Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

  1. zemzela91

    zemzela91 Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    274
    Пол:
    Женски
    Мајки, имам просо од Виталиа лупено. Дали и лупеното го оставате да одстои од вечер и за еден оброк со овошка заедно колку количина просо би ми требало?
     
  2. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Да, просо редовно киснам од вечер. Прво го мијам, па го ставам да кисне, па пред да го варам пак го мијам.
    А за количината зависи колку каша даваш. Житарки одат една третина од вкупната грамажа на кашата.
    Давам 180 гр каша, во неа 60 гр има некоја житарка. За околу 60 гр готово просо мерам со едно малечко филџанче, половина ми е мерката. Малку повеќе излегува и вишокот си го каснувам со сирење :D
    Соодносот просо-вода е 1:3.
     
    Последна измена: 6 јануари 2021
    На Chuchanov и zemzela91 им се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

    WonderGuurl Популарен член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пол:
    Женски
    А во фрижидер ги оставате да киснат или вака на собна температура?
    Некако шубе ми е толку саати да ги оставам житарките во вода на топло...:smirk:
     
  4. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Во кујна во тенџерче го чувам. Таму навечер ич не е топло, затворам врата за да не влегува топло. Не е студено како во фрижидер, но не е ни топло како во дневна.
     
    На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

    WonderGuurl Популарен член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пол:
    Женски
    Добро така може. Денес првпат дадов просо, ама го киснев само утрово 4-5 часа, не го оставив преку ноќ баш од страв заради топлото :lol:
     
    На Филотеа и 0ли им се допаѓа ова.
  6. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    Пол:
    Женски
    @WonderGuurl јас просото го киснам неколку часа само,секако е лупено.
    Еднаш го оставив преку ноќ и водата смрдеше ептен.Кај мене е топло,отворена кујна е,може затоа скиснало.
     
    На 0ли и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  7. WonderGuurl

    WonderGuurl Популарен член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пол:
    Женски
    Вака си го замислив и јас синоќа, дека ќе ми се расипе:| и кај мене е доста топло
    Па затоа се премислив и го ставив утрово во вода
     
    На 0ли и dunika им се допаѓа ова.
  8. Ivona S

    Ivona S Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    209
    Пол:
    Женски
    Пиперка, боранија, грашак од кога се воведува?
     
  9. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Пол:
    Женски
    Пиперка и боранија воведов на 7+++, грашак планирам сега на 8+.
     
    На Ivona S му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Пол:
    Женски
    Пиперка како подготвувате? Исто варена или свежа?
     
  11. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Пол:
    Женски
    Варена. Ништо не давам свежо освен домашното овошје.
     
    На crazylady и elimkd им се допаѓа ова.
  12. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    Пол:
    Женски
    Пиперка исклучиво зготвена,многу е тешка за варење и за нас возрасните.После 12 мес е во ред.
     
    На crazylady и elimkd им се допаѓа ова.
  13. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Боранија и грашок дадов на 7, а сега пиперка ќе давам од 8 месеци.
     
    На Ivona S му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eta

    eta Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.380
    Пол:
    Женски
    Искуство има ли некој со готовите кашички нутрино ? Ги давал ли некој?
     
  15. Chuchanov

    Chuchanov Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Пол:
    Женски
    Имам домашно телешко, планирам денес да и направам, со ориз, брокула и сакам пиперка да и воведам.сакав да прашам од кога почнавте со домашно телешко?
     
  16. Babyiscomming

    Babyiscomming Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Пол:
    Женски
    Јас телешко давам од 7 месеци, кога нема мевце не ми ги јаде кашичките, ставам 50грама месо и комбинирам со зеченчук и оривче и ептен малку путерче.
     
  17. anitka-fifa

    anitka-fifa Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    девојки,почнавме со пробување вкусови.
    Сакав да прашам за пиење вода, нејке да пие, едвај 2 лажички, од шишенце не знае,ја џвака цуцлата, пробав и од чашка за ракија,не пивнува. Колку треба да пие вода и како да го натерам?
     
  18. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Пол:
    Женски
    Искрено не знам како да го натераш да пие водичка, се дава онолку колку што сака
     
    На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во дм има со и без глутен. Тој што е без е посебно обележан на амбалажата, на лицето, пишува глутен фреи. Овој на сликава е со глутен.
     
    На Thallia и 0ли им се допаѓа ова.
  20. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Оној на Тиквеш е на 30° обработуван, не како што пишува Ивана во овој пост на фб.