Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Andra

Andra Популарен член

Месото прв пат кога се воведува прво ја воведуваш водичката кај што се варело .Мало праченце се вари,првата вода со пена се фрла и дотураш нова вода и од таа вода во зеленчукот.После 2 или 3 дена мало парченце месо се вари и тоа во кашата.Ако е се ок нема реакција тогаш следната грамажа е околу 40гр.и месо коже секој 2 ден.
    Нов зеленчук може со веќе пробани ама првиот пат многу малку.Јас денес прв пат боранија ставив компир,праз и морков и 4 парченца боранија.Малку ти се доцна оброците во иднина сега што тие доручек би требало ужинка да е .Се распоредуваат кај деца кој пијат ад млеко на 3 часа и кај доени на 2 до 3 часа.Ако сакаш навика да стекне детето за јадење а брзо учат да нема отстапки во времето.Мене вака ми е бебе се буди во 5 или 6 цица во 8 до 8.30 е доручек,ручек во 13 до 13.30 и вечера од 18.30до 19 заспива во 21 до 21.30.Цица околу 11 и заспива,поручек во 16 и околу 17.30 и од 20 до 21.

Ivyano likes this.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

@Andra Еве ајде ти кажи ми дали пишувате за кашичката од пилешко на Холе што е малата тегла? Нели таа не е само месо во неа, не ми текнува што имаше друго во составот.

mal.ecka likes this.
  3. Sky***

Sky*** Истакнат член

Каков распоред на оброци имате на 4+ месеци после почнување со дохрана? На Ад е бебе

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

5 оброка ад на 3 часа и еден оброк со зеленчук замена за ад.Последен оброк во 21:00 му е :)

5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Колку количински јадат на почеток, моментално пробуваме вкусови но се уште храната и е забава се тегне по лажичката прета мрда мислам уште не и е јасно што се случува. После борбата со кашата си се нацицува. Значи гладна е а не јаде.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Со овошје или зеленчук почна?

7. SkarletOHara

Овошје

8. 0ли

0ли Форумски идол

Колку месеци има?

9. SkarletOHara

5++

10. 0ли

0ли Форумски идол

Не мора многу да јаде, можеби сега доволно е малку да каснува, колку да пробува. Еве што знам, 50 гр. Кога ќе сака повеќе, ќе зголемиш количина. Сега искористи во овој период барем да пробува тоа што е за нејзината возраст дозволено и ќе имаш комбинации кога ќе сака повеќе.
    Или дај и исто лажиче како тоа со кое ја храниш, нека пробува да го става во уста за да не го зема твоето со коешто ја храниш :)

11. SkarletOHara

Ова го пробавме па целите сме во каша јас и давам со едната таа брка во уста со другата па прска на сите страни, може не е спрема за храна а и знае да е темпераментна, може треба да ја начекувам одморена и расположена.

0ли likes this.
  12. Andra

Andra Популарен член

Искрено незнам,за бебево сеуште немам купено ,за поголемите има поминато година и нешто ама за да седи на рафт во аптека мора да има стабилизатори,емулгатори и што ти не ,којзнае што е подобро дали тоа или од месара.Затоа и јас многи ретко давав за 2 деца дали 6 теглички имав купено.Кога дискутирав со педијатарот таа ми рече земи од тоа ,се надева дека има поголеми контроли на квалитет од месото во месара.

0ли likes this.
  13. Andra

Andra Популарен член

На почеток на дохрана може и после цицање да се даде каша или каша па цицање.Неколку лажички доволно е и постепено се зголемува.

SkarletOHara likes this.
  14. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Cica stom ke stane indoruckuva posle saat do saat ipol . 2 saati od stanuvanje veke saka da dremne . Taa drmenka znae da trae 1 sata do 3 saati . Posle stanuvanje sekogas cica. Zaspiva docna okolu 12 vecerta a stanuva nakaj 9-10. Zatoa e se podocna

Andra likes this.
  15. Andra

Andra Популарен член

Јас ја немам таа среќа ни со поголемите ни со бебе заспиваат во 21 ама во 6 се будни:)

eta, Ivyano, mal.ecka and 1 other person like this.
  16. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Уште ова и ветувам не замарам повеќе:D
    1.На 7 ++ колку оброци неделно имате со месо?
    Некој ми вели 2 пати неделно, некој почесто.
    2. Со што го комбинирате телешкото и пилешкото?
    Пример мало парченце е месо, мора да ставам компир да испадне повеќе,компирот како подлога уствари, па малку мороков и по нешто друго.
    Друг зеленчук како подлога што користите?

17. Филотеа

Филотеа Популарен член

Педијатар ми кажа дека може секој ден месо да се дава, или еден ден месо, еден ден жолчка.
    Телешко со компир, грашок, кромид или праз е добра комбинација, или батат со друг зеленучк кој го имам воведено (карфиол, брокула, тиквичка, пашканат..).

Last edited: Feb 9, 2021
  18. Thallia

Thallia Популарен член

Јас денес зедов такви на Холе пилешко, освен месо, има скроб и вода во составот. Пишува дека може да се искористи во рок од два дена.
    Бидејќи не најдов домашно пилешко, прашував вчера тука па според членките ова е подобра опција отколку купено во маркет или месара. Зедов колку да имам, ќе го комбинирам со зеленчук.
    А мисиркино какво земате?
    Не е валјда и тоа домашно? :?: :D

eta and 0ли like this.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мисиркино од Веро, свежо. Земав 1кг и го замрзнав, секако од тоа поретко давам.

eta, Thallia and Филотеа like this.
  20. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Stanuvase u 8 kako shvajcarski saat i toa dosta vreme moze mesec ipol. Bez razlika u kolku ke si legne ama pusti skokovi u rqzvoj, regresii u spienje i drugi zezancii ni smeni celosno. Da ne zboram deka znae u 3 da zaspie ili u 4 da stane i da si igra . Se naspal decko.

Andra likes this.