Аа никако во фрижидер, ќе поцрне внатре и ќе остане камен тврдо. На собна температура Провери го, тргни го топчето горе кај што му е рачката и види да не е поцрнето.
Јас воведов авокадо во 6ти месец. Малце им е смотана логикава на докторите, демек тоа што не растело под наше поднебје. Авокадо да засадиш ќе порасне кај нас, ама иди засади банана да видиме дали ќе порасне. Па бананата меѓу првите ја даваат. Инаку тврдо авокадо за да созрее убаво му требаат од 2 до 4 дена на собна темп над 22 степени. Зрело е кога ќе го стиснете и е меко, ви пропаѓа прстот. Напипајте го цело, некогаш горниот дел знае да е тврд.
Не знам дали постои тема со таков наслов, ама ќе пишам тука. @dunika ,те прочитав пред некој ден дека во градинка им давате сами да јадат и веќе и со твојата ќерка практикуваш така. Ќе сакаш некој совет да ми дадеш, од каде да почнам, со каква храна, да побарам на страници на нет како да се сече ... Осеќам дека е време да му овозможам сам да се храни, 10 и пол месеци има. И дали сите три оброка да ги јаде сам или еден да има во кој ќе се кашка, а другите јас? Не знам како да почнам стварно, немам ни посебен прибор купено, освен лажичка. Како да му покажам сам да јаде кога ќе го поставам јадењето? Сега ја пасирам храната и има текстура, не ја блендирам повеќе, и знае да ја џвака, не се гади. Ама ако почне сам да јаде, тоа значи да ја сечкам? И да ја прашам @Kallias2 дали почна да јаде ќерка ѝ, нели се жалеше дека многу малку јаде.
По колку ставаше? Добро ли е ако првиот ден ставам 1/8; вториот 1/4; и третиот 1/3 или??? Зошто викате се подобрува столицата, а ние си какаме по 3 до 4 пати на ден .
За нијанса е подобра можам да кажам сега во однос на почетокот кога уста не сакаше да отвори. Сега понекогаш сама отвара уста, понекогаш со залажување, пример последниве денови маж ми купил бисквити без шеќер некои и многу ги сака, им се радува, ги глода ама јас ги искористувам за кашите, брцнувам во каша и она уста наааа и така неколку лажички отидат во устата, бисквитата ми служи како лажиче, наоѓам начини кога не сака нешто воопшто, што да правам. Инаку нашите јадења ги јаде, зачинети се и ги јаде тие, ама не сакам уште да и давам зачинето, барем уште некој месец да почекаме. И така. Вие како сте со јадењето?
сакам да воведам кајсија и праска... давате готови кашички или? какви купувате и од каде? Слива не ми се купуваше замрзната,дадов готова на хипп,мн му се свигаше
Таа само слива што е, за неа мислиш дека е со шеќер? Дали кога купувате каши, гледате да пишува во проценти колку има од кое овошје и да пишува дека е без додадени шеќери?
Врска немам Досега само домашни пастеризирани и свежи замрзнати сум давала кајсии и сливи. Можеби прво се варат да омекнат, но некако многу се благи сувите, еве нека пишат тие што даваат такви.
Не ги сака кашите готови за жива глава само свежо да е варено така ги сака паз атоа си прашувам тука да знам како ги давате
Море криво ми е што не купив дехидрататор со време, сама ќе си сушев овошје, во поголеми количини ми дадоа непрскани и мораше некако да ги зачувам за да не ми пропаднат, па пастеризирав и замрзнував.
Јас правам така со црната слива, во комбинација со јаболко или банана превкусна каша се добива, плус е благичка а помага и за регулација на метаболизмот.
@elenaklasik покажува ли интерес да јаде сам,во смисла дали посега по лажичето или тањирот. Нема никава филозофија,само сецкаш во големина на грашок,или ленти,има и тањирчиња со засеци за да се одделат намирниците,и ставаш пред него. Предуслов е да е седнат под агол од 90”,исто и нозете да му се потпрени под агол,да не висат. И обавезно надзор,ни секунда оставање сам.Опрема само лигавче со ракави,и ти со многу трпение Прво ке буричка во тањирот,па ке гмече низ прсти,па ке фрла на страна и по земја,и на крај ке јаде. Од прилика 1/4 ке заврши во уста,другото на под. Знам дека ке изгледа бесмислено,но тоа е единствен и нормален процес бебе да се храни само.Секој ден ке се подобрува,а и ке ужива. Кај ќерка ми ручекот е секогаш “со рака”,со тоа што седам и јас со неа,јадам,најчесто исто,само зачинувам или плус пармезан си ставам.Веќе е навикната,и нема шанси за ручек да ја нахранам јас. Чувам мала количина за да и дадам на крај,ако не сум сигурна дека е сита.Само со прсти,лажичка тешко проаѓа. Околу сецкањето.Мојата е лакома,и бута голема количина или цела макарона на пример,па се закашлува,затоа ѝ сечам поситно и мирна глава. На Пинтерест побарај baby finger food ideas,ке ти излезат многу. И покрај препораките,јас свежо јаболко не би дала големо парче,нити морков,опасни се ако згриза многу,или рендани,или ептен тенок лист. Изгледај на ЈТ некое видео како да постапиш ако настане давење,за да не испаничиш во моментот. Може да прави гримаси како да има нагони на повраќање,тоа не е давење,нормално е,да не се исплашиш. Јас кога ми текнува сликам и постирам во темата Инстаграм за бебешка храна,ке се потрудам да сум поредовна. Ако било што те интересира,слободно пиши ми во секое време.