Iskreno se uletav za polesno em za doma em za na patuvanja ama ke podrazmislam pred da dojde vreme da go kupam sekako. Nego decava posle 1 god veke se na normalna hrana,mislam dzvakaat ne treba da se prai kasa ili greska sum?
Правилото е дека после 1 година може да ги јаде истите јадења како родителите, но без сол или многу малку сол. Мене педијатарот ми рече после 8месеци да давам парчиња да јаде ама месото да го блендирам. Почнавме со каши, а сега полека му давам сам да си јаде парчиња со рачињата. Сепак секое дете е индивидуално, пример мм до 2 години го ранеле блендирано ако имало парчиња не сакал да јаде Ќе си видиш како највеќе ти одговара и тебе и на бебчето.
Ми изгледа дека во книгата има повеќе рецепти. Од Био Космос ја купив. Во Скопје достапен е во Издавачки центар Три и во Тримакс, како и во Био Космос Т.Ц Беверли Хилс (кај зградата на ССМ). Онлај може да се нарача на следните линкови: Само за Македонија За Македонија и надвор од неа
Не можам да се сетам во која тема беше ама членки со поголеми деца пишуваа дека после година треба да се става сол. Секако после година се воведува секаква храна, јадат зачини и јас планирам да јаде тоа што и ние јадеме. Таман ќе се натерам поздрави верзии да јадам
@Jana06 мислам дека сега брзо имаше постирано лепче за бебе. Ме интересира дали рецептот е тој од бебе готвач?
Не, не сум ни видела дека има во Бебе готвач. Може да ми го пратиш да го пробам? Еве го овој јас што го правев: Спојлер: Рецепт за леб Мене ми отиде пола литар јогурт зашто суво некако ми беше и следен пат би ставила повеќе масло зашто малку ми залепи доле (ставив брашно).
Му кршам парченца и му ги оставам на послужавник да си зима сам, а јас му давам кашичка. Лебар голем е, само пружа раце по нашиот за да му дадам, па ај му направив негов.
Ние уште малце ќе почнеме со вкусови па ми требаат искуства во која позиција да се рани бебе што сеуште не седи? Дали да се купува столче што има опција 45степени, дали во релаксатор или можеби во раце некако? Како е најбезбедно?
Јас во релаксатор ама почнав на 6м имам хранилки кој се.само за.седење и ортопедот ми рече од 8м со перниче на грбчето од 9м може да седи.Релаксаторот почнав на 45 па зголемив на 60 и сега е 7+++ сам се крева дур не ја изеде кашата си седи.
Majki, bebe pravi 7 meseci za nekoj den( 5.5 koregirani). Od 20ti dekemvri pocnavme so.vkusovi i poleka zgolemiv gramaza i sega vekje 2-3 nedeli jade po 100-140 gr za dorucok. Dali da pocnam so rucek? Dali rucekot da bide kolku izede-tolku ili da davam po malku pa da zgolemuvam? Od kako ke pocnam so rucek, ovosje odi za dorucok so zitarka, a zelencuk za rucek . Do sega za dorucok probuvase vkusovi nakaj 11-12 najkasno. Koga ke pocneme so rucek toa bi bilo nekade posle od 15-17 casot . Koga da davam nova namirnica/nov vkus koj shto bi odgovaral za rucek ? Moze li toa vreme ili docna e ?
Нас ни рече ортопедот кога ќе почнеме со јадење да ја ставаме во хранилка на 60 степени, да не е фиксирана на 90. Затоа и купив хранилка со 3 позиции на столчето и чим почнеме со вкусови (за една ипол недела сме 5 месеци) ќе ја ставам.
Јас само првиот месец давав варено овошје, од тогаш навака само свежо по совет на педијатар. На 60 степени треба да јаде, можеш и во релаксатор доколку не планираш хранилка, само да биде фиксиран, немој во раце зашто понатака ќе мрда, ќе се крева подобро од сега учи го само да си седи.