А како му го даваше сокчето на почеток, со лажичка? Не знае ни моето од шише, ниту пак со клунче... Инаку имам пробано и јас со водичката каде се варело овошје, така знае повеќе да се напие. Маж ми запнал да направиме поголемо дупче на чашата со клунче, да не се мачел
Сокчето го цедам со цедалка да нема овошје и на почеток со лажиче му давав, ама краток период така бидејќи на почеток само вода нудев и кога стаса вака во форма на сокче тој веќе по малку знаеше да трга од шише. Сега убаво си пие, дупчето на цуцлата е 0+, имам купено и за 4+ ама ми е страв од поддавување бидејќи на почетокот многу се закашлуваше. И сега знае да се закашла ама не е толку страшно. Мајка ми вика го мачиш детето стави му цуцла со повеќе дупчиња, ама јас мислам дека засега ок му е оваа Со ракиено чаше немам пробано, а еве мајкиве овде кажуваат дека така им пијаат бебушите. Види, пробај
На нет го најдов прирачников (од 2012 е), можеби некоја мајка веќе го има прочитано, има убави совети.
Не може да се прејаде, верувам дека бебињата добро знаат кога им е доста и престануваат со јадење и/или со цицање. После оброк ако цица верувам дека е повеќе ради жед, а не глад. Освен тоа нели мајчиното млеко е лесно сварливо, па нема "опасност" од прејадување. А знам дека сака да цица кога, на пример игра и веќе губи интерес па почнува да кенка или да плаче, или ако ја кренам во раце па веднаш го носи главчето кон градите и испушта звуци и мафта со рачињата, како да не може да дочека да ја кренам маицата
На 5 месеци ја има дуплирано родилната тежина. Педијатарот ни препорача да почнеме. Јас баш мислев ако добро напредува ќе можеме да почекаме до 6. За тоа се мислам, но кај и да е ќе почнуваме.
Како го приготвувате авокадото може некој рецепт? Направив со јаболко и не го бендиса и вистина горчеше.
Исто беше и кај нас. Бебка си напредуваше супер, ја дуплира родилната тежина на пет месеци. Педијатарот ни кажа да почнеме со вкусови од петиот месец.
Мајки Според мои пресметки од 5+ ќе почнеме со вкусови бидејќи имам попуст во ДМ може ли да ми кажете што вреди од сега да купам за да имам? На пример гледав на Хип безглутенски гриз некој, тие кашичките од 4м, сокчињата од 4мес...и друго дајте предлог што можам од дм да искористам најосновното за почеток.
Баш тоа што си видела за почеток, се што е од 4мес може да земеш, само сокче не би ти препорачала да даваш.
Моето е 7м доручек и ручек.Сабајле во 8часот е каша од 7 часот нејќе да цица чека каша.Ручек од 13 до14 од 12 нејќе да цица.Вода од лажиче дали по 10мл после оброк.Цица сабајле во 6 па дури во 10.Денес му дадов од чашка да пие вода и цел ден плаче по чашката пие и си ги чеша непцата.Ако вака продолжи ќе ми се намали млекото.После 16 часот до сега два пати има цицано.Вода не му ставив многу 30мл ама во текот на денот ја испи.Јаде каша по 130гр.
Чим горчело не било зрело и како такво не се јаде. Авокадото е зрело кога ќе биде меко на допир. Да може да ти пропадне прстот во него кога ќе го стиснеш.
Покрај бебешките работи можеш да земеш и просо, киноа, овес и слични житарки што се за возрасни, пакувани имаат од дм, не знам точно што имаат..
Јас немам земено палента од дм, ама сум читала тука дека е убава, ситна. Просото исто меѓу први житарки се дава. Киноата демек била потешка за почеток (тоа зимам обавезно од дм, најевтина ми е таму), ама и таа е безглутенска..