Za dve nedeli sakam da zapocnam so probuvanje na vkusovi.......pedijatarot me sovetuva da davam najizmenicno ovosje I zelencuk, a prvo da pocnam so tikva I morkov, pa jabolko I krusa, a za kompir bilo rano. Ve molam za sovet okolu pocetoko t
Јас можам да ти кажам јас како почнав. Дадов крушка. После јаболко, па банана. После дадов и праска, и денес слива. Имам дадено и батат. Останува тиквица, морков и компир. Нудам вода после оброк. Досега немав проблем, си јаде сѐ. Нешто сака повеќе, нешто помалку, слива речиси најнеомилена ѝ е, ама ок е. Вода пие по малку. Работи што треба да ги знаеш - не претерувај со намирници дури и на детето да му е убаво. Нормално е да има измени во столицата и од малце јадење. Доењето / а.д. млеко останува главно мени на бебето. Нуди претпладне - бебињата биле најотворени за "соработка" тоа време (не знам колку има врска ова). Воведувај барем два дена една намирница. Не мешај две намирници кои ги немаш воведено за да можеш лесно да детерминираш ако има реакција на јадење од што е. Кај мене се покажа дека нема врска дали ќе дадеш овошје или зеленчук и како ќе даваш... Јас терам со овошја, и мешам и зелечнук чат пат. Не знам што друго... Некои мајки почнуваат и со сокчиња 50/50 со вода од вкусовите... Па после каша... Така што и тоа е варијанта.. Не се секирај. Првите недела дена ќе биде само проба. Постепено ќе станува оброк. Само не го форсирај детето, тоа е најважно. Јас готвам на пареа зеленчук. Од овошје сливата ја правев на пареа и јаболкото... Инаку другите работи свежи ги давав. Можеш и другите да ги вариш... И мој совет - купи си гумено лигавче!
Се супер си напишала @Kaetana Јадењето (посебно нови намирници) се даваат претпладне заради не дај Боже, несакани реакции и алергии, да има кога да се реагира ако има потреба, зашто треба да поминат отприлика неколку часа. Инаку, на моево малецко не гумено лигавче, гумен скафандер му треба Не можам да постигнам со пресоблекување и перење, ама лом е се, и тој и јас, и кујната богами
Пред две-три недели и јас прашував на темава, па @pilenka можеш да се навратиш две три страници и да читнеш феминките и мене што ме советуваа. @green.eyes Првите две хранења беа многу културни, па си реков аууу, дете со манири. Се додека не реши да се чапа по лажицата, да брца раце во јадењето... Ај си велам со старите лигавчиња ќе терам... Кога видов дека некои флеки не се вадат со перење, одма истрчав по гумено...
Сакам да воведам тестенини деновиве. Најдов некои детски макарони, демек во малечки димензии и интересни форми, нешто што не ми е битно, ама ај. На прозиводот не пишува состав, не можам ни на интернет нешто повеќе да најдам. Има некој информација за овие, ги употребувал некој? И било која тестенина, како ја давате? Се блендира? Малово уште одбива да јаде покрупна храна, сака сам блендирано.
Душo мoрaш дa вoведеш прoверени тестенини,без јaјцa знaчи пoсни ние сме 10+ сеуште не сум дaлa, aмa плaнирaм денoвиве дa вoведaм,тaрaнa без јaјцa тaкa дa бaрaј пoсни сигурнo имaте и тaму пoзз
Знам мила, така и планирам, затоа прашав некој да не ги има проверено и користено до сега Капини, малини, јагоди, боровинки, сите се овие 12+? Сакам да купам и да замрзнам за до Октомври, да знам дали се да замрзнувам
Да, да за бисквити. До сега му немам давано па сакам за почнам. Можам ли да ги мешам со овошје и да ги давам за појадок?
Да имаме воведено, со мајчино тешко дека ќе можам да ги мешам, неможам да се измолзувам ќе пробам со потечно овошје.