме советуваше домљшни не, од маркет да купувам, посигурни се стои фирма на нив колку толку имаат поминато контрола некоја.
Јас од сам почеток и ставам маслиново секој секој ден и усто е, тврдо кака секој ден, мислам дека кај нас има спротивен ефект маслиновото масло
Јас користам од фабрика во Грција ама имаа пишувано членките неколку страни назад за од Мк, види на search дали ќе ти излезе. @Kallias2 Па не знам, велат дека маслиновото олеснува, секако зависи и од организмот и како се комбинира храната.
И ние нака мачиме со столицата од кога воведов храна. А за маслиновото, и јас мислев дека помага за запек, но го прочитав ова https://www.medicalnewstoday.com/ar...ith constipation,or pureed prunes for infants. Can children use olive oil? Babies and children with constipation should not take olive oil. Instead, the American Academy of Pediatrics (AAP) recommend a small amount of apple or pear juice, Karo syrup, or pureed prunes for infants.
Не. Читав дека дури после една година може свеж, до тогаш само варен. @Филотеа Се извинувам што дадов погрешен совет. Овде го читам тоа скоро на секоја страна, очигледно треба double check.
Ке може ли некој да ми објасни... Почнувам значи со пробување вкусови по едно овошје или зенчук 3 дена по неколку лажички од сабајле. Дали одкако ке ги проба сите од табелата за негова возраст почнувам да комбинирам по неколку овошја и зеленчуци? и од кога би имал цел оброк од 120мл? и кое време се дава оброкот? сабајле или за ручек?
Можеш и порано да почнеш да комбинираш откако бебето ќе покаже поголем интерес за јадење. Поделени се мислењата за воведување цел оброк од 120гр, јас на пример воведов кога видов дека може да го изеде. За почеток најдобро давај го до 12h. Јас прв оброк што го воведов беше ручек околу 12h, кога воведов доручек беше околу 8-9h, па тогаш ручекот го поместив накај 13-14h. Првиот ден давај 4-6 лажички, вториот до 20 и третиот колку сака. На почеток внимавај се да е убаво изблендано, мазно и потечно. Како поминува времето ќе згуснуваш.
Педијатарот ми спомна прво да почнам со јаболко и тоа прв ден само од водичката 4 лажички, втор ден со малку јаболче и трет ден со јаболко.. ама ја разбрав по 3-4лажички дневно само... и сакав да прашам дали да му нудам одма вода? и дали јапревривавте од чешма поголема количина за да ја пие 2-3дена или се преврива секој ден свежа?
Па мислам дека немаш потреба да почнуваш само со водата од јаболкото ама како сакаш, не е лошо и така. Таман да не го форсираш од старт. Како мислиш, така. Можеш и само по 3-4 лажички на ден ама ако е јадач ќе видиш дека одма ќе му зголемиш. Моево се бунеше за повеќе и отвараше уста нонстоп Ќе си го видиш детето како ќе прифати. Ако е 4-5 месеци нема потреба од брзање, ако е 6+ веќе му треба храна. Вода почни одма да му нудиш по некое лажиче и постепено зголемувај. Јас вода купувам зашто оваа скопската има многу бигор и кога ја превривам тоа белото останува горе. Ако превриваш давај му свежа.
Рота и петвалентна прими вчера, тоа не напоменав. Значи, најдобро да не воведувам нова уште барем 5 дена за најсигурно.
Денес го вакцинираа син ми, докторката рече три дена да не давам нова намирница, после тоа да си продолжам нормално.
Јас му давам купечка Ладна, си стои на собна тт а овошјето ако го варам во вода, му турам и малку од таа кај што се варело и блендирам.