Да, јас го имам овој без глутен, баш пишував дека си е нагласено дека е без, а на кутијата од Холе на инстант овесот пишува дека е со глутен.
Здраво, Барав во мислењата за да не замарам со прашања, ама не најдов. Па сакав да ве прашам, да ми пишете што давате за втора ужина? Кога бев на преглед го прашав докторот, ама тој не збори многу и само ми рече овошје. Е сега пример првата ужина му давам овошје, некогаш и со житарици, ама не знам што би дала за втора ужина?
Цветче не сме до ужина стасани ама да ти дадам предлози. Крекер,мафини,крем сир,краставичка,морков,пиперка на ленти,хумус,печено јаболко,пита лебче(како за гиро) со малку намаз од зеленчук или лажиче грчки јогурт,пола варено јајце,авокадо,колачи од овес(згмечена банана,сок од портокал и овесни снегулки)се мешаат да се добие хомогена смеса,се прават топчиња и се печат 10 мин,палачинки со спанаќ...
Ако ова е за ужина што за доручек или вечера? Пошто поголемата јаде 4 исти јадења немам место за разновидно мени,ама малава јаде и за неа па би сакала разновидно мени. За месец ќе воведам ужинка. Би сакала да го споделуваш менито на твојата малечка ради инспирација
Ее фала ти многу. Супер идеи. Уште виведувам некои работи и стварно немам идеја, а па ни докторот не ми помогна Сабајле по рецепт од групата на фб Здрава храна, здрави деца пробав да направам едни солени палачинки и ги фрливсе исполепија и ај во канта
Ние сме 10+ и исто не сака да пие вода ич, дали едвај две три лажички.. ниту од чаша ниту од шише сака си ги гризе
Мојов исто не знае баш да пие од шише ама многу ја сака водата во која што се вари јаболко и да видиш како пие тогаш Сега од кога му давам така, не сака обична. Варам овошје на пареа, ама за да пие вода сега почнав вака со јаболко (понекогаш и круша) во неа.
Здраво мајки. Имам неколку прашања ако може некој да ме просветли Почнавме со вкусови една недела пред да наполни 5 месеци , а сега сме 5 месеци и 6 дена. Воведов: јаболко,круша,банана,слива,морков,компир и тиквичка е сега дали да правам комбинации од овие или да воведувам други т.е дали можам: тиква,батат,брокула,пашканат,кромид, кајсија,праска? Исто да прашам имам мелен ориз и гриз меллен на Хип дали да почнам да давам или да правам само од овие комбинации и да чекам 6 кога ке има? Дали домашна кашичка може да ја давам на два три пати во текот на денот, јас правам сабајле и колку изеде другото го фрлам,но има некои не ги сака па да пробам да понудам после три четири саати дали смеам да ја чувам во фрижидер? Ви благодарам
Можеш да правиш комбинации за почеток со две намирници и останатите што ги наброја можеш слободно да ги дадеш. Не ги брзај многу зашто следниот месец нема многу ствари за воведување. Карфиол, брокула и кромид остави ги последни. Ориз можеш да даваш јас прво тоа му дадов да проба ама обичен како за нас што користиме, за гризот не знам да ти кажам ама сум читала членки дека даваат од онаа семолина на Хип 4+. Домашна каша сум чувала најмногу до 3 саати на собна температура. Ако не ти прифаќа некоја намирница, направи ја во комбинација. Мене чиста брокула не ми прифаќаше никако ама ја искомбинирав (не ми текнува со што) и ја изеде без проблем.
Ние сме 5месеци горе доле тие намирници и ние ги имаме пробано е сега пробуваме ориз прв ден го давам само со ад 2-3лажички,па втор ден го комбинирам од намирниците што ги имаме пробано и давам 5-7лажички,тред ден исто ориз со друга намирница која ни е пробана 10-12лажички,а ако гледам дека има интерес за храната и му е вкусна му давам колку сака но не повеќе од 60гр. Значи прв ден гледај давај чисто без мешање на др зеленчук или овошје ако нема ниакаква алергена реакција слободно мешај со тоа што ви е пробано.. Ориз слободно можеш да даваш сега само припазувај на тие житни продукти да се без глутен. Јас кашичка нудам само еднаш во текот на денот и тоа од 12-13h во зависнос кога пиел ад и планирам да воведам првин ручек од таа причина што тој се навикна на тој период.. Планирам да воведам оброк наредна недела имаме доволно намирници за да се комбинират.. И тогаш сабајлето ќе ни остане за пробување на нови вкусови околу 9-10h, а овај период сега што пробуваме ќе го воведам ручекот и ќе нудам за пробување само еднаш и само во тој период... Јас вака практикувам има многу поискусни мамички нека споделат и тие..