Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Thallia

Thallia Популарен член

Нема кај нас,и јас прашав во неколку аптеки, тие на Хип, Лино и ЛоБело содржат шеќер колку што знам па гледав и јас таков рецепт како што го постира @dunika да направам домашни, само да знам дали се ронат и/или лесно се топат во уста. Мојата нема заби а е скоро 8м да знам дали можам да и ги понудам.
    И дали наместо кокос (кокосово масло) можам да ставам путер несолен?

Snowflake92 and WonderGuurl like this.
  2. RAK91

RAK91 Популарен член

Јас му давам. Повеќе е како ужинка дека со 100мл е. Го правам со битолско млеко и ја сака бебе.
    Малку го топлам млекото и мешам со 4-5 лажици. Со 6 е ептен густо.

elimkd likes this.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Овде прочитав најмногу ги фалат Алпско и Бучен Козјак.

Инаку, бисквити немам дадено сеуште. Само од инстант кашите на Хип бејбикекс, но тие не содржат шеќер.
    А, вистина бев да земам неколку Хип овошни и се запрепастив дома кога видов дека има шеќер во нив :x тие видови не сум ги сретнала кај нас, а овде се продаваат. На пример првпат гледам чиста кајсија, сите што сум ги земала до сега биле мешани со јаболко ама без додаден шеќер

Едит: еве еден рецепт кој планирам да го пробам: 3 банани, 3 моркови, 1/2 јаболко, 125 гр омекнат путер, 500 гр спелтино брашно. Ситно се рендаат морковот и јаболкото и потоа се додава изгмечената банана, путерот и брашното. Се печат на 200ст околу 30 мин

Last edited: Feb 18, 2021
    mother_nature, Thallia and Maja92@ like this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Кај вас е многу поразлично. Тука на пример се почнува со вкусови од овошје и зеленчук. Мојата листа е прво Јаболко, банана, кајсија итн...
    Таму што ти викаат да дадеш колку шѕо јаде?
    Тука прв ден даваш 2 3 лажички, втор 5 6 а трет 80-100гр не повеќе
    Можеби кај нас е "позастарено" во однос на вкусови

5. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Фала ти. Ќе побарам

6. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

А да прашам која вакцина на 9 мес ја ставате?

7. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Тука ми рекоа да му давам од тоа што ние јадеме да проба малку, колку ноктот од малото прсте, таа количина. Мене ми беше нелогично да му давам на бебе зачинети и солени храни со месишта, па одлучив овака, по една лажичка три дена, после пауза, да видам дали ќе покаже алергија на некоја храна. Ѝ реков на педијатарката дека планирам да почнам со кашичка и зеленчук, на крај овошје, рече дека добро размислувам. Што знам, многу малку вовед добив.

Едит: Сега читам на државната медицинска страна што ја имаме во Шведска и стои ова:

„Најрано од четири месеци, можете да му дозволите на детето да вкуси дел од вашата храна ако е заинтересирано. Може да му дадете на детето да проба со мала лажица или на прстот.“

Last edited: Feb 18, 2021
    Thallia and Milkiway like this.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ако имаш можност побарај и второ мислење од друг педијатар
    Конкретно и јас од мојот малку вовед добив, повеќе научив овде што читам. Штом дале зелено светло за тој начин терај
    А ти рекоа да броиш лажички кога ќе почнеш или да дадеш колку што јаде?

9. PurpleMind

Види ми го едитираното, сега прочитав. Ќе фатам да читам и по шведски форуми, баш да видам како прават другите родители.

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Баш сподели ме интересира како функционираат..
    И колку време трае тоа пробување вкусови а кога се почнува со оброк. Исто ако дознаеш сподели ;)

11. PurpleMind

Според официјалната страна, од шестиот месец. Ќе споделам, баш да направиме споредба.

Milkiway likes this.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Ти благодарам многу
    Дали го разредуваш со вода?

13. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Да, и јас барав во зегин,немаше.

14. RAK91

RAK91 Популарен член

Не. Скоро месец дена му правам некои од кашите со тоа млеко.

elimkd likes this.
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Дали е правило оброк да се воведе после 1 месец од почеток на пробување вкусови? Или може и порано?
    Имено, мислата ми е следна: бебе е на ексклузивно доење и е 4+++. На последната контрола матичниот ни спомна со храна да почнеме од 5, сигурно сега ќе потврди на месечната контрола. Јас планирав и сакам да почнам од 6 полни со пробување вкусови бидејќи добро напредува и имам млеко.
    Она што ме мисли е дали ќе стигнам да воведам 2 оброци + 2 ужинки до 8+? Од 8 ќе почне во градинка и се мислам дали ќе стигнам да му воведам се до тогаш...
    Матичниот не ми е баш поуздан за ова и за да ме советува, стварно не знам со кој да се консултирам..

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Не е правило, може и порано ама се зависи од бебето. Што ако е нејадач? Ако почнеш од 6 месеци мислам дека до 8 месеци би вовела 2 оброци и една ужина, ако си јаде и си бара може ќе успееш и втората ужина. Ама знак прашалник е втората опција, што ако не јаде...

Izzy_0504 likes this.
  17. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Кај мене Којич има пишано да воведам белка на 8месеци, таква рестрикција за белката прв пат слушам.
    Мафини се ова или како пита?

Jana06 likes this.
  18. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Не, туку како мали колачиња се печат, произволно оформени

Butterfly1107 likes this.
  19. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Го изгњавив вчера Виктор околу кашичкиве ама се ми објасни. Ми рече од што сакам да почнам зашто има шанса да не ми сака зеленчук чим проба овошје, секое дете разчично. Она што ми потенцира, прв ден пример јаболко 2 лажички па пауза од 10мин па пак 2 лажички па пак пауза 10 мин па пак2 лажички и толку. 2 ден пола, 3 дена цела каша од 100гр мах ако сака. Исто рече јаболко, морков и банана не едно по другп да не направат запек, значи можело јаболко па слива, банана па тиквичка и сл. Може ќњ ти помогне ова :)

ni.na, kukla21, Izzy_0504 and 3 others like this.
  20. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Види според европските препораки треба оброк од 6 месеци, а вкусови од 5 ипол. Ние сме исто само на доење и одлично ни оди и затоа педијатарот одложува дохрана се до 5 ипол. Вчера го разговаравме баш ова, а тој е ептен поборник за доење и цело време ме охрабруваше да не давам дохрана дури и кога имавме жолтица. Така да пак е твое да си одлучиш ама не се плаши да почнеш и на 5 и нешто, не мора да значи дека нема да сака доење. Искрено јас сакам да ја дојам многу пивеќе ама ќе морам да ја прекинам на 11 месеци поради ковид вакцина (здравствен работник сум) :(

kukla21 and Izzy_0504 like this.