Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    1.469
    @Dana31 да ти кажам ич не ми текнува... Можеби околу средина на 7 месец. Сливите ми се замрзнати и нив ги варам уште а јаболка, круши не.

2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Од 8 месеци нема потреба да се вари овошјето а зеленчукот се вари до година мислам..

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Прв пат слушам за вакво нешто
    Фала многу ќе пробам да направам

На lavinija28 и BY<3 им се допаѓа ова.
  4. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Моето цица,вода со лажичка давам по малку и околу 10 лажички.Од претходно искуство близнаците почнаа вода да пијат и бараа после 3 воведени оброци,но они беа на ад млеко и немаше проблем со пиење од шише само со цуцла помал отвор или ако се 6м цуцла 3 месеци и еве ги 2 год никако да ги одвикнам од шише.Пијат вода и од чашки и од шишиња мали за вода оние со цуцла на јана но дојде ли време за спиење без шише нема шанси.Затоа бебчево решив со лажичка, па после од 8м или кога ќе седи самостојно во хранилка со мала чашка оние за ракија и после обична чашка така ми е планот па ќе видиме:).Прв оброк откако тие воведен за втор оброк 3 до 4 недели .

На MissBreezy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Леле ако нема отстапки во килажата немој да го будиш.Близнаците се по 2кг родени исто ги будев за млеко во 3 часот сабајле.И еве 2 години и 2 месеци е заспива во 20 или 20.30 ама во 3 мора да стане и чека млеко:)

6. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Добивме и ние вакви смоки во новогодишните пакетчиња, прочитав дека се 100% пченка, од кога почна да ги даваш? Лесно се топат во уста?

На crazylady и babyboy1 им се допаѓа ова.
  7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас почнав од 7 и пол месеци и ние тогаш ги добивме во пакетче инаже не ми текнало да купам..Лесно се топат, на почетокот му кршев мали парченца и му ги давав јас, а сега му давам цела смока и сам си јади :D

На mal.ecka и Thallia им се допаѓа ова.
  8. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Што воведовте на 10 месеци?
    Како спремате пастрмка?

9. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    @Jana06 јадранка вака кажа: вторник и сабота 1/8, потоа истите денови 1/4, потоа 2/4 со 1/4, па 2/4 со 2/4 и потоа цело јајце.
    Денови кога даваш жолчка да јаде пилешко/мисиркино.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Баш тебе еднаш те прочитав за смоките ми текна, ми требаше мирен да седи некое време и да го лажам со смоките и го пратив мм до аптека, се врати со тие што ги сликав со пармезан 1-3 години. Не му ги дадов, баталив.

Јас варев овошје само првиот месец, после тоа давам свежо, зеленчукот сеуште го варам.

Мислев дека деновите кога се дава жолчка, не се дава никакво месо. Ок, фала ти на одговорот.
    Инаку, вчера дадов првпат и денеска видов ептен ситни црвени точки кај слепоочницата. Можно е да е од жолчката да ја паузирам или не се појавува таму алергија?

11. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Искрено не знам. На мојов не му се појави ништо.

А за смоките и јас по грешка ги купив и не знам дали да ги дадам.
    Мислиш ради пармезанот?

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    После пробување вкусови обавезно цицање секако додека да воведете оброк. Нуди и водичка после секое пробување обавезно за да створиш навика без разлика дали сака или не. На почеток е нормално да не сака, само трпеливо. Мој совет е да не даваш вода во шише, јас давав прво со чаша со клунче (повеќе се лигавеше отколку што пиеше) и почнав директно со чаша за ракија. На почеток мокар беше стално, му течеше од страните ама се научи за брзо и сега после оброк пие 50мл на екс. Трпение само, нуди обавезно и со тек на време ќе си пие.
    Оброкот јас го воведов кога синко сакаше. Брзо беше зашто и мојот е лаком, не форсирав ама не му ни скратив. Го воведов кога успеа да изеде 120гр, сам си диктира цело време, исто беше и за следните оброци.

Давај му вечера ако се поминати барем 2 недели од првиот оброк. Штом сака да си јаде не му скратувај. Само јас би идела прво со ручек, па на крај вечера или можеш ручекот да му го даваш накај 17h да биде покасно ама не пред легнување.

Па да, пармезанот е солен колку што знам, а и на самите смоки пишува од 1 до 3 години.

На MissBreezy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Кајсии,праски,круши,сливи,спанаќ,праз,пиперки,брокула и итн се имам замрзнато од летото додека бев бремена. Моите имаат бавча во која ништо не прскаат (само поради децата) и сега како доаѓа време,едно по едно почнувам да му давам. Морам малку барем да ги проварам. Барем колку да се размрзнат и провријат. Вака е многу лесно (кога дома имаш избор) и економично. Кашите во маркет ги гледам само колку да добијам идеја со што се комбинациите. За Н.Г добивме мн паќетчиња и за него,на Holle и Hipp ама ништо од тоа за сега не давам. Поради коронава си имаме време се да подготвиме.
    А во врска со заспивањето,да бидам искрена не ми пречи ни тоа што го заспивам во раце или количка. Првото дете веќе ми е ученик,свесна сум колку брзо поминува времето и на ова сега сум му посветена максимално. Образите ке му ги изедам од толку цунки што му давам во текот на денот. А толку што му зборам за роденден Happy birthday сам ќе може да си пее :D:D:D.
    Само да се живи и здрави.

На Izzy_0504, Chikitaa, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Морав да давам, не качуваше килажа без ноќно јадење, па педијатарот ми рече така да правам. Знам дека има опасност да се научи, но што да правам.

15. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    @Jana06 има појадок и ручек, затоа викам многу му е и вечера. Ете,синоќа му дадов и вечера, цела ноќ си спиеше дури у 7 сабајле цицаше

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Колку месеци е?

17. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    5 ипол, мал е. Ќе му поместам ручек покасно, бар 3 да биде, ја у 1 давав

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мал е за 3 оброци, одложувај колку можеш. Ручекот и во 17h можеш да го даваш.

На NanaMia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    IMG_20210111_122729.jpg овој гриз одкога почнавте да го давате??
    Имам пилешко домашно планирам да и воведам на 7 ипол месеци па од 8ми жолчка

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Oд 7 или 8 месеци овај пошо содржи глутен.