Дали е подобро да се вари или да се приготвува на пареа храната? И од кои готвачи на пареа сте задоволни?
дечки ја читам темава и пак сум во бунило... ми треба помош. Бебе ми е точно 6м. До сега пробавме јаболко,круша,слива,тиква,тиквица,компир,благ компир,морков. Јаде по 70гр највеќе,нема шанси повеке. Педијатарот ми кажа дека веке треба да воведам цел оброк доручек. Досега му мешав од овие овошја и зелњнчуци, но за доручек требало житарка+овошје. Што е дозволено од житарки? Плус кога јаде зеленчук дали се дава од житарките?
Палента, просо, ориз, може Семолина од Холе без глутен што е за 4 месеци. Јас кога воведов доручек, давав 3 дена овошје и 3 дена зеленчук. Ептен погодено ми беше и за воведување нови намирници - три дена овошје и три дена зеленчук и така кога дојде втор оброк да воведам, имав доста комбинации да правам. Скробен зеленчук давај кога е зеленчук, а житарки со овошје.
Давам буквално секакви житарки, ги купувам од каде ми е најблизу во моментот аптеки, продавници за здрава храна, маркети.
Зовривам вода (на тивко да врие), додавам палента и мешам постојано додека ја добијам густината што ја сакам. Однос 1:5 палента/вода зашто сум пробала помалку и не ми искача убаво.
На 1 лажица 100 мл вода. Во студена вода и заедно да зоврие со постојано мешање, па кусо време на потивко да вари цело време со мешање. Не ја оставам да испари водата, малку потечна ја правам и секако кога ќе постои, се згуснува. За да не се направат грутки, затоа во студена вода и мешање.
Mami, po sovet na @Jana06 davam probani namirnici so nova namirnica a kolicina zadrzuvam ( predhodno od edna davav prv den malku pa vtor i tret povekje). Vcera jadese kompir so brokula okolu 50 gr izede i go prekinav.Denes 70gr. I uste ke jadese ama strav mi bese da ne go optovaram pa prekinav. Posle toa slabo cicase. Dali utre kolku saka i ako e toa poveke ili da teram nekolku dena so 70 gr da privikne pa da zgolemam?
Ние голем дел пробавме од вкусовите што се соодветни за воздраста.. Педијатар ми рече да почнам со цел оброк ама стварно незнам како детево еден ден ке јаде 90-100гр претежно овошна каша или каша припремена со ад.. Друг ден 30-50гр само и плаче не отвора уста.. Како јас ќе воведам цел обрпк незнам еве една скоро една недела така е Помош од некоја мамичка или совет да ми каже
Давај му кога е расположен да јаде и измеѓу подои да нема ептен пресно пиено млеко за да ја изеде кашата. Ако намирниците се веќе воведени не се води на саат, гледај само да ја изеде предвидената количина. На пример ако знаеш дека после втората дремка е порасположен тогаш давај. Ако е овошје гледај да не е навечер бидејќи шеќери тешко совладува бебешкиот организам и не се препорачуваат навечер макар и природен шеќер да е. Слива и круша се природни лаксативи, ја олеснуваат столицата. Некои педијатри препорачуваат да се почни со вкусови токму со овие 2 ако бебето имало запек. Малина, капина (покасно се воведува) и сето она овошје што во себе содржи диететски влакна е против запек. Банана и морков предизвикуваат запек.