Дали некој го користи просото на биокосмос ...дали го киснете и во кој сооднос со вода го спремате...некаде читав дека тоа на биокосмос не се киснело?
Баш така Правиш пример 50-70гр каша од воведен вкус и додаваш малку од нов вкус, па постепено зголемуваш додека да стигнете до оброк. Кога легнува, кога станува, колку дневни дремки има?
Оли не знам зошто не би можело.Ако има реакција ке се покаже одма. Јас дадов прво жолчка,па после пола јајце Ова со воведувањето кај нас ептен комплицирано.Прашај за секој случај педијатар,да си бидеш мирна.
Не гледам причина зошто да не даваш ново,од жолчката ако има реакција одма ќе покаже. Жолчка кога воведуваш дел по дел,нели два пати неделно фаќа еден месец. Не знам колкаво е твоето,јас мислам на 8м му дадов,а пред тоа едно те исто вртев од зеленчук и ми здосади,па едвај чекав според возраста да проба нешто ново. Зар уште месец без нови намирници би терале? Јас кај моето почнав со цврста храна на 5м. До 6м проба дел од овошје/зеленчук/житарки. Од 6м почнав да му давам еден оброк. Во оброкот му додавав нова намирница дозволена за 6м возраст. Од 7м почнавме и со ручек и така за доручек имаше овошје+житарка за ручек зеленчук а подоцна и месо. Дел од бовата намирница ја ставав во еден од оброците (или за појадок или ручек,зависи каков тип на храна е) и така давав 2-3 дена со постепено зголемување од новото во различни комбинации. Остави му простор на детето само ќе си покаже кога е спремно за цела каша 125гр,според искуства од почнување со вкусови до воведување оброк треба да има размак од 30 дена. Истп важи и за втор ,трет оброк и ужина. Слободно давај да цица кога ќе посака после јадење ,јас мислев дека не треба па измислував топла вода да го занимавам за да помине некое време. Само гледај да е гладен пред јадење за да може да ја изеде кашата.
Mnogu ubav red imase eden period. Sledese skok. Regresija vo spienje. Dobiv ciklus odbovase cicanje i sega e haos. Sekoj den razlicno. Znae da zapsie vo 11 da stane vo 8-9 pa 2 saati sedi pa dremnuva nekogas 2 saati nekogas 4 pa 2 saati sedi pa dremnuva 1 saat nekogas nekogas 2-3 zavisi predhodnata kolku bila dolga pa sedi dodek ne se zatvori diskoto i potoa edvaj zaspiva nakaj 1 i sledniot den poremeten stanuva i 11 pa drmenuva od 13 1 ili 4 saati i taka vo krug. Najnovo e treta dremna naprabi 15 minuti. Ja gonmialam ke zaspie vecer u 11 koga on drmenal i zurka do 2 vecert. Nikaoo red da stavam. Drug novitet sveki vcera morase da kazi 3 pati deka mnogu spie mnogu spie i denes oko ne zatvara . Ne mozam nikako red da stavam . Znam samo deka cica vo son i stanuva posle 30 min . 1 sata se tintrame i davam kasicka posle kasa nesaka da cica ama vo saka vo naredniot pola saat da zaspie oti najaden pak cica pri zaspivanje sonliv. Na seto toa znae da stane u 4 i do 6 da si igra i utroto se poremetuva i stanuva docna ili ako prespie u 4 stanuva u 9 . Haos! A so ubav red imaxe . Stanuva kako shvajcarski saat u 8 . U 9 ipol prva dremka 1 saat u 12 vtora do 4-5 ( ja pravam rucek sreduvam dremnuvam ) u 6 ipo vtora 1 saat i 9 veke e zaspan Ubavi vreminja
Brokula na holle ni e probana 2 dena po red. Sodrzi oriz. Po toa dadov tikva na hip 2 dena . Predhodno site gi probuvase po 3 ilo 4 dena Imam brokula na hip koja sodrzi pcenkarno brasno. Ako ja dadam dali ke se smeta deka pcenkarnoto e vovedeno? Bebe e 6 meseci . Koregirani 4. Ipol .
