Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.742
    Допаѓања:
    40.181
    Мојава немаше заби до година и 4 месеци а си јадеше пасирано и парчиња овошје, зеленчук, лепче

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Хахаха се изнасмеав со маливе. Исто го ранам и јас со резерва лажица, инаку цела каша доле ќе биде. Ми ја зима едната, ќе ја погоди едвај устата ама храната пола на лигавче паѓа, па му давам со другата лажица. И така, чекам да ми даде лажичка за да му ја вратам со храна. И така 3 пати на ден, грбот и од раснење ме боли зашто трае пола саат :D

На crazylady, Thallia, lavinija28 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Секогаш му давам и нему лажиче да држи додека го хранам:D хаха па демек и тој брцка во чинијата

На 0ли, dunika и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    @0ли апсолутно нема врска дали се никнати заби.Може и после година да излезат.Кога ке седи цврсто (8+/-)слободно стави му сецкана храна,варено и/или меко овошје кое не може да предизвика гушење.
    Природно ке му дојде да го врти залчето низ уста,и да го доработи-изџвака.Со рачињата ке прави лом,добар дел ке е размачкан и на земја,биди спремна,но ке вежба фина моторика(пинцета-фат),а џвакањето го стимулира и развојот на говор.

На crazylady, Thallia, mKdevojce и 4 други им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Што почна да и' даваш како парчиња?
    Чисто да имам претстава и насока што се дава, а не предизвикува гушење...

6. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    Авокадо банана и крушка сецкани и/или на ленти,јаболко,морков,компир,батат,брокула на пареа..
    Макарони исто од најситните,без јајца.
    Можеш и грашок(мојава го неќе ич) па не форсирам.
    Иначе ова го давам приквечер кога си доаѓа м.м па сме на маса сите,да се учи дека ке имаме заеднички семеен оброк.Ми беше глупо ние да јадеме а таа да не гледа,а мљацкаше со муце,вака сите сме “зафатени”,и’ викаме нејзе браво а она горда си скока:D
    Не и го рачунам за оброк,оти само 1/4 завршува во меше,ама гледам дека има напредок од ден на ден.

На crazylady, Thallia, Panovic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Ве читам за пасирана храна, ние сме уште на блендирано. Јас како што паничам од вода кога ќе се засркни, не знам што ќе правам ете кога треба да се почне со пасирано или рендано...:)

На crazylady, Филотеа, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    И јас сум иста, мини срцев удар добивам. Иако до сега супер се снаоѓа, сам си искашлува.
    Ама сака сам да јаде, сака и парченца да има, блендираните со сила ги јаде. Супер си ја држи лажичката и ја погодува устата. Се прави лом дека ги пика и рацете во уста па после се чеша за глава :D Еднаш пробав да не блендирам ориз ама се закашла и се откажав.
    Сепак моето е мало, 6ипол месеци. Ќе почекам барем до 7 и ќе пробам пак да дадам рендано/пасирано.

На crazylady, Филотеа, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    И јас му воведов парчиња. Смоки грицка за секунда, си викам тогаш можеш и друго :)
    Ги сечам на коцки ситни и потоа ги ставам на пареа. За да осети дека има парченца и да се научи да џвака, а не по дифолт да голта.
    Или ако му правам од тие кашичките од кутија обавезно додавам кршени бисквити или банана на парчиња.

Или како ленти со дебелина од еден прст обавезно му ставам на чинија да јаде со рака.

На crazylady, dunika, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  10. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    Од каде купувате овошје и зеленчук ова време? Ние почнавме од вчера со јаболко,имав домашни... но морков,тиквица??? барав органски во "добра земја" немаа. Дали е подобро да купам од пазар или да земам готова кашичка?

11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Има во бе орг, јас од таму земам
    https://instagram.com/beorg_mk?igshid=1i2dzcrzdkg47

На anitka-fifa и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
  13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас од пазар и од маркет почнав еве 2 години,сезонско купувам домашно од луѓето кој нели сами го саделе и продаваат , колку почесто одиш ќе почнеш и да разликуваш кое е добро или не.

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Женски ние сме 6+ ,му дадов киндер кекс и касно видов дека има глутен ,сеа да го сметам веќе како воведен глутенот или? Немаше никаква реакција 3-4 дена поминаа.

15. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Мајки секогаш ли ручекот ви е на скробна база (компир, ориз...) па додавате и друг зеленчук на тоа?

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Како воведовте цвекло, во која комбинација? И колку време треба да се вари?

@WonderGuurl Да, обавезно дури и месо кога ставам го комбинирам со ориз или компир. Мислам дека Дуника ставаше и тиква како база ама моево еднаш после таква кашичка урлаше за уште, па со тиква ставам ориз.

На dunika и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  17. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Да , компир ориз батат ..

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас ставам компир, ориз, батат, а и тиква како основа на месо и друг зеленчук.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Леле а затоа не му стасува некогаш... веќе од оваа недела може да се каже дека јаде еден оброк, другото е многу помала количина и ако воведувам нешто ново ден два. За недела две планирам телешко да додадам. Само се мислам дали претходно да дадам глутен, да не му се струпаат, или пак мал е 6++ би бил?
    А може и нешто друго плус како основа или само ориз и компир?

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Подобро прво месо зашто се случува хемоглобинот да падне од 6 месеци, па затоа најдобро месо да си јаде. За глутен мене докторката ми препорача од 8 месеци ама јас го подранив зашто немав веќе што да воведам ново, а и од 8 месеци се воведува млечно и жолчка, па не сакав да се струпаат.
    Твоето нели е на цврста храна од 4+? Ако е така, треба веќе втор оброк да има, може и затоа да е гладен особено ако е покрупно бебето си сака повеќе храна.
    За ручек тоа е основата компир и ориз, со овошје ставај безглутенски житарици.

Уште ова, мене докторката ми препорача месо да воведам кога ќе има 3 оброци, јас вечерата ја воведов кратко пред 7 месеци и тогаш почнав со месо.

На Филотеа, Thallia и WonderGuurl им се допаѓа ова.