Мајки јас се водам по апликација бебе готвач, па ме интересира пример сега ние сме во 7ми месец дали треба да пробуваме од тоа што е на мени 7+ или 6+, извинете за можеби глупаво прашање ама не знам гледам киноа просо па да не ни е рано? Фала однапред
Деновиве ќе почнеме со вкусови, планирам прво морков да дадам. Е сега, во ред ли да дадам 2-3 лажички околу 11ч, па веднаш после млеко? 2 дена морков, па 2 дена тиквичка. После како да продолжам? Ако слулајно почне да јаде, дали зеленчуковиот оброк да го давам околу 14ч? После колку време од оброкбсе дава млеко? Фала
Педијатарот не ти објасни како? Мене ми рече чим стане и цица, по околу 1.5час кашичка (прво вкус се пробува 3 дена, прв ден по неколку лажички, 2 дден 1/3, 3 цела оф 80-100гр да е кашичката). По кашичка пак некаде 1.5 час пауза па цицање, секако ако побара.
не би те советувала да почнеш со морков. Прво, содржи нитрати, расте под земја и се собира, а и прави запек. Почни со тиква, батат, јаболко, тиквица, слива..
Па не ми објасни...Ми даде листа од намирници и ми рече да пробаме претпладне вкус и да почнеме со зеленчук...
Морков ми советуваа затоа што е со блуткав вкус искусни мајки кои вовеле дохрана успешно, па затоа помислив да пробам морков...Инаку може и тиквичка, можеби и поедноставно е за почеток, фала за советот...А да дадам тиквичка па после одма млеко, дека на АД е? Или помеѓу 2 АД оброци?
Ако дадеш 2-3 лажички, тоа не е оброк. Тераш со млеко исто како редовно. Кога ќе јаде повеќе, тогаш ќе скокнеш оброк. гледај да даваш да пробува тогаш кога не е ни гладно, ниту сито. Значи, некаде 1.5 ч од ад. Гледај да не е сонливо или да му се спие. едит. Јас ќе ти препорачам да го одложиш морковот. Тиква е супер избор. Тиквица е ок, ама е премногу неутрална. Подобро кога ќе имаш 2-3 внесено за да има со што да комбинираш.
@Jana06 Не можам да ти го најдам мислењето за готвачот на пареа. Те читав дека си го купила тој на Филипс или нешто сум си увртела и само имаше пишано дека размислуваш да го земеш? Бев да го земам, решена отидов и кога го видов, некако ме разочара што ептен на пластикарија изгледаше. Јасно ми е дека пластични се садовите, но беа баш како пазарски млечно бели, а основата црна. Таков е тој што го гледаше во Скопје или тука пуштиле таков? Некако грдичок ми се виде, очекував садовите да се проѕирни како на сликата на сајтот
Здраво. Да ве прашам од прилика колку грама треба да биде еден оброк за бебе од 6месеци? Малава ми јаде од прилика 60-70гр. и во наредните 3 часа несака млеко.
Ти благодарам на одговорот..тиква имам само тегличка на hipp, ама они мислам во се имаат скроб или ориз...а планирам утре да почнам со нешто и не сум во можност до утре да излезам по тиква ...компир може?
Не го купив тој баш од истите причини. И јас решена отидов и на крај искочив со овој. Засега ми се свиѓа, ќе видиме понатака како ќе се покаже.
Кашичките се сосема безбедни. Сигурно се подобри од производи без контролирано потекло. Немам во моментов тиква од хип, имам на дм, ама во составот нема никаков скроб. Само тиква и вода. Ако имаш благ компир, подобро е со него. Вклучи се на фб domace kasice za beba имаш одлични совети.
Јас почнав со компир по препорака на Др.Фидановски од Систина. Супер ми прифати, се што имам до сега воведено. Инаку за тиква побрзај, зошто веќе и поминува сезоната. Јас едвај најдов. Сакам да прашам киноа каква давате? Добра ли е белата на биокосмос?
Јас воведов морков како прв вкус, досега не ми одбива ништо од храна. Ниту пак му создал запек. Води се по детето, следи ја заинтересираноста за храната, не мора да биде по ничија шема, табела и слично. Давај ад како и обично. Ја користам и супер ми е, на тивок оган за 15мин. е готова.
Од ДМ зедов Био, но уште не сум ја вовела, чекав на околу 10 месеци да дадам по препорака на педијатар. Треба веќе да дадам и јас. Се мие претходно со топла вода и се вари околу 25-30 минути, 2:1 сооднос вода-киноа. Инаку, за морков, спанаќ, блитва, цвекло, брокула треба да се внимава и ако не се сигурни, да не се даваат пред 9 месеци. Ако се од саглам производител, тогаш може и на 6 месеци да се дадат.
Јас прв пат денес попладне дадов 3 лаж к.млеко.Планирам предпладне да е овошје со јогурт, а попладне сега за сега млечна а после 9м суви работи мафини ,проја,кифла,леб за да џвака повеќе.