Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Месото прв пат кога се воведува прво ја воведуваш водичката кај што се варело .Мало праченце се вари,првата вода со пена се фрла и дотураш нова вода и од таа вода во зеленчукот.После 2 или 3 дена мало парченце месо се вари и тоа во кашата.Ако е се ок нема реакција тогаш следната грамажа е околу 40гр.и месо коже секој 2 ден.
    Нов зеленчук може со веќе пробани ама првиот пат многу малку.Јас денес прв пат боранија ставив компир,праз и морков и 4 парченца боранија.Малку ти се доцна оброците во иднина сега што тие доручек би требало ужинка да е .Се распоредуваат кај деца кој пијат ад млеко на 3 часа и кај доени на 2 до 3 часа.Ако сакаш навика да стекне детето за јадење а брзо учат да нема отстапки во времето.Мене вака ми е бебе се буди во 5 или 6 цица во 8 до 8.30 е доручек,ручек во 13 до 13.30 и вечера од 18.30до 19 заспива во 21 до 21.30.Цица околу 11 и заспива,поручек во 16 и околу 17.30 и од 20 до 21.

На Ivyano му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    @Andra Еве ајде ти кажи ми дали пишувате за кашичката од пилешко на Холе што е малата тегла? Нели таа не е само месо во неа, не ми текнува што имаше друго во составот.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sky***

Sky*** Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    49
    Каков распоред на оброци имате на 4+ месеци после почнување со дохрана? На Ад е бебе

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.507
    5 оброка ад на 3 часа и еден оброк со зеленчук замена за ад.Последен оброк во 21:00 му е :)

5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Колку количински јадат на почеток, моментално пробуваме вкусови но се уште храната и е забава се тегне по лажичката прета мрда мислам уште не и е јасно што се случува. После борбата со кашата си се нацицува. Значи гладна е а не јаде.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.507
    Со овошје или зеленчук почна?

7. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Овошје

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Колку месеци има?

9. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    5++

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Не мора многу да јаде, можеби сега доволно е малку да каснува, колку да пробува. Еве што знам, 50 гр. Кога ќе сака повеќе, ќе зголемиш количина. Сега искористи во овој период барем да пробува тоа што е за нејзината возраст дозволено и ќе имаш комбинации кога ќе сака повеќе.
    Или дај и исто лажиче како тоа со кое ја храниш, нека пробува да го става во уста за да не го зема твоето со коешто ја храниш :)

11. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Ова го пробавме па целите сме во каша јас и давам со едната таа брка во уста со другата па прска на сите страни, може не е спрема за храна а и знае да е темпераментна, може треба да ја начекувам одморена и расположена.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Искрено незнам,за бебево сеуште немам купено ,за поголемите има поминато година и нешто ама за да седи на рафт во аптека мора да има стабилизатори,емулгатори и што ти не ,којзнае што е подобро дали тоа или од месара.Затоа и јас многи ретко давав за 2 деца дали 6 теглички имав купено.Кога дискутирав со педијатарот таа ми рече земи од тоа ,се надева дека има поголеми контроли на квалитет од месото во месара.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    На почеток на дохрана може и после цицање да се даде каша или каша па цицање.Неколку лажички доволно е и постепено се зголемува.

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Cica stom ke stane indoruckuva posle saat do saat ipol . 2 saati od stanuvanje veke saka da dremne . Taa drmenka znae da trae 1 sata do 3 saati . Posle stanuvanje sekogas cica. Zaspiva docna okolu 12 vecerta a stanuva nakaj 9-10. Zatoa e se podocna

На Andra му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас ја немам таа среќа ни со поголемите ни со бебе заспиваат во 21 ама во 6 се будни:)

На eta, Ivyano, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    53.448
    Уште ова и ветувам не замарам повеќе:D
    1.На 7 ++ колку оброци неделно имате со месо?
    Некој ми вели 2 пати неделно, некој почесто.
    2. Со што го комбинирате телешкото и пилешкото?
    Пример мало парченце е месо, мора да ставам компир да испадне повеќе,компирот како подлога уствари, па малку мороков и по нешто друго.
    Друг зеленчук како подлога што користите?

17. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    808
    Допаѓања:
    1.118
    Педијатар ми кажа дека може секој ден месо да се дава, или еден ден месо, еден ден жолчка.
    Телешко со компир, грашок, кромид или праз е добра комбинација, или батат со друг зеленучк кој го имам воведено (карфиол, брокула, тиквичка, пашканат..).

Последна измена: 9 февруари 2021
    На Kate Rina 93, WonderGuurl, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.796
    Јас денес зедов такви на Холе пилешко, освен месо, има скроб и вода во составот. Пишува дека може да се искористи во рок од два дена.
    Бидејќи не најдов домашно пилешко, прашував вчера тука па според членките ова е подобра опција отколку купено во маркет или месара. Зедов колку да имам, ќе го комбинирам со зеленчук.
    А мисиркино какво земате?
    Не е валјда и тоа домашно? :?: :D

На eta и 0ли им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.805
    Мисиркино од Веро, свежо. Земав 1кг и го замрзнав, секако од тоа поретко давам.

На eta, Thallia и Филотеа им се допаѓа ова.
  20. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Stanuvase u 8 kako shvajcarski saat i toa dosta vreme moze mesec ipol. Bez razlika u kolku ke si legne ama pusti skokovi u rqzvoj, regresii u spienje i drugi zezancii ni smeni celosno. Da ne zboram deka znae u 3 da zaspie ili u 4 da stane i da si igra . Se naspal decko.

На Andra му/ѝ се допаѓа ова.