Во зависност од големината од 30 до 60 минути. Со вилушка ќе проверуваш. Цело се вари со лушпа, убаво измиено. Потоа со студена вода се лади и се лупи. Така сварено може и да се замрзне на коцкички. И за фингер фуд е добро, само лом ќе се прави сè Земи помало парче некое, ама гледај од проверени да дадеш поради нитрати. Ако не ти се сигурни, се воведува од 9 месеци натаму.
Сега кога ми пиша се сетив дека го прочитав ова некаде Тоа е, еден е паметот Го земав од БеОрг, се надевам во ред е. Јас цвекло само во салата јадам, па вака не ми иде со ништо. Се мислам со телешко, ориз, морков, кромид? Ти го воведе?
Цвекло мојов со ориз и морков обожава, збеснува кога му давам. А некои и за доручек со јаболко даваат, ама мене не ми го сакаше така еднаш пробав.
Ја додадов отпосле сликата со комбинациите. Во групата ги пишува овие работи, онаа хрватската, по тоа се водев и на овој начин го средив и замрзнав. Уште не сум вовела, не можам да постасам со намирници што треба да се воведат
Дааа, таму читав и јас Леле, ова со воведувањето и организација аман. Ти викам хаос ми е. Дали ова, дали тоа, па чекај што има повеќе железо, па пиперки нема сега, па ми текна дека замрзнав и заборавив... Битно празот го воведов, го откачив ми се лоши од миризбата. Мислам дека по цел ден сум во кујна.
И јас празот го откачив. Кога ќе стане од спиење, корне на дедо Прво се чудев од што ми мириса така, го карав мм дека којзнае што јадел, тој па кутриот ми се правда. Кога ми ждригна во фаца малиот, сфатив дека е тој Сега на ред ми се боранија и грашок. Доручек додека правам, спремам за ручек намирници и додека јаде, полека се варат и тие, ги поклопувам и спремни ми се за ручек само да блендирам.
Па не, од 5+ почна да пробува вкусови, и до последната недела од 5ти месец јадеше само по неколку лажичиња. Тогаш почна по 100гр отприлика да јаде или ако со повеќе вода ја правев и до 120гр. Значи само еднаш во денот Така сме веќе две недели. Кога наполни 6 ручекот си стана постојан, значи една недела веќе (150гр ептен ретко да изеде), а наутро давам нова намирница. И мене ми се чини прекасно глутен на 8+, дека од се' што прочитав се препорачува дури 4-6 да биде веќе даден... За месото пак, мене педијатар следново ми го кажа (и општо ова важи за овде) Се почнува со морков или пашканат чисти, ова се дава цела недела. Потоа додаваш компир и даваш морков-компир пак цела недела и веќе третата недела додаваш 30-50гр немасно месо! Ете така е општото правило овдека. Секако не сметав дека е најправилно, дури тогаш ќе имавме проблем со какање... Потоа си тераш со оброков за ручек (се дава на пладне), само ги менуваш зеленчуците. Следно е вечера (житарка), па наредно е меѓуоброк од овошје (помеѓу ручекот и вечерата). Наутро останува само млеко. Да се дополнам, ова вака до некаде 8ми месец, тогаш веќе може и пред ручекот овошјенце да се дава Еве табела Можеш да споредиш колку е само поразлично од она што Мк се применува...
Јас денес воведов глутен. Синко е 6ипол месеци, следната недела ќе воведам жолчка. Малце ме бунат житаркиве еден куп ги има за воведување ама ај ќе се снајдам Од 7ми планирам и нешто млечно да воведам ама не знам која фирма е најдобра кај нас.
@WonderGuurl јас по табелава што ја прикачи ти се водам,супер функционира кај нас засега.Месо дадов на 6,глутен исто... Иначе од глутенот не очекувајте одма реакција,и според поновите истражувања,не менува ништо дали ке пројави интолеранција на глутен или целијаклија подоцна,периодот кога е воведен истиот. Истото важи и за останатите алергени. За јајце ми е чудно,во Мк се дава само жолчка до годината,а по западноевропските земји и Уса,цело јајце се воведува од 6+,во замена за месо. Без компир или ориз,ручекот ке ги држи помалце.Јас најчесто користам компир за ручек,избегнувам житарки оти ги има за вечера и доручек.
Со ориз имам малку ставено,со компир не,многу ке ја збуцкам Батат направи му со пилешко,шака спанаќ и едно резне јаболко,многу е вкусно
Батат досега сам сум го ставала, вртам како основа ориз, компир, батат, тиква - едно од нив. Спанаќ немам воведено, ме буни тоа дека третиран треба покасно. Свеж го давате или варен? А баш сакам да му го воведам и спанаќот и блитва.
Прво откисни го пола час во вода со сода и капка оцет,па исплакни убаво. Свеж не давам,туку неколку мин пред да исклучам јадење,го ставам во водата да омекне.Или на решетка на пареа,сеедно.
И кај нас нешто слично излага, засега сме на фаза ручек сеуште. Месо решив 3 недели по воведување на ручекот, значи 6+++. Затоа се мислев дали дотогаш да дадам глутен или потоа. Во план ми е месото да го варам, и замрзнувам со бујонот во силиконските калапи, по 60мл топче, а после само да додавам во оброк Дали ќе смета нешто ако складирам вака за 2 недели однапред? Инаку сладок компир најчесто користам како основа, сигурно 4 пати неделно го јаде, а ориз и компир демек ги избегнував да не дебелеат, ама очигледно ќе треба почесто да ги користам
koga pocnavte da probuvate vkusovi davavte od eden produkt 3 dena pa potoa posle kolku vreme pocnuvavte so drug? i kolku mu davavte? edna lazicka na pocetok? pa potoa kolku zgolemuvavte? i kolku vreme davavte po malku pa za da stignite do eden obrok? ness zbuneta sum neznam shto kako... i dali pocnavte so ovoshje ili zelencuk? so bezglutenski ovesni koga pocnavte?
Спанаќ земав 1кг од БеОрг, го киснев со сода, измив убаво и го исецкав на ситно. Ставав во кеси колку за еден оброк и го замрзнав и сега си вадам по една кесичка за ручек, го одмрзнувам и го ставам 5 мин пред да биде готов зеленчукот. До година треба да се дава зготвен, не свеж. Блитвата исто, ја воведов пред 3 недели, а спанаќот пред десетина дена.
Нели е рано за воведување жолчка? Јас почнав со пробување вкусови ама ќерче мое воопшто не е воодушевена се гади плука Се надевам дека следниве денови ќе почне полека да почне да прифаќа во спротивно незнам што ќе правиме.
Не покажува интерес на пример кога јадете? Што имаш воведено од намирници? Баш сè плука и од сè се гади? Дали си пробала да и' ставиш малку млеко мајчино или ад (зависи што пие)?