Месото прв пат кога се воведува прво ја воведуваш водичката кај што се варело .Мало праченце се вари,првата вода со пена се фрла и дотураш нова вода и од таа вода во зеленчукот.После 2 или 3 дена мало парченце месо се вари и тоа во кашата.Ако е се ок нема реакција тогаш следната грамажа е околу 40гр.и месо коже секој 2 ден. Нов зеленчук може со веќе пробани ама првиот пат многу малку.Јас денес прв пат боранија ставив компир,праз и морков и 4 парченца боранија.Малку ти се доцна оброците во иднина сега што тие доручек би требало ужинка да е .Се распоредуваат кај деца кој пијат ад млеко на 3 часа и кај доени на 2 до 3 часа.Ако сакаш навика да стекне детето за јадење а брзо учат да нема отстапки во времето.Мене вака ми е бебе се буди во 5 или 6 цица во 8 до 8.30 е доручек,ручек во 13 до 13.30 и вечера од 18.30до 19 заспива во 21 до 21.30.Цица околу 11 и заспива,поручек во 16 и околу 17.30 и од 20 до 21.
@Andra Еве ајде ти кажи ми дали пишувате за кашичката од пилешко на Холе што е малата тегла? Нели таа не е само месо во неа, не ми текнува што имаше друго во составот.
Колку количински јадат на почеток, моментално пробуваме вкусови но се уште храната и е забава се тегне по лажичката прета мрда мислам уште не и е јасно што се случува. После борбата со кашата си се нацицува. Значи гладна е а не јаде.
Не мора многу да јаде, можеби сега доволно е малку да каснува, колку да пробува. Еве што знам, 50 гр. Кога ќе сака повеќе, ќе зголемиш количина. Сега искористи во овој период барем да пробува тоа што е за нејзината возраст дозволено и ќе имаш комбинации кога ќе сака повеќе. Или дај и исто лажиче како тоа со кое ја храниш, нека пробува да го става во уста за да не го зема твоето со коешто ја храниш
Ова го пробавме па целите сме во каша јас и давам со едната таа брка во уста со другата па прска на сите страни, може не е спрема за храна а и знае да е темпераментна, може треба да ја начекувам одморена и расположена.
Искрено незнам,за бебево сеуште немам купено ,за поголемите има поминато година и нешто ама за да седи на рафт во аптека мора да има стабилизатори,емулгатори и што ти не ,којзнае што е подобро дали тоа или од месара.Затоа и јас многи ретко давав за 2 деца дали 6 теглички имав купено.Кога дискутирав со педијатарот таа ми рече земи од тоа ,се надева дека има поголеми контроли на квалитет од месото во месара.
На почеток на дохрана може и после цицање да се даде каша или каша па цицање.Неколку лажички доволно е и постепено се зголемува.
Cica stom ke stane indoruckuva posle saat do saat ipol . 2 saati od stanuvanje veke saka da dremne . Taa drmenka znae da trae 1 sata do 3 saati . Posle stanuvanje sekogas cica. Zaspiva docna okolu 12 vecerta a stanuva nakaj 9-10. Zatoa e se podocna
Уште ова и ветувам не замарам повеќе 1.На 7 ++ колку оброци неделно имате со месо? Некој ми вели 2 пати неделно, некој почесто. 2. Со што го комбинирате телешкото и пилешкото? Пример мало парченце е месо, мора да ставам компир да испадне повеќе,компирот како подлога уствари, па малку мороков и по нешто друго. Друг зеленчук како подлога што користите?
Педијатар ми кажа дека може секој ден месо да се дава, или еден ден месо, еден ден жолчка. Телешко со компир, грашок, кромид или праз е добра комбинација, или батат со друг зеленучк кој го имам воведено (карфиол, брокула, тиквичка, пашканат..).
Јас денес зедов такви на Холе пилешко, освен месо, има скроб и вода во составот. Пишува дека може да се искористи во рок од два дена. Бидејќи не најдов домашно пилешко, прашував вчера тука па според членките ова е подобра опција отколку купено во маркет или месара. Зедов колку да имам, ќе го комбинирам со зеленчук. А мисиркино какво земате? Не е валјда и тоа домашно?
Stanuvase u 8 kako shvajcarski saat i toa dosta vreme moze mesec ipol. Bez razlika u kolku ke si legne ama pusti skokovi u rqzvoj, regresii u spienje i drugi zezancii ni smeni celosno. Da ne zboram deka znae u 3 da zaspie ili u 4 da stane i da si igra . Se naspal decko.