Па и мене тоа ме замисли, како толку време да не давам ново додека воведувам жолчка, а има доста работи што може да ги воведам. Осум месеци и една недела е.
На другарка и јави реакција кога стаса до скоро цела. Обилно повраќање, црвенило, со се. Да имаше друго давано веројатно немаше да се посомнева на жолчка бидејќи нели немало детето реакција претходно. Внимавајте. Јас би ги следела препораките од хрватсјата група, така побрзо се воведува. Јас кога воведував доктор не ми кажа половини, четвртини, туку ми рече постепено, да не дојде до оптоварување. Затоа е смислено 1/4, 1/2 заради полесна дефиниција на постепеното.
Во врска со жолчкава, мислам некаде читав да се дава три дена (пр. Понед/вторник/среда) 1/8, после другата недела во истите денови 1/4, па следната недела во истите денови 1/2....или грешка сум? И после ко ќе дојдиме до цела колку пати неделно??
Слично беше и кај нас, се будеше во сред ноќ и си игра. Постепено се врати во нормала. Ова кај нас во 6тиот скок се случи. Еве го сега пак си спие 10-11 саати ноќе и вкупно 3-4 саати преку ден. Ќе се среди. Јас не би дала пченкарно брашно сега. Воведи прво ориз, просо, палента, па од 7 можеш овесни, ржани, пченични снегулки, па потоа глутен и можеш да почнеш со брашната. Во доручекот треба да ставаш по малку житарка, па после основата на ручекот треба да биде компир, ориз и сл за да го држи сит подолго време. Во тие групите на фб има идеи за комбинации исто и тука во темата Денешното мени.
Neli palentata e obicno od pcenka napravena samo pokrupno melena? Zatoa mislev deka shtom palenta moze togas pcenkarbo brasno koe go sodrzi kasata moze da se dade. Inaku kasata e babys first broccoli na hip 50% brokula pcenkarno brasno i orizov skrob. Ili da dadam prvo palenta a posle da ja dadam taa kasicka.ne mislam da davam brasno pcebkarno ili pcenka cela seuste ama bi sakal taa kasicka da ja koristam oti i 120gr e . Na holle brokula so oriz e 190 gr . Oroz e voveden . Denes dadov konpirce malku so polovina kasicka brokula izmesav . Eve denes u 8 stana .
Па и во право си, пченкарното брашно изгледа не содржи глутен. Секаде се препорачува брашната покасно да се воведат затоа и така ти пишав.
@kukla21 знам,читав сегде,па се консултирав со мајки кои живеат овде за искуства,си враќав филм од работа како јадеа бебињата,и некоја комбинација направив.Тек на 8+ дадов жолчка,а заедно со месо е по западниве препораки.Иначе ретко давам,пре би месо,јајцето е комлексна и “тешка” храна. За групите,ја пратам хрватската откако ја препорача ти,одлична е,и советите се умерени и искрени,за разлика од “Здрава храна-здрави деца”,каде се згрозив од тоа колку осуди и кавги имаше.
Зошто не пченкарно? Палентата што е? Пченка, ориз и просо не содржат глутен, останатите да. Подобро пченкарна каша отколку палента, може да содржи остатоци од други жита.
Се поправив горе за глутенот. Инаку, на 6 месеци не би давала брашно зашто е брашно и се користи за теста, барем јас не јадам брашно на друг начин, не знам за другите. Има многу поубави намирници да се воведат на 6 месеци, прв избор би ми биле зеленчук и овошје поготово додека уште нема оброк. Палента ептен ретко давам, кога веќе немам идеи.
Главата ми пукна со оваа жолчка, имам дадено осмина пред една недела и четвртина пред 3 дена. Сега му направив палачинки со цело јајце, па ќе видиме. Што да очекувам во случај на алергиска реакција?
Мене педијатарот ми имаше пишано по една недела да се пробува 1/8,па една недела 1/4, па1/2 и на крај цела жолчка, така постепено во тек на цел 8ми месец.