На почеток кога се воведуваат млечните производи се дава само кравјо или како? Мајка ми ми правела мене сирење дома, па ако не е некоја процедура може и јас да му направам само не знам какво млеко треба да се купи.
@lavinija28 И јас го давам сега овој Батерфлај што стави слика, со глутен. Го воведов оваа недела со овошје.
Моите купуваат млеко домашно и прават кисело млеко кравјо... За други млека кога се воведуваат не знам. На пазар носат домашни млека, треба само да познаваш човек ваљда, а за сирење не знам. Имам купено моцарела ама уште немам дадено.
Majki gledam sinko odamna si saka jabolko krusa smoki sam da si gricka a ima samo dve zabcinjadole a gore gi vadi site cetiri sega pa sakam da pocnam da mu davam pasirano ili mali parcinja ama me interesira kako mesoto go davate? 10+ Сме
Откако имавте веќе воведен прв оброк, дали дававте само еднаш во денот храна, значи една кашичка, или пак постепено се дава мала количина уште еднаш, се' додека не се постигне да изеде цела втора кашичка? Или одеднаш после 3-4 недели да дадам втор оброк? Ова стварно не ми е јасно
Со јаболко и палента, со палента и урда. Го ставам и за ручек. Го сварив и го ставив во калап за мраз и во замрзнувач. Па вадам коцки. Пробав и печено цвекло и така е супер.
Со што може да давам кисело млеко освен со палента? Ептен го сака и периодов за ништо не отвара уста ама палента со к.млеко се тепа и зинува за уште.. И со колкава масленост треба да е киселото млеко?
На 6+ му воведов доручек, количината полека ја зголемував и продолжив само доручек да давам. Кога направи 7 месеци, полека почнав да давам и втор оброк, постепено зголемувајќи ја количината на оброкот. Таков совет добив од педијатар и така правев.
Јас дадов кисело млеко со 3.2 масленост леле кога почна да плуе Од мултигрејн на Хипп(прв пат дадов со глутен се) со кајсија изеде 10тина лажички и затвори иста не сака
Значи новите намирници ги даваше со доручекот, без разлика овошје или зеленчук? Така и мислев отприлика, ама дека јас ручек воведов како прв оброк околу 2ч, кога сакам нешто ново да воведам, давам наутро неколку лажичиња само, па ручекот потоа нормално. Па синоќа мислев и мислев дали правилно правам, да не му доаѓа многу така, а тоа нема проблем отвара уста Како и да е уште две недели до 7ми ќе тераме вака само со ручек и без нови намирници па потоа ќе давам и наутро кашичка
Пченичен гриз на кој начин спремате? На упатството пишува 375мл млеко со 75гр гриз да врие на тивко 5 мин. Може ли да се прави со вода? Спојлер
Можеш и така, некоја лажичка наутро за воведување, а ручек регуларно штом така даваш. Кога воведов прв оброк, за доручек давав 3 дена овошна, 3 дена зеленчукова каша и затоа можев да воведувам и тоа и тоа. Кога јадеше овошна, овошје воведував три дена, а кога јадеше зеленчукова, зеленчук воведував. Ваков совет добив од педијатар и наизменично давав, па лесно ми беше да дадам после ручек зеленчук бидејќи имав доста намирници што веќе си ги јадеше.
@Jana06 ај сликај каков гриз користиш.. Јас семолина користев ама тука прочитав дека е оризов гриз.. А пченица само спелта имам воведено.
Јас мислам дека семолина во превод е гриз, значи wheat semolina e пченичен гриз, corn semolina е пченкарен гриз. Тие од Хип кај што пишува Baby's first semolina e бебешки гриз којшто е многу веројатно да е од ориз зашто е од 4 месеци.
Сега гледам дека семолината од холле е пченична. А од каде го имаш купено овај пченичен гриз? Јас мака имам со вечерата... Не сака да ги јади ноќните каши од кутии па пробав од тегле што се, ама од нив нема многу избор и од нив јади по некое лајче.
Од Виталиа. И моето не ги сака ноќните каши, искрено и мене не ми се убави. Купив секакви житарки просо, палента, овесни снегулки, ржани снегулки, хељда, јачменови снегулки и за вечера ги варам и ги мешам со ад. Буквално се јаде.