Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

  1. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Го мијам убаво, киснам од вечер, утредента го варам за доручек во вода. Соодносот е 1:3 (просо - вода).
    Во каша ставам една третина од вкупната количина (ако даваш 120 гр каша, просо 40 гр, а 80 гр овошје).
     
    На MinnieM, Kate Rina 93 и Andra им се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Имаш лупено или нелупено?
    Јас зедов лупено просо,од прилика 2 лажици,вода повеќе и го оставам да се вари до распаѓање бидеќи не блендирам.
     
    На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kate Rina 93

    Kate Rina 93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    53.081
    Пол:
    Женски
    Фала ви
    Го ставив во вода, утре сакам да пробам со јаболко или круша да и дадам.
    Лупено е.
    Ќе го блендирам јас за секој случај.
    Отприлика за колку време се вари?
     
    На eta и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Ако е лупено не се кисне.
     
    На dunika и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  5. Kate Rina 93

    Kate Rina 93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    53.081
    Пол:
    Женски
    Оффф, ја домаќинка ќе сум била.
    Бре брее:D
    Тогаш ќе ставам ново за утре, тоа што кисне ќе го фрлам(facepalm)
     
    На eta и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    За 10-15 мин ќе се свари.
    Измиј го во неколку води и вари.
     
    На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kate Rina 93

    Kate Rina 93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    53.081
    Пол:
    Женски
    Фала ти:*
     
  8. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Јас имам лупено просо од Биокосмос, го чистам (како оризот што го чистиме може да има некое зрно расипано, темно или што не е просо) убаво го мијам и го ставам на тивко да се вари, 30-40мин до распаѓање.
     
    На eta, lavinija28 и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  9. lavinija28

    lavinija28 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Пол:
    Женски
    Леле, па јас скоро цело пакетче еве го потрошив, и цело време го киснев од вечер. Еве и сега баш во моментов. @0ли знам и ти го кисниш, твоето лупено е или?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Не се согласувам со тоа дека не се кисне, житарките треба да се киснат, а просо барем два часа.
    Лупено е и моето просо и го киснам бидејќи колку што знам мора. Не е киснењето за лушпата да излезе.
    Кога ќе накисне, пред варење пак го плакнам.
    Не би давала просо што не е киснето, а и се видам по упатството што е дадено на хрватската страница. Подолу ќе го ставам пак.
    Нелупеното просо е за папагали :D

    20210104_144707.jpg
     
    Последна измена: 24 јануари 2021
    На MinnieM, Kate Rina 93, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    По совет од др.и мајки од тука уште со првото,знам дека лупеното не се кисни.
    Можи моиве се папагалчина:wasntme::)
     
    На elimkd и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  12. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Ееее, немој така, никаде не реков такво нешто, прочитај ме пак. Пишав дека нелупено е за папагали, тие навистина јадат такво и лом прават наоколу со лушпи, не јадеме луѓево такво. А не тие што јадат некиснето дека се папагалчиња :)
    На времето кога одев кај нутриционист, ми препорача пред варење да киснам житарки. Нешто поради фитинската киселина поради која не се апсорбираат важни минерали. Не ми текнува како беше објаснувањето најточно, но има друга причина зошто се киснат, нема врска лупено/нелупено. Само да не е на топло, во ладно да стои во водата.
     
    Последна измена: 24 јануари 2021
    На eta, MinnieM, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Kate Rina 93

    Kate Rina 93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    53.081
    Пол:
    Женски
    Да кажам јас. Ко за прв пат супер испадна просото
    И јадеше убаво.
    Го правев со круша.
    Тоа од вчера што го киснев го ставив да се вари пола час.
    После блендирав заедно со крушата.
    Ептен убаво беше:D
    Фала девојки:*
     
    На eta, ines.h, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Уживај Оли,не сум тип на човек што се лути,уште помалку што се р'чка на форум,ама после 3 по полноќ,со бебе што вади заби и вришти и ја буди поголемата,живци искинав па морав по форумов да се расчитам.
    Навистина мислев дека ради што е без лушпи не се кисни,и таков совет добив од многу мајки тука.
    Ете ова твоево со факти е,и држи вода.Можеби така е правилно.
    А зошто постои органско лупено просо,папагалите јадат органско?:D
    Се зезам:hug:
    Значи сепак да киснам а8-|
     
    На 0ли и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  15. Andra

    Andra Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Пол:
    Женски
    Просо на виталија го киснам однос 1:2 денес за ручек со морков и пашканат,а убаво е и со морков,праз и тиква за ручек.
     
    На eta и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  16. 0ли

    0ли Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пол:
    Женски
    Никогаш дечињата не би ти ги нарекла папагали :hug:
    Не ни мислев дека се 'рчкаш, на форумов сфаќам како дискусија, размена на искуства, мислења, знаење, кој што прочитал или слушнал, што му препорачале и сл.
    Па не знам дали да киснеш, твој избор е секако, еве ги имаш и двете страни. Ако решиш да киснеш, барем два часа нека е.
     
    На Maja92@, eta и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. mar3q

    mar3q Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Дали оваа комбинација можам да ја дадам на 5+ месеци? Има пробано круша а просо не
     
    На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kate Rina 93

    Kate Rina 93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    53.081
    Пол:
    Женски
    Јас житарки воведов од 6 месеци.
    Сега сме 6+++
    Мислам дека е добро да почекаш уште малку.
    Screenshot_20210124-150429_Hrana Za Bebe.jpg
     
    На mar3q му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

    Butterfly1107 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Пол:
    Женски
    Колку пати во неделата јадат жолчка, а колку месо бебиња од 7ипол месеци
     
    На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Пол:
    Женски
    Околу 150гр месо на неделно ниво,распореди го по желба.Јас давам 5х30 гр,можеш и во 3 дена по 50.
    Јајца до 2 неделно.
     
    На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.